Body mass index Index tělesné hmotnosti Kateřina Červinková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Základní statistické pojmy
Skupinové kurzy snižování nadváhy
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
OBEZITA.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Objem dřeva porostu (=porostní zásoba, hmota)
Obecný postup při testování souborů
Určování polohy těžiště stabilometrickou plošinou
Žena a sport.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Název materiálu: HMOTNOST – výklad.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
OBEZITA.
Ve třídě je 24 dívek a 8 chlapců. Jakou procentuální část třídy tvoří chlapci? Co tvoří základ? Základ je 100 % Základ je celkový počet dětí ve.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:IV/2Č. materiálu:VY_ 4 2_INOVACE_.
Snímeksnímek bezměřítkaorientace obraz bez přesného měřítka a orientace překreslený snímek překreslený snímek směřítkemorientací obraz s přesným měřítkem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Poruchy příjmu potravy
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 19Číslo.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Výsledek nejprve odhadni, pak se ověř správnost odhadu výpočtem.
Tělesné složení © Hlúbik Jan. Tělesné Složení 1.Problémy dnešních lidí 2.Jak ho měřit???? 3.Proč se jím zabývat ?
HODNOCENÍ VÝŽIVOVÉHO STAVU
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výškováhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
Zdravotní problém lidstva
Výpočet denního energetického výdeje
Terénní testy a jednoduché funkční zkoušky
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Optimalizace krmných dávek
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_65 Jméno autora: Mgr. Roman.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
STEM/MARK, a.s.Obezita 2013 strana 1 Východiska a parametry projektu Zadání projektu Zadavatelem je společnost AMI, která pro VZP zpracovává komunikační.
Poruchy příjmu potravy
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vlastnosti látek II.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Anna Polívková, spoluautorem je Mgr. Marie Janečková. Dostupné ze Školského portálu.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
I. Pomocí roztahování buněk (viz přednáška Příprava dat) vyplnit buňky čísly od 1 do 79 Příklad používání funkcí: II. Spoj příjmení a jméno do jednoho.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Epidemiologie obezity
Školení cvičitelů III. třídy VG 1. konzultace
Komplexní testové systémy
EU peníze středním školám
Antropomotorika PhDr.Radek Vobr, Ph.D.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výško-váhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
Epidemiologie obezity
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
VY_32_INOVACE_VJ37.
Transkript prezentace:

Body mass index Index tělesné hmotnosti Kateřina Červinková

Historie: Body mass index (Queteletův index) byl definován doktorem Adolphem Queteletem BMI Quetelet stavovil z hodnocení belgické mužské populace V roce 1853 Quetelet představil BMI odborné veřejnosti Index se neujal a upadl téměř na 150 let v zapomnění Znovuzrození prodělal až na konci dvacátého století, kdy se stal jedním z hlavních ukazatelů obezity Před rokem 1990 byl pouze jako jedna z možností pro hodnocení nadváhy a obezity

Informace: BMI je celosvětově používanou metodou k hodnocení obezity Jeho oblíbenost plyne z jednoduchosti výpočtu k určení BMI stačí pouze váha a tělesná výška Z jeho jednoduchosti ovšem vyplývají i nepřesnosti a nevýhody Body mass index by neměl být jedinou diagnostickou metodou, která by rozhodovala o nadváze či obezitě Vhodné je BMI použít jako varování nebo kontrolu Existuje i např. Brocův index, Rohrerův index nebo WHR index(poměr obvodů a pasů)

Brocův index: je pojmenovaný podle francouzského lékaře a antropologa Paula Broca byl používán před zavedením indexu tělesné hmotnosti BMI Oproti výpočtu BMI je výpočet Brocova indexu jednodušší, ale také méně přesný Index se vypočítá vydělením hmotnosti daného člověka jeho výškou mínus 100 a vynásobením hodnotou 100. Výsledek je v procentech m-(v-100) Za ideální tělesnou hmotnost se pokládá Brocův index v rozmezí %, nižší hodnoty korespondují s podváhou. Nadváha je při Brocově indexu nad 115%

Nevýhody BMI: Výsledky vždy nemusí být správné Celou populaci nemůžeme hodnotit podle jednoho měřítka BMI nehodnotí množství tukové a svalové tkáně Sportovci kvůli svalům patří mezi nadváhu nebo obezitu,což není správně BMI se liší pohlavím

Výpočet: Číslo se vypočte jako hmotnost (kg) děleno výška (m) na druhou