DŮL, LOM Rostislav NÉTEK 18.10.2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

Nerostné suroviny České republiky
Vedoucí: Ing. Jan Růžička
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Jarní setkání těžařů Mikulov
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Modelační činnost ledovce
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
Těžební průmysl Jan Plicka.
Vytvořil František Macek Lubomír Skokan.  Nerostné bohatství je souhrn věci, které potřebujeme k životu. Nejčastěji jde o stavební materiály(Mramor,pískovec,kámen….)rudy.
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Enviromentální výchova.
Těžební průmysl Martin VRZALA.
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Těžba nerostných surovin
Doly a lomy Vytvořili David a Petr.
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
Název Těžba nerostných surovin Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Nerostné bohatství na zemi
Dohoda mezi Severočeskými doly a.s. Chomutov
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.
REKULTIVACE Severočeský hnědouhelný revír se rozkládá na přibližně 70 km délky a km šířky mezi městy Ústí nad Labem a Kadaň Severočeský hnědouhelný.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Krajina a životní prostředí
CHKO Český kras.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
JAK ČLOVĚK PŮSOBÍ NA RELIÉF
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
KANADA.
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Vytvořil: Matěj Kubáník Vojta Obdržálek
ČESKO a jeho krajina.
Hornicko – geologická fakulta Institut hornického inženýrství a bezpečnosti NÁVRH DŮLNĚ – TECHNICKÉ REKULTIVACE DOBÝVACÍHO PROSTORU “JAS-MOS“ V POLSKÉ.
Důl Jindřich. Důl Jindřich byl založen rakouským státem roku Před jeho založením probíhal v důlním poli rozsáhlý průzkum, při kterém byla vyhloubena.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu v deváté třídě na základní škole. Zeměpis –
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 - PŘ – RUDY 2- DRAHÉ KOVY Autor: Denisa Štelzigová.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
DP BŘEŽANY II postup prací
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Krajina České republiky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Primární a sekundární napjatost
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
NÁZVOSLOVÍ A HLAVNÍ KONSTRUKTIVNÍ PRVKY PODZEMNÍHO DÍLA
Restaurační ekologie.
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
Česká republika Nerostné suroviny ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar.
Důlní elektrické přístroje
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Těžba nerostných surovin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Plánované rozšíření na dole Turów Podzimní setkání těžařů Seč, 14. – 16. listopadu 2018 Mgr. Petra Bachtíková odbor ochrany vod
VLIV ČLOVĚKA NA ZEMSKÝ POVRCH
HORNICKÁ MUZEA, SKANZENY, NAUČNÉ STEZKY, DŮLNÍ DÍLA A SPOLKY
Znečištěné místa na Slovácku
Transkript prezentace:

DŮL, LOM Rostislav NÉTEK 18.10.2006

(tudíž se u těchto útvarů nedá mluvit o genezi v pravém slova smyslu) DŮL = soustava podzemních děl provedených k zpřístupnění a vydobytí užitkového nerostu z kůry zemské hlubinným způsobem LOM = povrchový důl, místo a provozovna k těžbě užitkových nerostů (ložisek) uložených v malé hloubce pod povrchem Šachta dolu Chrustenice, ČR Z geomorfologického hlediska se vždy jedná o antropogenní tvary reliéfu (tudíž se u těchto útvarů nedá mluvit o genezi v pravém slova smyslu) Lom Twilight, USA

HISTORIE 8. stol. – počátky dobývání „drahých kovů“ (cín, zlato, stříbro,…) 13. stol. - vyčerpání povrchových ložisek střídá hlubinná těžba 16. stol - primitivní způsoby hornictví ve středověku vystřídalo využití střelného prachu  18 - 19. stol. - použití dynamitu, parních těžebních a čerpacích strojů vede k obrovskému rozmachu a dosažení velkých hloubek Náčrtek části Rudolfovy šachty z 15. stol.

V současnosti se v lomech a dolech těží prakticky všechny známé nerostné suroviny počínaje drahými kovy, přes stavební materiály (jako např. vápenec a pískovec) či železnou rudu a „moderními“ surovinami typu uran konče Lomy a doly se nachází na celém světě, bez ohledu na zeměpisnou polohu, klimatické poměry či vyspělost státu, jediným rozlišovacím kritériem je těžená surovina

DEFINICE DOLU V ŠIRŠÍM SLOVA SMYSLU v současné době se pod pojmem důl rozumí také povrchová zařízení, takže se tak označuje celý závod hlubinného, popř. povrchového dolu, spolu s úpravnami, techn. zázemím a dalšími budovami

DOLY JAKO ČINITEL UTVÁŘENÍ RELIÉFU Rozsah těžby ve velkém měřítku má v současnosti převážně negativní dopad Ožehavá otázka – geomorfologie i ekologie Hlubinné doly - mohou způsobovat propadání - vytvářejí typickou industriální krajinu Typická industriální krajina - Huť Poldi Kladno

- převážně negativní vliv těžby na široké okolí Povrchové doly - převážně negativní vliv těžby na široké okolí - znečištění vod, ovzduší, hluk … - tradiční povrchová těžba odstraňování hornin po vrstvách - moderní metoda zarovnávání pohoří = vykácení lesů  odtěžení vrcholků hor (nebo celé hory)  vysypání odtěžené horniny do údolí Obě metody zcela nenávratně změní ráz krajiny na krajinu zpustošenou těžbou Zpustošená krajina těžbou – mostecká uhelná pánev Zpustošená krajina těžbou - Lom Bílina (severočeská uhelná pánev)

Těžební společnosti by měly po vytěžení zpustošenou krajinu navrátit do „rovné nebo mírně zvlněné podoby“. Tento proces se nazývá rekultivace. Rekultivovaná krajina je sice odlišná od původní, ale na první pohled na ní těžba nezanechala žádné výrazné stopy. Je posledním krokem procesu zarovnávání pohoří (v tomto případě pozitivním význam) Autodrom most 1979 a 1999 Rekultivovaný lom Maxim Gorkij I., Rusko (po 40 letech od ukončení težby)

INFO: důl Hornické práce se dělí na otvírkové, přípravné (ražení sledných a dopravních chodeb), dobývací (uvolňování užitkového nerostu) a dopravní Štola – vodorovná podzemní chodba s plochou příčného profilu menší než cca 16 m2. Slouží k vyhledávání ložisek, k vyvážení těžených nerostů a k větrání. Podle účelu rozeznáváme štolu kutací, vztažnou, výdušnou (větrací) a dědičnou (vodní). Šachta – prostor čtyřúhelníkového nebo kruhového průřezu, svislého (občas šikmého) směru. Rozeznáváme šachtu výtahovou a důlní. Štola sv. Jana Evangelisty Vchod do štoly Loreta

Překop - dlouhé vodorovné důlní dílo (chodba) Porub - vlastní pracovní prostor v dole, který je obnažen a dobývá se bok ložiska a také hornické práce zahrnující výlom horniny v souvislosti s jejím nakládáním na dopravní prostředek Dorážka - značí užší chodbu, spojující např. dvě chodby pro zlepšení větrání Uhelný revír – organizační sloučení dolů spojených přirozeným uspořádáním založených buď na jejich poloze nebo provozních poměrech Při dobývání, kdy je ložisko ve velkých hloubkách se využívá pilířů a vyztuží pro zajištění stability. Tyto výztuže se při vyrubání ložiska většinou ztrhnou a vyrubaný prostor se nechá zavalit, nebo se vyplní hlušinou, aby se omezil pokles nadloží, tzv. zakládání.

Rudolfova štola, Praha

Bývalý uranový důl Jáchymov

Chrustenická šachta – dnes muzeum hornictví

INFO: lom Podle druhu dobývaného materiálu se lomy dělí na uhelné, rudné a kamenolomy Po provedení skrývky se užitkové nerosty těží rozpojováním a nakládáním, což se provádí automatizovanými lopatkovými nebo kolesovými rypadly, popř. se rozpojují mechanicky nebo trhavinami. V lomu se vytěžený materiál obvykle také hned zpracovává (upravuje), např. pomocí třídičů a drtičů a dále se transportuje Skrývka - povrchové důlní dílo, kterým se odstraňují nadložní vrstvy, aby se tak uvolnil přístup k dobývané hornině, těžené následně povrchově

Vápencový lom Vitošov

Vápencové lomy Malá a Velká Amerika

Mostecká uhelná pánev

Lom Brushy Fork, USA

Největší diamantový lom světa, Mirna - Sibiř

Největší (měděný) lom v USA, Kennecott - Utah

POUŽITÁ LITERATURA Kolektiv autorů. Ilustrovaný encyklopedický slovník. Praha: Academia,1980. John G. Mitchel. Když se zarovnávají hory. National Geographic, 2006, březen, str. 108 – 127. Coal River Mountain Watch URL: <http://webpages.charter.net/crmw/gallery.htm> [cit 2006-10-15] Rudolfova štola [cit 2006-10-15] URL: <http://www.boskowan.com/www/jirka/stola/stola/stola.htm> Hornictvi.info URL: <http://www.hornictvi.info/start.htm> [cit 2006-10-15] Wikipedia URL: <http://cs.wikipedia.org> [cit 2006-10-15] Mineralogicko-petrografický exkurzní průvodce [cit 2006-10-15] URL: <http://pruvodce.geol.morava.sci.muni.cz/Vitosov/Vitosov_text.htm> Největší díry na světě [cit 2006-10-15] URL: <http://1-02.speleo.cz/view.php?cisloclanku=2005060301> Rekultivace [cit 2006-10-15] URL: <http://www.ecmost.cz/cd/rekultivace/rekultivace.htm>

Děkuji za pozornost