VITAMÍNY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Vitamíny.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Eva Džurinová KRV-ZLOŽENIE A VÝZNAM
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Suroviny pro cukráře I. ročník
TUKY.
ZDRAVÁ VÝŽIVA ?.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
= přeměna látek a energií
Vitamíny rozpustné vo vode Vitamíny rozpustné v tukoch
Energia potravín.
Vylučovacia sústava.
Martin Knap Kvarta B Gymnázium sv. Jána Bosca
Potraviny – zdroj života
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Rakovina - nádory Barbora Grigerová 3.e.
Zložky výživy Kód ITMS projektu:
Potravinová pyramída Bc. Agáta Šuleková.
Dominika Kočišová GJAR III.A 2013/2014
AIDS..
Kyselinotvornosť a zásodotvornosť
Margaréta Marcinčinová
Výbuch jadrovej elektrárne Fukušima
Koľko je v jablku vitamínu C?
Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili
Živočíchy Zuzana Fusiková.
Prírodné látky Lipidy.
„HOVORME O JEDLE“ 3. a 4. oddelenie ŠKD sa zapojilo do projektu o zdravej výžive. Celý týždeň sa niesol v duchu zdravého jedla a množstva aktivít.
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
Vitamíny V. Petrušková.
BIELKOVINY.
Význam kovov pre organizmus
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

VITAMÍNY

OBSAH : Základné informácie Vitamíny rozpustné v tukoch - A, D, E, K Vitamíny rozpustné vo vode – B, C, H

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE životne dôležité org. látky do tela sa dostávajú potravou, org. ich vie syntetizovať iba v malom množstve nie sú zdrojom energie ani stavebnou látkou sú súčasťou enzýmových systémov, pôsobia ako katalyzátory chem. reakcií v org., podmieňujú odolnosť tkanív a celého org. mnohé majú funkciu antioxidantov (látky, kt. zabraňujú tvorbe radikálov)

sú uložené v bunkách , ale ich hlavnou zásobárňou je pečeň nedostatok - hypovitaminóza, prípadne až avitaminóza (napr. skorbut - nedostatok vitamínu C) Tieto choroby sa vyskytujú u ľudí s nedostatočným stravovaním, alkoholikov, a ľudí s chorobou tráviacej sústavy nadmerný príjem niektorých vitamínov - hypervitaminóza (týka sa predovšetkým vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré sú ukladané v pečeni a v telesnom tuku a ich dlhodobá nadmerná koncentrácia môže spôsobiť napr. poškodenie pečene) Rozdelenie : vitamíny rozpustné v tukoch - A, D, E, K vitamíny rozpustné vo vode- C, H a vitamíny skupiny B

VITAMÍNY ROZPUSTNÉ V TUKOCH

Zdroje : mlieko, vajcia, pečeň červené ovocie, zelenina - betakarotén Vitamín A (retinol) nevyhnutný na neporušenú funkciu epitelov, rast kostí a syntézu očného purpuru Zdroje : mlieko, vajcia, pečeň červené ovocie, zelenina - betakarotén vysoké dávky môžu spôsobiť hypervitaminózu hypervitaminóza - prejavuje sa hnačkami, vracaním, nechuťou do jedla - prejavuje sa ako šeroslepota, porucha rastu

Vitamíny D1- D7 zvyšujú vstrebávanie vápnika a fosforu z čriev Zdroje : ryby, rybí tuk , rybia pečeň Účinkom UV žiarenia sa v koži vytvára provitamín Nedostatok provitamínu - krivica (rachitída), u detí (kosti zostávajú mäkké, neunesú hmotnosť tela a krivia sa) - mäknutie kostí (osteomalácia), u dospelých

Vitamín K (fylochinon) dôležitý faktor zrážania krvi pri zástave krvácania Zdroje : kapusta, špenát, obilniny hypovitaminóza – prejavuje sa krvácavosťou Vitamín E (tokoferol) dôležitý antioxidant Zdroje : rastlinné oleje, vajcia, chudé mäso nedostatok - poruchy rastu, poruchy nervového systému

VITAMÍNY ROZPUSTNÉ VO VODE

Vitamín B1 (thiamín,aneurin) dôležitý pri metabolizme cukrov udržiava hladinu O v krvi - bunková oxidácia Zdroje : droždie, strukoviny hypovitaminóza - prejavuje sa únavou, bolesťami svalov, nervozitou úplný nedostatok - smrteľná nervová choroba beri-beri

Vitamín B2 (riboflavín, laktoflavín) súčasť enzýmov - podmieňujú bunkové oxidácie Zdroje : mäso, mlieko, vajcia, strukoviny hypovitaminóza – prejavuje sa zmenami na koži a slizniciach, zápalmi spojoviek, svetloplachosťou Vitamín B5 (kyselina pantotenová) súčasť koenzýmu A - medziprodukt metabolizmu cukrov, tukov, bielkovín Zdroje : všetky rastlinné aj živočíšne bunky, vnútornosti hov. dobytka

Vitamín B6 (pyridoxín) súčasť viacerých enzýmov koenzým v metabolizme bielkovín zvyšuje hladinu dopamínu v mozgu - predchádza stresu a podporuje spánok dopamín (mediátor - sprostredkovateľ nerv. vzruchu) Zdroje : obilie, mäso, mlieko, strukoviny nedostatok - zápaly kože, nervov a u detí kŕče

Vitamín PP (kyselina nikotínová) Vitamín B12 (kobalamín) súčasť enzýmov a podporuje tvorbu krvi Zdroje : pečeň, mlieko, vajcia, mäso avitaminóza - spôsobuje zhubnú málokrvnosť (krv neobsahuje dostatočné množstvo hemoglobínu) Vitamín PP (kyselina nikotínová) má dôležitú funkciu v metabolizme cukrov Zdroje : kvasnice, ryby, mäso, mlieko avitaminóza - nazýva sa pelagra - prejavuje sa poruchami kože, pomätenosťou, ťažkou psychózou s halucináciami

Vitamín B9 (kyselina listová) dôležitá pri syntéze nukleových kyselín a bielkovín, pri tvorbe červených krviniek Zdroje : vnútornosti, mäso, zelenina, sója nedostatok - málokrvnosť, nervové poruchy Vitamín H (biotín) základná súčasť enzýmov Zdroje : sója, pečeň, vajcové žĺtko nedostatok – vypadávanie vlasov, malátnosť, paralýza končatín

Vitamín C (kyselina askorbová) dôležitý na tvorbu hormónov nadobličiek, pre tvorbu väziva, hojenie rán potrebný na vstrebávanie železa Zdroje : zelenina, ovocie, čierne ríbezle avitaminóza - vzniká choroba skorbut ( prejavuje sa krvácaním pod kožou, zápalom ďasien, môže skončiť smrťou) hypovitaminóza - prejavuje sa zvýšenou únavou, krvácaním z ďasien, zníženou odolnosťou voči infekciám v tele sa nevytvárajú jeho zásoby, nadbytok sa vylúči obličkami

Čo ste si zapamätali? Ako rozdeľujeme vitamíny? Čo je ich hlavnou zásobárňou? Aké chorobu sú spojené s ich nedostatkom alebo nadbytkom? Vymenuj vitamíny rozpustné v tukoch Vymenuj vitamíny rozpustné vo vode Zdroje : učebnica biológie pre 3. ročník

ĎAKUJEM ZA POZORNOSŤ Petra Olejárová 3.C