Ihličnaté stromy Mgr. Jana Lacková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Advertisements

M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: MODŘÍN
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Vytvořili nej borci z devítky…
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: SMRK
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LÍSKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BŘÍZOVITÉ I.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: BOROVICE
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
VYŠŠÍ ROSTLINY II. – zástupci nahosemenné rostliny-jehličnany Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Jedle bělokorá Abies Alba
Vrbovité ( Salicaceae )
NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE
M1: LESNICKÁ BOTANIKA KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY ČELEĎ: BUKOVITÉ I.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNATÉ STROMY
PŘÍRODOVĚDA.
NAHOSEMENNÉ rostliny.
Nahosemenné rostliny - STROMY
Jehličnany.
VY_32_INOVACE_ sada, Přírodověda
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: BOROVICE
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: JEDLOVEC
Jehličnany - poznávací znaky
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: JEDLE
BŘÍZOVITÉ - Betulaceae
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: DOUGLASKA
Jehličnany.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem jehličnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“; Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: BOROVICE
Krajiny Ameriky sa v jednotlivých podnebných pásmach navzájom odlišujú. Pokrýva ich odlišné rastlinstvo, žije tu odlišné živočíšstvo. V Amerike sa vyskytujú.
Les-Lesní patra.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,Smetanova 123C AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_115_Jehličnany TEMA: Živá.
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
STROMY JEHLIČNATÉ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život
PRVOUKA – 2. ročník, JEHLIČNATÉ STROMY
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
VY_32_INOVACE_14- Jedle bělokorá Přírodověda - 4. ročník
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Lesné kvitnúce byliny.
Savany Marek Sokolík 1.B 2008/2009.
3. ročník JÚN Škumpa vlasatá Cotinus coggygria “Royal Purple“
Tundry a polárne krajiny
Veternice Anemone 4. ročník.
Nina Štefúnová ZŠ Ulica mieru IV.B 2012/2013
Živočíchy Zuzana Fusiková.
Biotop: vlhké i suché stanovištia rôznych nadmorských výšok, u nás
Javor červený Acer rubrum
Lipa malolistá.
Listnaté stromy.
Lesné dreviny Ihličnaté stromy.
Vyrobyla Marianna Vojteková.
Otestuj sa! Prečo stromy plačú?.
Prezentácia 5 Radwan Al Ali
Tretiaci & štvrtáci ZŠ s MŠ Medzibrod
Projekt z informatickej výchovy
Usadené horniny.
Mgr. Petra Bejšovcová 4. roč
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Transkript prezentace:

Ihličnaté stromy Mgr. Jana Lacková

Smrek obyčajný

SMREK OBYČAJNÝ Výška: V prirodzených podmienkach dorastá až do 65 m, vo výsadbách výška len zriedkavo prevyšuje 40 m. Opis: Vždyzelený ihličnan. Známy najmä ako vianočný stromček, najvyšší domáci strom Európy. Koruna je zvlášť u solitérov pravidelne kužeľovitá. Kôra je hnedočervená, jemne šupinovitá, málo lúpateľná. Ihlice sú veľmi tuhé, krátke, max 2.5 cm, štvorcového prierezu, smerujú prevažne dopredu odhaľujúc tak spodnú stranu vetiev. Ihlice rastú na drobných brachyblastoch, čo je typické pre všetky smreky. Tento znak slúži na rozlíšenie smreka od jedle. Samičie šišky visia z konárov smerom dolu – rozlišovací znak z jedľou, kde sú šišky vzpriamene postavené. Sú 12-18 cm dlhé, podlhovasté, zaoblené, po dozretí hnedé. Rozšírenie a stanovište: Prirodzene rozšírený v severnej Európe a horách celej Európy. Pestovaný ako vianočný stromček, na lesnícke účely, príležitostne ako okrasná drevina. Bežný v nadmorských výškach nad 800 m. V ľahkých humóznych chladných pôdach vytvára plytký koreńový systém a surový humus.

Jedľa biela

JEDĽA BIELA Výška: Dorastá do 55m, ale obyčajne menej Opis: Vždyzelený strom. Vysoký strom s kužeľovitou, pravidelnou, v staršom veku valcovitou korunou. Kôra hladká, tmavosivá, vekom puká a borka sa odlupuje v štvorcových častiach. Mladé konáre chlpaté, bočné trocha lesklé. Ihlice rastú na konárikoch v dvoch radoch hrebeňovité stlačene, vrchné o niečo kratšie. Sú pomerne krátke, max 3cm, na konci tupé, ohybné, na spodnej strane s dvoma svetlými pásmi. Samičie šišky asi 10cm dlhé, rastú na vrchných častiach horných vetiev starších stromov, sú vzpriamené, najprv zelené a neskôr oranžovohnedé. Rozšírenie a stanovište: Strom pôvodný vo väčšine strednej a južnej Európy. Dôležitý lesný strom. Pestuje sa aj inde. Tvorí porasty spolu s bukom, borovicou a smrekom v nadmorskej výške 400-900 m, na čerstvých, chladnejších a hlbších pôdach.

Borovica

BOROVICA LESNÁ Výška: Dorastá obyčajne do 35 m, niekedy až do 50 m. Opis: Vždyzelený ihličnan. Jedná sa o stredne veľký strom . Koruna mladých stromov je pravidelne kužeľovitá, konáre vyrastajú v praslenoch. U starších jedincov je koruna skôr otvorená, dáždnikovitá a po strate spodných konárov uvoľnená. Kôra je červenkastá alebo hnedosivá na spodnej časti kmeńa, ale smerom nahor sa mení na tehlovočervenú a v staršom veku je borka rozpukaná na veľké odlupujúce sa doštičky. Ihlice rastú po dvoch, sú šedozelenej alebo namodralej farby, 5-7 cm dlhé, jemne stočené,nepatrne sploštené,krátko končisté. Samičie šišky rastú jednotlivo alebo vo zväzočkoch po 2-3, sú jasne zelené a kužeľovito vajcovité. V druhom roku sa menia na drevité a nadobúdajú hnedastú farbu. Dozreté šišky sú asi 5-8 cm dlhé. Rozšírenie a stanovište: Drevina prirodzene rozšírená vo väčšine Európy. Rastie na mierne suchých, zásaditých ľahkých pôdach, na íloch, pieskoch i na vápencoch.