PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.06/
Evropská charta sportu pro všechny Zdravotně postižené osoby
Volnočasové a sportovní aktivity studentů OA pro TP
Témata přednášky Sport a místo pohybových aktivit v životě zdravotně postiženého jedince, integrace Základní terminologie Organizace sportu zdravotně postižených.
LONDON 2012 inpire a generation
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Vznik Paralympiád Paralympijské hry - historie
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Mezinárodní paralympijský výbor
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
„Adapted physical activity“
Mezinárodní paralympijský výbor (IPC)
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Psychologie koučování
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Psychologie pro sportovní praxi
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÉ ORGANIZACE
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Základy speciální pedagogiky
aneb Assessment Centre a Development Centre
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
 Paralympijské hry (zkráceně také para(o)lympiáda) jsou vícesportovní událostí určenou pro sportovce s trvalým tělesným, mentálním a senzorickým zdravotním.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Meath Local Sports Partnership - Committed to the development of sport in Meath Místní sportovní partnerství Meath.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
9. Tvorba individuálního plánu
1. APA – Zkratky Sportovní federace, asociace, výbory APA Svět – ČR
ATLETIKA přednáška.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
9. Tvorba individuálního plánu
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Studijní obor Fyzioterapie
Školní tělesná výchova v systému nových inkluzivních přístupů
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Psychologie koučování
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Studijní obor Bc. Regenerace a výživa ve sportu NMgr
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D. Aplikované pohybové aktivity a sport osob s postižením (studijní opora předmětu Aplikovaná tělesná výchova) PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.

„Neobávám se prohry, ale pouze toho, že nevyužiji všechny své schopnosti“ (Marlon Shirley)

Aplikované pohybové aktivity: Běžně používaná zkratka „APA“ = tělesná výchova, sport a rekreace osob se zdravotním postižením. Aktivity jsou modifikovány na základě specifických potřeb osob se zdravotním postižením nebo osob s jinými speciálními potřebami.

APA – organizace: Klíčová organizace v ČR = Česká asociace aplikovaných pohybových aktivit (ČAAPA). Založena v roce 2009. Zaměřuje se na rozvoj a koordinaci v oblasti aplikovaných pohybových aktivit.

APA – organizace: Sdružuje akademické pracovníky a odborníky z praxe, kteří rozvíjejí APA na všech úrovních. Propaguje a koordinuje činnosti spojené s rozvojem APA. Podporuje aplikace výzkumů v praktických oblastech.

Sport osob se zdravotním postižením: Motto: „Sport by se měl pro postiženého stát hybnou silou, která pomůže nalézt nebo obnovit vlastní vztah k okolnímu světu a tím i ke svému uznání coby rovnocenného a plnohodnotného občana.“ (Sir Ludwig Guttmann)

Dělení sportovní aktivity: Vrcholový sport (zpravidla na úrovni reprezentace). Cíl: individuálně maximální výkon. Vyžaduje „profesionální“ materiální, ekonomické, časové a sociální zabezpečení včetně vysoce odborného individuálního vedení.

Dělení sportovní aktivity: Výkonnostní sport (většinou organizovaný s více či méně pravidelnou přípravou). Cíl: výkon přináší uspokojení, předpokládá možnost sdružování v klubech. Vyžaduje optimální materiální a finanční zabezpečení.

Dělení sportovní aktivity: Rekreační sport (zájmová činnost ve volném čase). Cíl: prožitek. Zpravidla jde o neorganizovanou činnost. Základní předpoklad: dostatek informací, dopravní možnosti a využívání stávajících zařízení.

PA rehabilitační: Zvláštní forma (pohybová činnost rehabilitačního charakteru). Vychází ze specifiky zdravotního postižení. Spolupráce lékařů, fyzioterapeutů, rehabilitačního personálu a dalších odborníků.

Sport osob se zdravotním postižením: Definujeme jako sportovní disciplíny, kterých se mohou účastnit pouze sportovci s určitým a lékařsky prověřeným zdravotním postižením. Pravidla a hodnocení jednotlivých disciplín jsou ve srovnání s podobnými disciplínami pro osoby bez zdravotního postižení modifikovány.

Sport osob se zdravotním postižením: Některé sporty jsou zcela specifické (závody na vozíčku, volejbal vsedě, goalball, apod.). Sportovci využívají speciální výstroje (např. stabilizátory pro jednonohé lyžaře). Motivace u sportovců se zdravotním postižením má zpravidla jiné kořeny než motivace u sportovců bez zdravotního postižení.

Sport osob se zdravotním postižením: Vrcholové soutěže zdravotně postižených sportovců se vyznačují vyšší náročností na organizaci a finanční zajištění, potřebou asistenčních služeb a příslušných pomůcek dle druhu a stupně zdravotního postižení sportovců. Zcela nezbytný je klasifikační systém.

Klasifikační systém: Hodnotící systém pro rozdělení sportovců do „tříd“. Zajišťuje výchozí bod pro trénink a soutěže. V závodní skupině („třídě“) jsou charakter a míra postižení srovnatelné. Sportovci nemohou být znevýhodněni.

Bariéry provozování sportovních aktivit: Šok z postižení (u získaných postižení). „Medicínský ochranářský postoj“ ze strany lékařů, rehabilitačních pracovníků, rodiny a blízkého okolí (neriskovat, nepřetěžovat, nepřeceňovat osobu s postižením).

Bariéry provozování sportovních aktivit: Nedostatečná organizační, odborná a propagační činnost. Nedostatečné personální zajištění. Nevyhovující podmínky materiální a ekonomické.

Historie: Písemné materiály z 18. a 19. století dokazují, že již tehdy byl sport důležitým prostředkem převýchovy a rehabilitace osob s poškozením či postižením (většinou důsledky válek → bývalí vojáci). Největší rozvoj po 2. světové válce – vznik rehabilitačně - sportovních center (převážně v USA a Velké Británii).

Historie: Sport je součástí komplexní rehabilitace. Hlavní průkopník těchto center – německý neurochirurg Ludwig Guttman. 1948 Guttman zorganizoval závody ve Velké Británii pro veterány 2.světové války se zraněním páteře.

Historie: 1952 vznikají hry mezinárodního charakteru – Stoke Mandevill (Velká Británie). Hry podpořily vznik paralympijského hnutí. 1960 se konají první letní paralympijské hry – Řím (Itálie). 1976 se konají první zimní paralympijské hry - Örnsköldsvik, Švédsko.

Paralympijské hry: Jsou vrcholnou soutěží pro špičkové sportovce s různými zdravotními postiženími. Základem paralympijského hnutí je fakt, že světoví sportovci se zdravotním postižením mají schopnosti a zkušenosti rovnocenné s nepostiženými sportovci a stejně jako oni se musí podrobit přísným kvalifikacím a výběru do národních týmů.

Sportovní organizace – mezinárodní: 1964 vznik International Sport Organization for the Disabled (ISOD). 1982 vznik Mezinárodního koordinačního výboru (ICC). 1986 vznik Mezinárodního výboru pro neslyšící (CISS).

Sportovní organizace – mezinárodní: 1986 vznik Mezinárodní sportovní federace pro osoby s postižením intelektu (INAS-FID). 1989 vznik Mezinárodního paralympijského výboru (IPC): řídí, rozvíjí a podporuje Paralympijské hry. IPC slučuje mezinárodní federace: INAS-FID, CP ISRA, IWAS, IBSA.

Sportovní organizace – mezinárodní: Mezinárodní deaflympijský výbor (ICSD) není sdružen pod IPC. Zastřešuje na mezinárodní úrovni sportovce se sluchovým postižením. Vrcholná akce: deaflympijské hry (dříve Světové hry neslyšících) – konají se vždy v lichých letech za paralympiádami.

Sportovní organizace – národní: Český paralympijský výbor (ČPV). Založen 1994 po dohodě národních svazů zdravotně postižených sportovců. ČPV ovlivňuje prostřednictvím sdružených svazů přípravu sportovců na vrcholné světové soutěže (paralympijské a deaflympijské hry). Je členem IPC.

Sportovní organizace – národní: ČPV sdružuje sportovní federace, které jsou členy mezinárodních federací pod IPC či ICSD. Ve svých aktivitách navazuje na činnost Unie zdravotně postižených sportovců ČR (UZPS). „Unie“ (UZPS) = multisportovní formace střešního typu. Sdružuje 6 samostatných sportovních svazů dle jednotlivých typů postižení.

Sportovní organizace – národní: Přidruženým členem ČPV je Český svaz vnitřně postižených sportovců (ČSVPS). ČSVPS neprovozuje vrcholový sport na mezinárodní úrovni. Zasedání ČPV se zúčastňuje na pozvání.

Vrcholné mezinárodní sportovní soutěže: Paralympijské hry. Deaflympijské hry. Global games (soutěže pro sportovce s mentálním postižením, linie mezinárodní federace INAS-FID). Speciální olympiády (soutěže pro sportovce s mentálním postižením, linie hnutí SO).

Použitá literatura: Daďová, K., Čichoň, R., Švarcová, J. & Potměšil, J. (2008). Klasifikace pro výkonnostní sport zdravotně postižených. Praha: Karolinum. DePauw, K. P. & Gavron, S. J. (2005). Disability sport. Champaign, IL.: Human Kinetics.

Použitá literatura: Janečka, Z., Kudláček, M., Wittmannová, J., Kurková, P. & Válková, H. (2012). Vybrané kapitoly ze sportu osob se zdravotním postižením. Olomouc: UP. Ješina, O. & Hamřík, Z.(2011). Podpora aplikovaných pohybových aktivit v kontextu volného času. Olomouc: UP.

Použitá literatura: Ješina, O. & Kudláček, M. (2011). Aplikovaná tělesná výchova. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Kursová, V. (2007). Integrace osobnosti a podpora rozvoje zdraví u mentálně postižených jedinců pomocí pohybových aktivit. České Budějovice: ZSF.

Použitá literatura: Kursová, V. (2009). Rozvoj zdraví a integrace osob s mentálním postižením pomocí cílených pohybových aktivit: ověřený intervenční pohybový program. České Budějovice: JU. Sherril, C. (2004). Adapted physical activity, recreation and sport: crossdisciplinary and lifespan. Boston: McGraw-Hill.

Použitá literatura: Winnick, J. P., ed. (2011). Adapted phycical education and sport. Champaign, IL.: Human Kinetics.

Internetové zdroje: http://deaflympics.com/athletes.asp http://www.deaflympics.com/icsd.asp http://www.deaflympics.com/icsd.asp?history http://www.ibsasport.org/history/ http://www.inas.org/about-us/who-we-are-2/history-of-inas

Internetové zdroje: http://www.iwasf.com/iwasf/index.cfm/about-iwas1/history/ismwsf-history/ http://www.iwasf.com/iwasf/index.cfm/about-iwas111/history/ismwsf-history/ http://www.nytimes.com/2010/08/20/sports/20connolly.html http://www.paralympic.org/the-ipc/about-us

Internetové zdroje: http://www.paralympic.org/the-ipc/history-of-the-movement http://www.specialolympics.org/Sections/What_We_Do/History_of_Special_Olympics.asp