Biotechnologie rostlin a GMO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Každý má právo volby. Každý má právo na vlastní názor.
Advertisements

Zdroje obživy pro lidstvo
Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení.
Genetické inženýrství
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, v. v. i. Setkání ředitelů fakultních škol PřF UP Mgr. Jan Bartoš, Ph.D.
Geneticky modifikované potraviny
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
geneticky modifikované rostliny
Geneticky modifikované organismy
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
Vznik a složení půdy Vznik půdy
BIOTRIN, Kulatý stůl 2006 Zelené suroviny pro chemický průmysl Jaroslav Drobník presentace je ke stažení na
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 F1.
Geneticky modifikované organismy
Biopotraviny ve školním stravování
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Michaela Vlasáková Pesticidy.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Geneticky modifikované organismy
Zdroje obživy pro lidstvo
Kolchicin - dihaploidizace
Hospodářsky významné ryby a ptáci.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Biotechnologie orientační scénář pro expozici
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
BIOPOTRAVINY.
Genové dělo.
Eliminace rizik v zemědělství Žofínské fórum 25. březen
Molekulární biotechnologie č.12
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Energie budoucnosti: suchá fermentace
Genetické inženýrství
Vypracoval : Marek Voštinka
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
UPOl 6. října 2010 TRANSGENOSE A VEŘEJNOST Jaroslav Drobník Přírodovědecká fakulta UK, Sdružení BIOTRIN.
Molekulární biotechnologie č.12
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Biotechnologie, technologie budoucnosti Aleš Eichmeier.
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tvorba genetické variability transgenozí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
Geneticky modifikované organismy a jejich komercializace
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Zkoumáme přírodu pomocí DNA
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
14. b Monzunové lesy povodně a záplavy Světle zelená barvička na mapce
Základy zbožíznalství
Geneticky modifikované organizmy
Biopotraviny.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Biotechnologie rostlin a GMO Pozitiva a negativa GMO Vrbovská Abigail, Fojtová Renáta

POZITIVA GMO

Transgenní rostliny rozdělení GMO rostlin- I. generace II. generace III. generace IV. generace tolerance vůči herbicidům odolnost k hmyzím škůdcům

Modifikace složení potravin úprava množství škrobu a vody v bramborách úprava složení škrobu dlouhotrvající čerstvost ovoce a zeleniny „zázračné mléko“ „zlatá rýže“

Zlepšení vlastností Odolnost vůči suchu Ekologický chov ryb Moskyti odolní vůči malárii „lidský‘ inzulin

Zajištění potravy v rozvojových zemích a ekonomické výhody „zlatá“ rýže vyšší výnos = úspora nákladů ??? +

Negativa a rizika GMO

Z hlediska spotřebitele GMO potraviny způsobují zdravotní, psychické potíže! (alergie, rakovinu, ADHD…) ne,nebylo doposud prokázáno (přes 20 let) není známý prokazatelný způsob negativního působení Není dostatečné testování! velmi nepravděpodobné, velmi přísné, dlouhotrvající bakterie mohou zabudovat úsek DNA z potravy do své DNA není prakticky možné rezistence bakterií vůči antibiotikům člověk sní v 1g 10 miliard genů soji se snědlo přes miliardu tun, nezjistily se žádné negaivní účiky,

Z hlediska pěstitele Pěstování GMO rostlin mohou vzniknout superplevele ano ,ale důsledkem špatné zemědělské praxe, Pěstovnání GMO trávy, na golfových hřištích (přenos vlastností na divoké plodiny (např, odolnost vůci –Round upu) drahé na pěstování ano; vysoké vstupní náklady, cena osiva, dovoz speciální postupy pěstovaní, sklizně byrokracie, administrativa, složité z hlediska legislativy ano, v EU je složité získat povolení složité na odbyt ano, strach veřejnosti povinné označování výrobků

Globální a etické hledisko Je to proti přírodě! strach veřejnosti

Zdroje obrázků - negativa http://svobodnenoviny.eu/geneticky-upravene-potraviny-hrozba-pro-lidstvo/ https://encrypted- tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQaJoAVfbtoWFdrtKIDzwNRhug7ZqzXshTx97JH9XJ0pYWLCnjF http://ceskapozice.lidovky.cz/skonci-v-evrope-gm-plodiny-drive-nez-zacaly-fkv- /tema.aspx?c=A130823_225232_pozice_135084 https://www.peaceproject.com/stickers/fullsize/Anti-GMO%20and%20GE https://www.deviantart.com/poasterchild/art/Just-Say-No-To-GMO-s-392120334 http://www.newfrontiermarket.com/no-gmo.html https://www.naturalblaze.com/2018/05/march-against-monsanto-2018-global-protests-be-there.html http://www.reformy.cz/70-mrtvych-krysich-samicek-nedoporucuje-konzumovat-gmo-kukurici-dokument-o- spolecnosti-monsanto/ https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQaXtf3lGB8J2mw_U1ePwn-bSUD5Cmjv_5ml3- 5x4BwoWLBAAYTPg

Zdroje textu - negativa https://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziva/geneticky-modifikovane- potraviny-jaka-jsou-rizika.aspx https://www.greenpeace.org/archive-czech/cz/blogy/Dalsi- temata/sebevrada-kadou-plhodinu-na-vin-gmo/blog/39505/ STRATILOVÁ, Zuzana. GMO bez obalu [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2014 [vid. 2016-březen-16]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/209381/GMO_web_aktual_listopad_12.pdf http://svobodnenoviny.eu/geneticky-upravene-potraviny-hrozba-pro-lidstvo/

Zdroje obrázků k pozitivům http://www.kubanmakler.ru/AGROHIMIYA/index.htm https://bio-infoweb.webnode.cz/products/co-jsou-to-pesticidy-/ https://www.blesk.cz/clanek/radce-penize/206040/pruzkum-odhalil-pred-partnerem-si-ulivame-penize.html https://www.fitrevue.cz/zaklady-stravovani-slozeni-potravin-zaklad-jidelnicku/ https://cz.depositphotos.com/122290228/stock-photo-hand-drawn-chemistry-formulas.html http://www.africke-deti.estranky.cz/clanky/hlad-a-zizen/hlad-a-podvyziva.html http://www.chatar-chalupar.cz/jak-vyhrat-nad-msicemi/ https://www.ceskestavby.cz/clanky/jak-se-zbavit-plevele-22899.html https://www.roundup-garden.cz/produktu/roundup-3-litre-sprayer https://cit.vfu.cz/bartovae/opvk2014/?title=foto-chemicke_slozeni&lang=cz https://cs.healthycareinfo.com/starch-and-glucose-in-potatoes-43054 https://www.zdraviakrasa.cz/kozi-mleko-pijte-zdravejsi-nez-kravske-343/ http://zahrada.bydleniprokazdeho.cz/zelenina/ https://www.lidovky.cz/domov/sucho-neni-tak-zle-jako-loni-srazky-pomohly-rika-odbornik-v-praze-nedostatek-vody- nehrozi.A180617_111214_ln_domov_ele/foto/APE5cb7be_shutterstock_183885584.jpg https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/kapri-zaplavili-rybniky-vedci-hovori-o-ekologicke-katastrofe_353534.html https://www.dama.cz/clanek/lidske-vykaly-nas-mohou-v-budoucnosti-zachranit-pred-hladomory http://www.gate2biotech.cz/zlata-ryze-konecne-na-nasich-stolech/ https://uspesnynaburze.sk/blog/investicne-zlato-kupit/ https://www.labuznik.cz/ingredience/ryze/ http://www.stop-multikulti.cz/humanitarni-organizace-jsou-spoluvinikem-humanitarni-katastrofy-v-africe/ https://www.tyden.cz/rubriky/veda/veda-a-my/horecku-dengue-ma-zastavit-geneticky-modifikovany-komar_185942.html

Zdroje textu STRATILOVÁ, Zuzana. GMO bez obalu [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2014 [vid. 2016-březen-16]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/209381/GMO_web_aktual_listopad_12.pdf Geneticky modifikované organismy v agroekosystému a jeho okolí, Sborník ze semináře pořádaného Ministerstvem zemědělství ČR a Českou zemědělskou univerzitou v Praze [online]. B.m.: Ministerstvo zemědělství ČR, 2007 [vid. 2016-březen-26]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/file/17415/sbornik_GMO_2007.pdf KRUTILOVÁ, Růžena. Přínosy a rizika GMO. Brno: Masarykova univerzita, 2016 https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2017/cislo-6/zlata-ryze.html