Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace pro studenty vyjíždějící s programem LLP- ERASMUS v ak. roce 2012/2013 Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. LLP - ERASMUS.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Zahraniční pobyty/LLP Erasmus
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2013/2014. OBSAH 2 1UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY STUDENTY……………………………..3 2BAKALÁŘSKÉ STUDIUM……………………………………………………… ročník.
Erasmus na PřF UK v Praze
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Jazyková průprava Jazykové kurzy na ČVUT
Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci
Informační schůzka Informační schůzka Informace o možnostech výjezdů pro studenty doktorského studia Zahraniční Oddělení, Právnická Fakulta, Univerzita.
Schůze koordinátorů programu SOCRATES/ERASMUS
Program LLP/ERASMUS FCH VUT 2013/14
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Erasmus Info Day – DIFA 2013 Barbara Dostálová (zastupuje Hana Matějková) Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení.
Lifelong Learning Programme (LLP) ERASMUS Studijní pobyty.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Erasmus+ Info Day – DIFA 2014 Hana Matějková Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení Beethovenova.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Informační schůzka k programu. Erasmus+ Program ERASMUS+ se zaměřuje na spolupráci vysokoškolských institucí a vysokoškolských institucí s podniky. Program.
Erasmus – studijní a pracovní stáže * PF UP 2015/16 *
Informační schůzka Informační schůzka Informace o možnostech výjezdů pro studenty doktorského studia Zahraniční Oddělení, Právnická Fakulta, Univerzita.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Stipendia – Pracovní stáže
2008 Možnosti pracovní stáže v programu Erasmus Miroslava Cedidlová – Mezinárodní oddělení.
Program mobilit Leonardo da Vinci na ZČU Pavlína Bínová Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Informační schůzka pro studenty Studijní pobyty ERASMUS+: Erasmus 2015/2016 Útvar pro zahraniční vztahy Rektorát JU Mgr. Věra Filipová.
SEMESTRÁLNÍ VÝMĚNNÉ POBYTY: EVROPA
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 17. března 2015 MgA. Stanislav Urbánek.
Zahraniční stáže- Evropské programy
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Akademický rok 2015/2016 Zápis ke studiu.
Markéta Tomanová. Obsah Povinnosti Výhody (kurz)
Stáže a stipendia - další programy a možnosti I DZS – Dům zahraniční spolupráce (programy pro mobilitu jednotlivců: CEEPUS, AKTION, Norské fondy a fondy.
FREE MOVERS Fakulta filozofická Mgr. Jana Ovsjanniková, Pavlína Bínová 1.
Mobility Day MOBILITA STUDENTŮ Co je to Erasmus? Program Erasmus je výměnný studijní program určený vysokoškolským studentům, kteří chtějí.
Informace Erasmus+ Informace pro vyjíždějící studenty na program Erasmus+ v akademickém roce 2016/17 Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci.
E RASMUS Co to je? Proč? Na co? Jak to? Ing. Hájek Petr z.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Erasmus – studijní a pracovní stáže * PF UP 2016/17 *
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
Informace Erasmus+ Informace pro vyjíždějící studenty na program Erasmus+ v akademickém roce 2014/15 Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
 Středoevropský výměnný univerzitní program zaměřený na regionální spolupráci univerzit v rámci sítí.  Program má více než 20 letou historii, ČR je.
MOŽNOSTI STUDIA V ČÍNĚ. Ing. Dana Brázdová Ing. Eva Zamrzlová Ing. Radka Vaváková ODDĚLENÍ ZAHRANIČNÍCH STYKŮ VŠE.
Schůzka koordinátorů pro zahraniční záležitosti FF UP autor prezentace, datum prezentace, univerzitní oddělení, fakulta, adresa.
Studijní pobyty v zahraničí ERASMUS Rektorát VUT v Brně Útvar vnějších vztahů Odd. zahraničních vztahů 10. dubna 2014.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
ODBOR MARKETINGU A VNĚJŠÍCH VZTAHŮ Mgr. Petra Švambergová FREEMOVERS, STÁŽE A DALŠÍ STIPENDIA.
Informace pro studenty vyjíždějící s programem ERASMUS+ v ak. roce 2015/2016 Právnická fakulta UK duben 2015 referát ERASMUS.
Informace pro studenty vyjíždějící s programem ERASMUS+ v ak. roce 2014/2015 Právnická fakulta UK duben 2014 Referát ERASMUS.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci
Informace o možnostech výjezdů pro studenty doktorského studia
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník
Studijní pobyt ERASMUS+
Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci
Erasmus Slovensko - Nitra.
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Pracovní stáže
Sekretariát prorektora pro vědu, výzkum a zahraniční vztahy
Erasmus 2010/11.
Erasmus+ studijní a pracovní stáže * PF UP 2017/2018 *
Informační schůzka k programu
Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci
Anglické programy na LF UP
Transkript prezentace:

Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci Informace pro vyjíždějící studenty na program Erasmus+ v akademickém roce 2018/2019 Zahraniční oddělení PF UP v Olomouci

Kde hledat základní informace? 1. Kancelář zahraničních styků UP https://iro.upol.cz/erasmus/studium/ 2. Zahraniční oddělení PF UP https://www.pf.upol.cz/studenti/zahranicni-oddeleni/#c6319 3. Národní agentura pro evropské vzdělávací programy www.naep.cz – obecně o programu Erasmus+ 4. Databáze závěrečných zpráv studentů, kteří již výjezd absolvovali http://erasmus-databaze.naep.cz/modules/erasmus/ informace o ubytování, kurzech, zkouškách, financích apod. – jedná se sice o starší informace, ale vždy se hodí

Postup 1) zaslání nominací na Erasmus partnerským univerzitám (ZO PF) 2) e-mail od hostitelské univerzity nominovaným studentům s informacemi a požadavky k registraci na Erasmus+ 3) registrace ke studijnímu pobytu Erasmus+ 4) vyplnění Learning Agreementu – výběr předmětů, které budete studovat včetně tabulky uznání 4) vložit do aplikace Erasmus+ data výjezdu 5) uzavření účastnické smlouvy na Rektorátu UP

Registrace na Erasmus+ online vyplnění přihlášky včetně vložení požadovaných dokumentů vyplnění papírového formuláře a odeslání poštou včetně příloh (např. Nantes) Zahraniční univerzity požadují: Transcript of Records = Summary of Student Data (výpis dosavadních známek v AJ) – vydá studijní oddělení PF UP doklad o jazykové zkoušce (Rotterdam – Liverpool – ostatní) několik pasových fotek kopie pasu nebo OP kopie kartičky pojištění někdy – kopie výpisu informací o Vašem bankovním účtu (samozřejmě bez částek apod.) extra – např. přihlášky na ubytování, pokud univerzita zajištění ubytování nabízí

Learning Agreement „smlouva“ o studiu mezi studentem, zahraniční univerzitou a PF UP student si vybírá předměty, které bude za zahraniční univerzitě studovat, jejich výběrem se zavazuje předměty navštěvovat a následně je splnit minimální počet kreditů: 20 ECTS/semestr, resp. 40 ECTS/celý rok - MILANO min. 15 ECTS/1 trimestr) + min. 3 odborné předměty za 1 semestr studenti vyjíždějící na celý rok vyplňují do LA před odjezdem studijní plán na oba semestry Doporučujeme zapsat si více předmětů, než je minimální limit. V případě nesplnění požadovaného počtu kreditů je uplatňována sankce formou vrácení poměrné části stipendia!!! nabídka předmětů – webové stránky partnerské univerzity, buď přímo nabídka pro Erasmus studenty nebo stálá nabídka, často bývá odkaz na course catalogue součástí informačního emailu pro nominované studenty formulář Learning Agreement včetně návodu na vyplnění zde: https://www.pf.upol.cz/studenti/zahranicni-oddeleni/erasmus/

Odevzdání dokumentů Zahraniční univerzita vždy zasílá nominovaným studentům termín pro doložení všech dokumentů nutných k registraci na Erasmus+, tzv. application deadline Termín pro zaslání Learning Agreementu, příp. dalších dokumentů k potvrzení na ZO PF je min. 2 týdny před application deadline

Jazykové testování a jazykové kurzy povinnost účastnit se vstupního a výstupního jazykového testování před odjezdem a po příjezdu z Erasmu nemá vliv na akceptaci, mělo by dojít ke zlepšení znalostí Zajišťuje Rektorát UP jazykové kurzy - neorganizuje každá zahraniční univerzita, pokud ano, doporučujeme je navštěvovat ALE na UP nyní nově možnost studia cizího jazyka formou e- learningu, pro Erasmus studenty zdarma, student obdrží „licenci“ na ZO Rektorátu UP zaměřeny hlavně na výuku běžných jazyků – prozatím angličtina, němčina, francouzština, španělština, italština a nizozemština

Studium na PF UP během pobytu v zahraničí nejedná se o přerušení studia, studujete zároveň v zahraničí i tady studentům je garantován INDIVIDUÁLNÍ STUDIJNÍ PLÁN na celou dobu pobytu v zahraničí (nevztahuje se na dobu, kdy již budete zpět) studenti mají povinnost si podat žádost o ISP na Studijním oddělení PF UP nejpozději 14 dní před odjezdem (není žádná speciální žádost, použijte klasickou). ISP se vztahuje na výuku, pokud výuku nemáte, není důvod žádat o ISP. Pokud máte nějaký nesplněný předmět A z předchozího roku, musíte si podat i žádost o výjimku! zapište si na PF UP jen ty zkoušky, o kterých jste si jisti, že je zvládnete po návratu složit !!!kromě absolventských ročníků – povinnost zapsat vše v případě výjezdu na celý akademický rok je výhodnější si žádné zkoušky nezapisovat a splnit pouze povinný počet kreditů v zahraničí v případě zapsání A předmětů je vhodné studovat podobný předmět v zahraničí a po návratu si jej nechat uznat na PF UP. Potřeba domluvit se s vyučujícím, zda Vám uzná i zkoušku, nebo jen zápočet je možné si nechat uznat i předmět z vyšších ročníků na PF UP

Finance Další možnosti financování měsíční stipendium ve výši dle zařazení dané destinace podle životních nákladů (viz tabulka) příspěvek určen na pokrytí zvýšených životních nákladů, nikoliv však všech nákladů spojených se studijním pobytem Další možnosti financování možnost zvýšení stipendia o 200 EUR / měsíc pro studenty ze znevýhodněného socio-ekonomického prostředí, podrobněji zde: http://www.naerasmusplus.cz/cz/mobilita-osob-vysokoskolske-vzdelavani/studenti-ze- znevyhodneneho-socio-ekonomickeho-prostredi/ stipendia krajů dle trvalého bydliště žadatele handicapovaní studenti – speciální grant od Národní agentury

Výše stipendií pro akad. rok 2017/2018 Skupina 1 Vyšší životní náklady Dánsko, Finsko, Irsko, Island, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Norsko, Švédsko Velká Británie 510 EUR / měsíc – studium 660 EUR /měsíc - stáž Skupina 2 Střední životní náklady Belgie, Francie, Itálie, Kypr, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Španělsko 450 EUR / měsíc – studium 600 EUR / měsíc – stáž   Skupina 3 Nižší životní Bulharsko, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Makedonie, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Turecko 330 EUR / měsíc – studium 480 EUR / měsíc - stáž

Výplata stipendia zajišťuje Zahraniční oddělení UP na Rektorátu UP  uzavření tzv. účastnické smlouvy k účastnické smlouvě potřebujete potvrzení o přijetí ze zahraničí (e-mail nebo akceptační dopis) a kopii potvrzeného Learning Agreementu ze zahraničí (univerzity často nezasílají, proto možnost výjimečně dodat až po příjezdu do zahraničí) finanční příspěvek není zasílán po měsících, ale celková částka příspěvku je rozdělena do 2 nebo 3 splátek podle délky pobytu termín výplaty splátek bude dohodnut v tzv. Účastnické smlouvě; první částka zasílána většinou cca 14 dní před odjezdem studenta do zahraničí účastnickou smlouvu je nutno podepsat alespoň 1 měsíc před odjezdem u Mgr. Vladimíry Žlutířové (vladimira.zlutirova@upol.cz, studenti A-Kn) nebo Mgr. Simony Černé(simona.cerna@upol.cz , studenti Ko-Ž) věnujte zvýšenou pozornost obsahu smlouvy + udělejte si kopii!!!; ve smlouvě je zakotvena i podmínka získání min. 20 nebo 40 ECTS kreditů včetně sankce za nesplnění!!! Jsou zde uvedena i přesná data příjezdu a odjezdu.

Trvání studijního pobytu výše finanční podpory se odvíjí od délky studijního pobytu (počtu měsíců/dní) v zahraničí. Pro účel výpočtu stipendia se za jeden měsíc považuje 30 dnů. V případě neúplného měsíce se stipendium vypočítává podle počtu dní (1 den = 1/30 měsíční sazby) finanční podpora není určena na pokrytí všech nákladů spojených se studiem v zahraničí, ale na pokrytí části těchto zvýšených nákladů spojených s mobilitou. Je nutné počítat s finanční spoluúčastí. Paušální částka na měsíc v sobě zahrnuje jak pobytové, tak cestovní náklady studenta. Na závěr pobytu je potřeba nechat si potvrdit Confirmation of Erasmus study period – datum vystavení nesmí předcházet datu ukončení pobytu o více než o týden.

Zdravotní pojištění platný průkaz pojištěnce, tj. Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) kartičku komerčního pojištění – vydává referentka ZO na Rektorátu UP při podpisu finanční dohody, (nebo jen kopii) V zahraničí přednostně využívejte průkaz pojištěnce EHIC, v případě potřeby pak komerční pojištění od UP (nadstandardní péče). PŘED ODJEZDEM je nutné se přihlásit do pojistné smlouvy – kontaktovat p. Jiřího Zapletala na  jirka@zapletalovi.com, Pojišťovací makléřství BOHEMIA, a.s., a nahlásit požadované údaje; více na: https://iro.upol.cz/studium-v- zahranici/cestovni-pojisteni/

Po příjezdu na studijní pobyt do zahraničí na Portálu UP zkontrolovat, že máte výjezd zadaný ve STAGu; v opačném případě kontaktujte ZO PF UP Jsou Vám nabízeny jiné předměty, popř. ty, co jste chtěli, nebudou otevírány? Co máte dělat? vyberte si nové předměty, které chcete studovat vypište formulář Changes of Learning Agreement, část During the Mobility a opět nejdříve zašlete ve wordu na ZO na změnu předmětů máte 3 týdny od začátku výuky! Hostitelská instituce může mít i lhůtu kratší, kterou je potřeba respektovat. https://www.pf.upol.cz/ru/studenti/zahranicni-oddeleni/erasmus/#c4951

Po příjezdu ze studijního pobytu na ZO Rektorátu UP odevzdat Confirmation of Erasmus+ study period a kartičku pojištění na ZO PF UP podat co nejdříve žádost o uznání předmětů absolvovaných během studijního pobytu 1) podepsaný originál žádosti o uznání předmětů B a C, ev. A – osobně nebo poštou 2) kopii Transcript of Records 3) sylaby jednotlivých předmětů (kromě jazyků) – spolu s ToR lze zaslat emailem na ZO do Portálu je dále třeba zadat předměty, o jejich uznání žádáte; podrobný návod zde: https://www.pf.upol.cz/ru/studenti/zahranicni- oddeleni/erasmus/#c4951

Uznávání kreditů na PF UP chci studovat předmět, který si pak chci nechat uznat jako „A“ předmět  je dobré dohodnout se dopředu s garantem předmětu, zda Vám předmět uzná (nejlépe e-mailem pro pozdější dokladování) chci si nechat uznat v zahraničí studované předměty jako „B a C“  problémy s uznáním nebývají na uznané předměty (mimo A) se nahlíží jako na B, přestože jsou ve STAGu vedeny jako „jednorázové, specifické“ – na studijním oddělení to vědí!!! POZOR: neunifikované kreditové hodnoty v rámci celé Evropy  pravděpodobnost snížení nebo zvýšení počtu kreditů při uznávání fakultou (např. Německo a Velká Británie) !!!

Zrušení pobytu Erasmus+ v případě zrušení pobytu Erasmus+ napište oficiální e-mail na ZO PF UP s důvodem zrušení pobytu důvody musí být vážné – zdravotní, rodinné, studijní bez sankcí ideálně v dostatečném předstihu, tzn. před podepsáním finanční dohody na Rektorátu UP

Kontakty Právnická fakulta UP JUDr. Martin FAIX, Ph.D., MJI, proděkan pro zahraniční záležitosti PF UP DEPARTMENTAL COORDINATOR, Responsible person e-mail: martin.faix@upol.cz, tel.: +420 585 637 684 Radana Kuncová, Lucie Kovaříková, referentky Zahraničního oddělení  FACULTY COORDINATORS, Contact person  veškeré informace a dokumenty k výjezdům Erasmus+ e-mail: lucie.kovarikova@upol.cz , radana.kuncova@upol.cz tel. / fax: +420 585 637 675 Rektorát UP Mgr. Yvona Vyhnánková, koordinátorka pro celou UP INSTITUTIONAL COORDINATOR e-mail: yvona.vyhnankova@upol.cz, tel.: +420 585 631 041 Mgr. Vladimíra Žlutířová, (studenti A- Kn), Mgr. Simona Černá (studenti Ko- Ž)  finanční dohoda, pojištění, komunikace v rámci Rektorátu e-mail: vladimira.zlutirova@upol.cz, tel. +420 585 631 062 e-mail: simona.cerna@upol.cz, tel. +420 585 631 136

DĚKUJEME ZA POZORNOST