RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D. Aplikovaná biologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZELENINA.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
UŽITKOVÉ ROSTLINY Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2013.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Zelenina.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
BOBOVITÉ Fabaceae.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Autor: Mgr. Pavla Martincová
Název a číslo učebního materiálu: VY_32_INOVACE_07_URCOVANI_BOBOVITYCH
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Polní ekosystémy.
Polní plodiny Filip Bordovský.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková A B C D E F G.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Živá a neživá příroda IV
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
Živá a neživá příroda IV
Koření II.
Mgr. Věra Vasiljevičová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Luskoviny řadíme do čeledi bobovité (Fabaceae) – syn. vikvovité (Viciaceae), motýlokvěté (Papilionaceae). Rod: Hrách (Pisum) Hrách setý polní (P. sativum.
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Historie zemědělství základem byla tzv. neolitická revoluce (7000 př. n. l.) – člověk přechází z neorganizovaného sběračství na organizovanou zemědělskou.
Ekosystém pole Rostliny
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Úvodní cvičení.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Polní ekosystémy.
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hospodářské rostliny Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_10_Ekosystémy.
Společenstva polí Rostliny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
ZELENINA POZNÁVÁNÍ II. Do tabulky zapisuj poznanou zeleninu.
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Potravinářské zbožíznalství
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
BRUKVOVITÉ Dvouděložné rostliny.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina – Co je co
Transkript prezentace:

RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D. Aplikovaná biologie Zelenina RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D. Aplikovaná biologie 5.12.2018

Cibule, hlízy Řepa cukrová (Beta vulgaris) - začátek pěstování poč. 19. století, když Britové blokovali evropské pobřeží a zabránily tak dovozu cukrové třtiny - výrobu cukru - něm. chemik A.S. Marggraf r. 1740 - ČR - první pokusy s pěstováním - 1795 - náročná na vodu (za veg. období 135 l) - dvouletka, ale bulvy se sklízí 1. rok Zpracování: - vypere se, rozřeže na kousky, z řízků se horkou vodou vyluhuje cukr = cukerná šťáva, ta se pak čistí přidáním vápenného mléka (černění), Ca se odstraní pomocí oxidu uhličitého (saturace), zahřátí, zahuštění, krystalizace

Cibuloviny Cibule kuchyňská (Allium cepa) Liliaceae, pův. v Přední Asii a Středomoří Česnek setý (Allium sativum) Liliaceae, pův. v Přední Asii a Středomoří

Okopaniny Brambor obecný (Solanum tuberosum) Solanaceae, pův. v Andách

Salát setý (Lactuca sativa) Salátová zelenina Salát setý (Lactuca sativa) Brukev setá (Brassica oleracea) var. gemmifera růžičková kapusta var. botrylis brokolice Brukev pekingská (Brassica pekinensis) - pův. vých. Asie Brukev čínská(Brassica chinensis) 1 5.12.2018

Chřest lékařský (Asparagus officinalis) Špargl Liliaceae největší producenti - Francie, Itálie 2

3 Luštěniny Fabaceae Hrách setý (Pisum sativum) fazol (Phaseolus) sója (Glycine soja) čočka (Lens cuculi) 3

Rajče jedlé (Lycopersicum esculentum) Solanaceae Původní v J. a S. Americe Lilek vejcoplodý (Solanumm melongena) Původní v Africe, JZ Asii Okurka setá (Cucumis sativus) Cucurbitaceae Původní v Indii 4

Netradiční zelenina Artyčok zelinný (Cynara scolymus), artyčok kardový (Cynara cardunculus), Asteraceae, Středozemí, Kanárské ostrovy nejvíce se konzumuje v Itálii, Francii, Anglii různé části rostliny se etiolizují a upravují se jako chřest, úbory se konzumují jako salát 5

Netradiční zelenina Fenykl sladný (Foeniculum vulgare var. dulce), Apiaceae, Středozemí, Kanárské ostrovy nejvíce se konzumuje v Itálii Ibišek jedlý (Hibiscus esculentus), Malvaceae nejvíce se konzumuje v Indii, Africe a Americe 5