RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D. Aplikovaná biologie Zelenina RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D. Aplikovaná biologie 5.12.2018
Cibule, hlízy Řepa cukrová (Beta vulgaris) - začátek pěstování poč. 19. století, když Britové blokovali evropské pobřeží a zabránily tak dovozu cukrové třtiny - výrobu cukru - něm. chemik A.S. Marggraf r. 1740 - ČR - první pokusy s pěstováním - 1795 - náročná na vodu (za veg. období 135 l) - dvouletka, ale bulvy se sklízí 1. rok Zpracování: - vypere se, rozřeže na kousky, z řízků se horkou vodou vyluhuje cukr = cukerná šťáva, ta se pak čistí přidáním vápenného mléka (černění), Ca se odstraní pomocí oxidu uhličitého (saturace), zahřátí, zahuštění, krystalizace
Cibuloviny Cibule kuchyňská (Allium cepa) Liliaceae, pův. v Přední Asii a Středomoří Česnek setý (Allium sativum) Liliaceae, pův. v Přední Asii a Středomoří
Okopaniny Brambor obecný (Solanum tuberosum) Solanaceae, pův. v Andách
Salát setý (Lactuca sativa) Salátová zelenina Salát setý (Lactuca sativa) Brukev setá (Brassica oleracea) var. gemmifera růžičková kapusta var. botrylis brokolice Brukev pekingská (Brassica pekinensis) - pův. vých. Asie Brukev čínská(Brassica chinensis) 1 5.12.2018
Chřest lékařský (Asparagus officinalis) Špargl Liliaceae největší producenti - Francie, Itálie 2
3 Luštěniny Fabaceae Hrách setý (Pisum sativum) fazol (Phaseolus) sója (Glycine soja) čočka (Lens cuculi) 3
Rajče jedlé (Lycopersicum esculentum) Solanaceae Původní v J. a S. Americe Lilek vejcoplodý (Solanumm melongena) Původní v Africe, JZ Asii Okurka setá (Cucumis sativus) Cucurbitaceae Původní v Indii 4
Netradiční zelenina Artyčok zelinný (Cynara scolymus), artyčok kardový (Cynara cardunculus), Asteraceae, Středozemí, Kanárské ostrovy nejvíce se konzumuje v Itálii, Francii, Anglii různé části rostliny se etiolizují a upravují se jako chřest, úbory se konzumují jako salát 5
Netradiční zelenina Fenykl sladný (Foeniculum vulgare var. dulce), Apiaceae, Středozemí, Kanárské ostrovy nejvíce se konzumuje v Itálii Ibišek jedlý (Hibiscus esculentus), Malvaceae nejvíce se konzumuje v Indii, Africe a Americe 5