1.1 TELESÁ A LÁTKY Mgr. Viera Levočová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Skupenské přeměny látek
Advertisements

TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický proud.
OPAKOVÁNÍ 6.ROČNÍKU -fyzika
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Těleso nebo látka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky
TĚLESA A LÁTKY Fy - prima Yveta Ančincová.
STAVBA LÁTEK Tělesa a látky Co nás obklopuje? Zapiš si!
Šablona: V/II DUM 46 Období: leden 2012 Předmět: Prvouka Ročník: 3 Autor: Mgr. Adriana Benšová Metodický list/anotace Prezentace umožní žákům poznávat.
Látka, těleso 6. A 2. hodina.
Látka a těleso.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Skupenské přeměny – práce s tabulkami
Fyzika Vodiče a nevodiče.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
LÁTKY A TĚLESA.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí. Stavba látek [cit ]Dostupné pod licencí Creative Commons – na
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaTěleso a látka Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B36Fy6_Tělesa a látky.
TĚLESA A LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_7_Tělesa a látky Téma: Fyzika 6. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: RNDr. Ivana Bělohradová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F +Z_01.
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Z čeho se tělesa skládají
TĚLESA A LÁTKY.
VLASTNOSTI LÁTEK A TĚLES
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Skupenství látek NÁZEV ŠKOLY
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Částicová stavba látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
LÁTKA A TĚLESO. LÁTKA A TĚLESO ? Umíš odpovědět Co je to těleso Co je to látka Jaký je rozdíl mezi tělesem a látkou Čím se liší tělesa a čím látky.
Vlastnosti kvapalín a plynov
Premeny skupenstva látok
Separácia a recyklácia odpadov
BANÍCTVO A HUTNÍCTVO.
Skupenstvo látky Premeny skupenstva
AKUSTIKA.
Časticová stavba látok
Zákon zachovania hmotnosti
Skúmanie vlastností kvapalín, plynov, tuhých látok a telies
1.3 Gravitačná sila. Gravitačné pole.
Vlastnosti plynov Mgr. Viera Levočová.
Faktory ovplyvňujúce rýchlosť chemických reakcií
HUSTOTA PLYNOV 6.ročník.
Ťažisko telesa Matej Solivarský 1.G..
Ropa Sebastian Szilvasi, 9.B.
Objemy a povrchy hranatých a rotačných telies
Prečo sa skaly lámu? Mgr. Dana Zajícová.
Prečo veci padajú na Zem ? PaedDr. Renáta Kátlovská
KE oveľa menšie ako IF KE oveľa väčšie ako IF
PaedDr. Jozef Beňuška
Kočtúchová, Šubová, Dzuriaková, Vyšňan, Račková
13 otázok o rope Chémia 9. ročník.
Hmota_2_vzduch Mgr. M.Cisariková.
Základné poznatky molekulovej fyziky
AEROGÉL.
Vlastnosti těles a látek
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

1.1 TELESÁ A LÁTKY Mgr. Viera Levočová

Všetky veci okolo nás vo fyzike nazývame telesá. Všetky telesá sú z látok. Látky poznáme – pevné, kvapalné a plynné. Pevné – kameň, sklo, guma... Kvapalné – voda, mlieko, ortuť, olej ... Plynné – vzduch, oxid uhličitý, zemný plyn, dusík ...

Telesá tiež môžeme rozdeliť na – pevné, kvapalné a plynné. Pevné - kniha, klinec ... Kvapalné – voda v pohári, dažďová kvapka... Plynné – vzduch v lopte, oxid uhličitý v sifónovej bombičke...

Zaraďte do tabuľky papier, železo, papierová škatuľa, vzduch, kľúč, pohľadnica, sklo, plyn v bombe, zošit, čln, zlato, ľad, čaj v šálke, džús TELESO LÁTKA

kniha - ceruzka- aktovka - skúmavka- dvere – auto – bicykel- chlieb – Úloha : napíšte do zošita aspoň dve látky, z ktorých je teleso zložené: kniha - ceruzka- aktovka - skúmavka- dvere – auto – bicykel- chlieb – stan -

Hra: V limite pol minúty napíšte čo najviac telies vyhotovených len z... Papiera

Vyriešiš? K dispozícii máte tri džbány nepravidelného tvaru. Prvý má objem 8 litrov a je v ňom 5 l vody. Druhý má objem 5 l a sú v ňom 3 l vody. Tretí má objem 3 l vody sú v ňom 2 l vody. Navrhni postup ako pri dvoch preliatiach ostane v jednom z nich 1 l vody.

Použité zdroje: www.scholaludus.sk/new/ofv/1/vtipy_obrazky/F72D1EDA%20-%20vtip%20- %20silomer.jpg http://www.adrian.hudec.szm.com/Zem-Slnecna_sustava.html