Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Advertisements

Vlastnosti kapalin a plynů
Zpracovala Iva Potáčková
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Práce při zvedání tělesa kladkami
Tepelná výměna prouděním
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Mechanické vlastnosti plynů.
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
STRUKTURA A VLASTNOSTI
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Digitalizace výuky Příjemce
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Digitální učební materiál
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Vztlaková síla v tekutinách
Struktura a vlastnosti kapalin
SKLÁDÁNÍ SIL OPAČNÉHO SMĚRU
Plavání těles.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V ATMOSFÉŘE
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Skládání sil opačného směru
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Mechanické vlastnosti plynů
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
VY_32_INOVACE_14_30_ Chování těles v kapalině. Chování těles v kapalině Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Archimédův zákon pro plyny
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_FYZIKA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
19. VZTLAKOVÁ SÍLA V PLYNECH
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Archimédův zákon.
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Archimédův zákon.
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země (Učebnice strana 140 – 141) Na pouti koupíme balonek. Pustíme-li ho v místnosti, stoupá ke stropu.Po určité době (balonek mírně uchází) se balonek od stropu odlepí a volně se v místnosti vznáší. Později padne na zem. Nafoukneme-li stejný balonek ústy, i když bude jeho velikost stejná jako původní, balonek zase padá k zemi. I ve vzduchu nebo v jiném plynu působí vztlaková síla. Pokus: Na rovnoramenné páce (dasymetru) je na jednom konci zavěšena dutá skleněná koule a na druhém konci malé kovové závaží. Páka je v rovnovážné poloze. Nyní ji dáme i se stojánkem pod příklop vývěvy a vyčerpáme z jejího okolí vzduch. (Vývěva je zařízení, které umožňuje v určitém prostoru – pod tzv. recipientem (zvonem, skleněnou nádobou) – snížit tlak pod okolní atmosférický tlak odčerpáním vzduchu.)

Na kouli i na závaží působí v obou případech gravitační síla Země směrem dolů. Pokud je kolem páky vzduch, koule i závaží jsou nadlehčovány vzduchem. Na kouli působí větší vztlaková síla, protože má větší objem než závaží. Po odčerpání vzduchu přestane vztlaková síla působit a na straně koule páka klesá. Archimedův zákon platí i pro tělesa ve vzduchu.

Na každé těleso v atmosférickém vzduchu působí vztlaková síla Fvz Na každé těleso v atmosférickém vzduchu působí vztlaková síla Fvz. Podle Archimedova zákona platí Fvz = Vρvg, kde V je objem tělesa a ρv je hustota vzduchu. Hustota vzduchu u povrchu Země je 1,29 kg/m3. Na volné těleso v atmosféře Země působí tedy gravitační síla Fg Země svisle dolů a vztlaková síla Fvz svisle vzhůru. Fvz F Je-li Fvz > Fg, směřuje jejich výslednice svisle vzhůru a těleso v atmosférickém vzduchu stoupá (např. balonek naplněný vodíkem). F = Fvz – Fg Fg Tyto poznatky umožňují sestrojit balony, které v atmosféře stoupají. Balony se plní plynem, který má menší hustotu než vzduch, např. horkým vzduchem, vodíkem nebo heliem. Balony mají trvalý význam pro výzkum vysokých vrstev atmosféry, zejména v meteorologii. Někdy se užívají i pro přepravu nákladů nebo osob na nepřístupná místa a ve sportu.

Příklady: Míč má objem 0,01 m3. Vypočtěte, jakou silou je nadlehčován a) ve vzduch b) ve vodě Balon má objem 4 000 m3. Jakou silou je za normálního tlaku nadlehčován, je-li naplněn a) vodíkem b) heliem Balon má objem 800 m3 a hmotnost 600 kg. Vypočítej, jakou silou je nadlehčován ve vzduchu a jakou silou je napínáno upevňovací lano. Meteorologická sonda naplněná vodíkem má hmotnost 1,1 kg a objem 7,5 m3. a) Jak velkou vztlakovou silou Fvz působí na sondu atmosférický vzduch, který má hustotu asi 1,3 kg/m3? b) Jak velkou gravitační silou Fg působí na sondu Země? c) Urči velikost a směr výsledné síly F působící na volnou sondu. Udělej náčrtek sondy a sil Fvz, Fg a F s využitím předchozích výsledků. d) Jakou hmotnost by mohl mít náklad, aby ho sonda unesla? Balon, který je naplněn vodíkem, má objem 3,5 m3 a celkovou hmotnost včetně všech zařízení a koše 200 kg. a) Vypočítej hmotnost vodíku b) Jak velkou vztlakovou silou Fvz je nadlehčován ve vzduchu? c) Jakou silou je napínáno kotevní lano? d) Kolik mužů o hmotnosti 80 kg balon unese?

Příklady: Míč má objem 0,01 m3. Vypočtěte, jakou silou je nadlehčován a) ve vzduch b) ve vodě V = 0,01 m3 ρv = 1,29 kg/m3 (vzduch) ρk = 1 000 kg/m3 (voda) Fvz1 = ? N (ve vzduchu) Fvz2 = ? N (ve vodě) b) Fvz = Vρkg a) Fvz = Vρvg Fvz = 0,01·1 000 · 10 Fvz = 0,01·1,29 · 10 Fvz = 100 N Fvz = 0,129 N Míč je ve vodě nadlehčován silou 100 N, ve vzduchu silou 0,129 N. Balon má objem 4 000 m3. Jakou silou je za normálního tlaku nadlehčován, je-li naplněn a) vodíkem b) heliem V = 4 000 m3 ρvo = 0,082 6 kg/m3 (vodík) ρh = 0,164 kg/m3 (helium) ρv = 1,29 kg/m3 (vzduch) Fvz1 = ? N (pro vodík) Fvz2 = ? N (pro helium) Vztlaková síla nezávisí na látce, kterou je balon naplněn, ale pouze na jeho objemu. Fvz = Vρvg Fvz = 4 000 ·1,29 · 10 Fvz = 51 600 N = 51,6 kN Balon naplněný vodíkem i heliem je nadlehčován silou 51,6 kN.

Balon má objem 800 m3 a hmotnost 600 kg Balon má objem 800 m3 a hmotnost 600 kg. Vypočítej, jakou silou je nadlehčován ve vzduchu a jakou silou je napínáno upevňovací lano. V = 800 m3 m = 600 kg ρv = 1,29 kg/m3 (vzduch) Fvz = ? N F = ? N Fvz F Fg Fvz = Vρvg Fg = mg Fvz = 800·1,29 · 10 Fg = 600 · 10 Fvz = 10 320 N Fg = 6 000 N F = Fvz – Fg F = 10 320 – 6 000 F = 4 320 N Balon je nadlehčován silou 10 320 N, na upevňovací lano působí silou 4 320 N.

Meteorologická sonda naplněná vodíkem má hmotnost 1,1 kg a objem 7,5 m3. a) Jak velkou vztlakovou silou Fvz působí na sondu atmosférický vzduch, který má hustotu asi 1,3 kg/m3? b) Jak velkou gravitační silou Fg působí na sondu Země? c) Urči velikost a směr výsledné síly F působící na volnou sondu. Udělej náčrtek sondy a sil Fvz, Fg a F s využitím předchozích výsledků. d) Jakou hmotnost by mohl mít náklad, aby ho sonda unesla? V = 7,5 m3 m = 1,1 kg ρv = 1,3 kg/m3 (vzduch) a) Fvz = ? N b) Fg = ? N c) F = ? N d) mn = ? kg a) Fvz = Vρvg c) Fvz > Fg Fvz = 7,5 · 1,3 · 10 F = Fvz – Fg Fvz = 97,5 N F = 97,7 – 11 b) Fg = m g F = 86,5 N Fg = 1,1 · 10 Fg = 11 N Fvz d) Sonda se bude ve vzduchu volně vznášet, jestliže gravitační síla působící na náklad bude nejvýše rovna síle F. F Fn ≤ F Fg Fn ≤ 86,5 N Sonda je ve vzduchu nadlehčována silou 97,5 N, působí na ni gravitační síla 11 N, výsledná síla 86,5 N působí svisle nahoru. Sonda unese náklad o hmotnosti 8,65 kg.

Balon, který je naplněn vodíkem, má objem 385 m3 a celkovou hmotnost včetně všech zařízení a koše 200 kg. a) Vypočítej hmotnost vodíku b) Jak velkou vztlakovou silou Fvz je nadlehčován ve vzduchu? c) Jakou silou je napínáno kotevní lano? d) Kolik mužů o hmotnosti 80 kg balon unese? V = 385 m3 m = 200 kg ρv = 1,3 kg/m3 (vzduch) ρ = 0,083 kg/m3 (vodík) a) mv = ? kg (hmotnost vodíku) b) Fvz = ? N c) F = ? N d) mn = ? kg (hmotnost možného nákladu) m1 = 80 kg (hmotnost jednoho muže) p = ? (počet mužů, kteří mohou být v koši balonu) Fvz F Fg mv = 0,083 · 385 Hmotnost vodíku v balonu je 32 kg.

Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 139 – 140. V = 385 m3 ρv = 1,3 kg/m3 (vzduch) m = 200 kg ρ = 0,083 kg/m3 (vodík) a) mv = 32 kg (hmotnost vodíku) b) Fvz = ? N c) F = ? N d) mn = ? kg (hmotnost možného nákladu) m1 = 80 kg (hmotnost jednoho muže) p = ? (počet mužů, kteří mohou být v koši balonu) b) Fvz = Vρvg Fvz = 385 · 1,3 · 10 Fvz = 5 005 N d) Balon se bude ve vzduchu volně vznášet, jestliže gravitační síla působící na náklad bude nejvýše rovna síle F. Fvz c) Fg = m g = (m + mv) g Fg = (200 + 32) · 10 F Fg = 2 320 N Fg Fn ≤ F Fvz > Fg Fn ≤ 2 685 N F = Fvz – Fg F = 5 005 – 2 320 F = 2685 N p = 268,5 : 80 p = 3 Balon je ve vzduchu nadlehčována silou 5 005 N, lano je napínáno silou 2 685 N. Balon unese 3 muže o hmotnosti 80 kg. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 139 – 140.