Teocentrizmus verzus antropocenstrizmus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Zamilovaná církev - aneb láska, která nepomíjí Vyškov, , Viktor Baláž.
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
(Z knihy: Neal Donald Walsch Přijímání Boha)
Až doposud nám Hospodin pomáhal. Jistě pomůže i nadále. Až doposud nám Hospodin pomáhal. Jistě pomůže i nadále.
2013 Marek Vácha.  v seminářích se pokusíme nahlédnout do toho, co by mohlo být „křesťanství“  a podobně se pokusíme nahlédnout do oblasti zvané „environmentální.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Ježíši, s námi zůstávej 1. Zůstávej s námi Ježíši, ať stále o tom vím, že ruka má je v ruce tvé a život můj je darem tvým. Ref.: Ježíši s námi zůstávej,
1. Jaká radost žít, | mohu-li jen mít | v světě tom přítelem Ježíše! | I když opuštěn slzy roním jen, | nahradí blízkostí svou mi vše. Jaká radost žít.
Světová náboženství.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Peníze jsou jazykem světa. Boží Slovo je překlad, který vede k Finanční svobodě.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
1. Přemohl Ježíš smrti noc, | z hrobu vstal na úsvitu. | Jeho je sláva čest i moc | a on nám kráčí na pomoc, | na pomoc svému lidu.
1. Zůstaň dnes se mnou, rychle kvapí noc, | temnota houstne, přijď mi na pomoc! | Když nikde není možno složit tíž, | slabému pomoz, se mnou zůstaň již!
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Když víru máš. Noc je v modlitbách, strach, že nás nebe neslyší. V srdcích píseň nadějí, tak plynul život náš. Už necítíme strach i když je nouze nejvyšší,
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie a společenství.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
1. Sejme záhy símě, | dobré símě lásky, | símě vůle Boží sejme v každý čas! | Pán dá požehnání, | símě naše vzklíčí, | o žni budem jásat: | Rychle zraje.
Ježíši, s námi zůstávej 1. 1/2 Zůstávej s námi Ježíši, ať stále o tom vím, že ruka má je v ruce tvé a život můj je darem tvým. Refr.: Ježíši s námi zůstávej,
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Náboženství - úvod Petr Machala.
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
1. Jistotu vzácnou v srdci už mám: | spasil mne Ježíš můj Bůh a Pán, | břemeno hříchů z duše mi sňal, | dědicem Božím tak jsem se stal. | Zazvuč již, zazvuč.
1. Mám v nebi Otce a dobrého Pána, on sám lidské strachy a bolesti zná. On dává mi sílu hned každého rána a já šťasten jdu, kam mne Pán posílá. Já mám.
Ref.: Nám, Pane, dal jsi Slovo své, Ducha svého dej nám též.
1. Přijď Ježíši nejmilejší, | těšit věrné, kteří zdejší nesou těžkost | a kříž svůj, | žádám tě Ježíši můj, Ježíši můj.
1. Já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, kde je na věky mír.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Klikněte pro vložení textu Církev jako tělo „Vy jste tedy tělo Kristovo a jednotlivé jeho části“ 1 Kor 12,27.
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
SPIRITUÁLNÍ PROJEVY V KULTUŘE MLÁDEŽE
1.
1.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Ježíš.
Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Pristav sa, uvažuj, spomaľ svoje kroky!
Dejiny filozofie Vznik filozofie.
Základné prejavy života organizmov
Ing. Mgr. Kamila Januščáková 2012
Dom Quo Vadis duchovné srdce mesta
Etické problémy a dilemy v sociálnej práci
Mgr. Jana Harakaľová ZŠ Žitavská 1, Bratislava
Martina Boratková - Činča
Renesančná filozofia Kód ITMS projektu:
GNOZEOLÓGIA N O E T I K A E P I S T E M O L Ó G I A.
Asertivita.
MÁRIA, MATKA KRISTOVA Mariológia
SVIATOSŤ MANŽELSTVA Ježiš chce byť prítomný v rodine. Muž a žena si ho pozývajú už na začiatku, keď uzatvárajú sviatostné manželstvo. Manželia si sľubujú.
4. Božie prikázanie Nakresli do srdca, čo všetko robia pre
1.ročník SŠ Mgr. Eva Kviatková 2012
LAICKÉ SPOLOČENSTVO so sestrami Najsvätejšieho Spasiteľa
Ako si človek vytváral rodinu
MIESTO, KTORÉ MÁM RaDa BIANKA LACKOVÁ 7.ROČ.
Rímskokatolícka cirkev trnavská arcidiecéza Katechetické oddelenie Svadba v Káne Galilejskej pre 1. ročník ZŠ Mgr. Alena Chajmíková 2012.
SV. MARTIN 5. DETSTVO 1.MLADOSŤ 2. MLADOSŤ 3.MLADOSŤ 4. MLADOSŤ
Aký by mal byť dobrý učiteľ
RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV TRNAVSKÁ ARCIDIECÉZA Katechetické oddelenie Ľudská osoba a jej dôstojnosť (téma) pre 1. ročník SŠ Mgr. Andrea Dobošová 2012.
DÁTOVÉ MODELOVANIE analýza a návrh informácií v systéme – oblasť modelovania a projektovania IS dôraz na logické entity a logické závislosti medzi týmito.
PERIODIZÁCIA DEJÍN FILOZOFIE
Ako nás Boh vedie.
Transkript prezentace:

Teocentrizmus verzus antropocenstrizmus Zadefinovanie pojmov Hlavný problém Konkrétne vplyvy antropocentrizmu v cirkvi Možné riešenia danej situácie

Teocentrizmus verzus antropocenstrizmus Zadefinovanie pojmov Teocentrizmus – teológia Veda zaoberajúca sa náboženskou vierou, jej zdrojmi a predmetmi Luteránska teológia Sola Scriptura Sola Gratia Solus Christus Sola Fide Závislosť na Bohu - dôvera spasenie – totálna pasivita človeka - z viery praktický život – totálna aktivita človeka – pre vieru

Teocentrizmus verzus antropocenstrizmus Zadefinovanie pojmov Antropocentrizmus – filozofia pýtanie sa po základoch, zmysle, poznaní sveta a po mieste človeka v ňom Filozofia novoveku ad fontes zameranie na občiansky a hospodársky život osvietenectvo sloboda a rozvoj osobnosti Filozofia dneška - postmoderna neexistuje uzavretý celkový výklad života skepticizmus absurdita anonymita

Teocentrizmus verzus antropocenstrizmus Hlavný problém Teológia v područí filozofie strata oddelenosti filozofia určuje teologické myslenie osvietenectvo – humanistická teológia racionalizmus – teológia bez Boha existencionalizmus – dialektická teológia správne miesto filozofie

Teocentrizmus verzus antropocenstrizmus Prejavy antropocentrizmu v cirkvi Človek sa stal v cirkvi stredobodom miesto Pána Ježiša Nedôvera v moc evanjelia Prijímanie protibiblických názorov Nahradenie evanjelia službou Strach z Božieho vedenia Dôraz na cirkevné formy

Teocentrizmus verzus antropocenstrizmus Východiská z danej situácie Ako byť dnes verný Pánovi Ježišovi Očistenie teológie Základy fungovania cirkvi Dôverovať Bohu Služba z lásky Božej

Teocentrizmus verzus antropocenstrizmus Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým srdcom, celou dušou a celou mysľou. To je veľké a prvé prikázanie. A druhé je mu podobné: Milovať budeš blížneho ako seba samého. Matúš 22,37-39 16.4.2007 Michal Findra, MMC SEM Ichthys Veľký Slavkov