Základné parametre obrazu II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Počítačová grafika.
Úvod do tématu.  Odvětví informatiky -> používáme PC k tvorbě uměleckých grafických materiálů  Vytváříme ji buď zcela digitálně, nebo s využitím nasnímaných.
Úprava fotografie na počítači
Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.
III/2 XVII ABC
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Počítačová grafika Základní pojmy.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony a klíčové aktivity.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 2.
Rozlišujeme dva základní
Základní pojmy grafiky
Počítačová grafika.
Počítačová grafika.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY Ing. Petr Bouchala Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_128_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Počítačová grafika.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Základní pojmy Grafiky
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Počítačová grafika.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web16 Označení materiálu web16_barvy.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Barevné modely Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní pojmy z počítačové grafiky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Barevné modely Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
BARVA.
Základy spracovania grafických informácií
Prínos prebiehajúcich partnerstiev 2011, 2012 pre realizátorov projektov Výsledky prieskumu.
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Reprezentácia údajov v počítači Písmo – forma kódovania
Technické a programové vybavenie PC
Miešanie farieb aditívne miešanie subtraktívne miešanie.
Svetelné zdroje. Optické prostredie
Prírodoveda pre 3. ročník: Križanová Denysa
Stredná priemyselná škola dopravná,Sokolská 911/94, Zvolen
Počítačová grafika.
Učebné pomôcky z optiky
Prečo kompas ukazuje sever?
Grafická Karta VGA (Video Graphics Adapter)
Práca s multimédiami.
Rastrová grafika MAĽOVANIE VYPRACOVAL: ak.mal. Darina Kopková júl 2014
Bc. Katarína Hlaváčiková
SPRÁVNE VYBAVENIE NA FOTOGRAFOVANIE AUTOPORTRÉTOV II.
Farebné modely, osvetlenie a tieňovanie
Grafické formáty.
Ako má vyzerať prezentácia v PowerPoint-e?
IP adresovanie vytvorené pre vnútornú potrebu MCST, a.s.
TYPOLÓGIA EXTERIÉROVÝCH PRVKOV
Microsoft Office PowerPoint 2010
Informatika, údaj, informácia, jednotka informácie, digitalizácia
Ing. Anita Sáreníková/ Informatika
Reprodukčný proces - reprodukcia farieb -
Podnikové hospodárstvo
Elektrický prúd v kovovom vodiči. Tepelné účinky prúdu.
Kuchynská linka – digestory.
PaedDr. Jozef Beňuška
PaedDr. Jozef Beňuška
3D modelovanie Polygony
Mgr. Petra Bejšovcová 4. roč
Počítačová grafika Mgr. Petra Toboříková.
Inovácia obsahu a metód vzdelávania prispôsobená potrebám vedomostnej spoločnosti POUŽÍVANIE VRSTIEV VYPRACOVAL: Mgr. art. Katarína Ivanová.
Rastrová grafika O. Kánský 2012.
Transkript prezentace:

Základné parametre obrazu II. Inovácia obsahu a metód vzdelávania prispôsobená potrebám vedomostnej spoločnosti SKENEROVÉ MONTÁŽE Základné parametre obrazu II. VYPRACOVAL: Mgr.art. Michaela Ivaníková máj 2015 „Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ“

OBSAH Farebné modely Režim RGB Režim CMYK PANTONE

Základné parametre obrazu obrazové formáty veľkosť obrazu rozlíšenie DPI bitová hĺbka farebné modely režim RGB režim CMYK

Farebné modely Farebný model opisuje základné farby a schémy miešania týchto základných farieb do výslednej farby. Farba je v prírode daná zmesou svetla rôznych vlnových dĺžok a rôzne farebné modely sa snažia napodobniť farbu čo najvernejšie. V praxi sa používajú modely, u ktorých je zvolený vhodný kompromis medzi presnosťou farebného dojmu a zložitosťou konkrétneho modelu. Fyzikálne rozdelenie farieb určuje dva farebné režimy použiteľné pri grafike:RGB a CMYK. Digitálne fotoaparáty pracujú v modeli RGB a väčšina fotografií je v ňom tiež uložená. Druhý najznámejší je model CMYRežim CMYK K , používa sa predovšetkým pre tlač . Farebný model HSV nie je používaný tak často .

Farebné modely

Režim RGB RGB je režim založený na miešaní farebného svetla. Konkrétne miešanie červeného (Red), zeleného (Green) a modrého (Blue) svetla. Ak svietia všetky tri zložky úplnou intenzitou, vzniká biele svetlo. Ak svieti iba červená a zelená zložka, vzniká žlté svetlo. Tento model umožňuje vytvoriť obrovské spektrum farieb s množstvom odtieňov. Režim RGB používajú všetky obrazovky (monitory, televízory...).

Režim RGB

Režim CMYK CMYK je založený na miešaní svetla odrazeného od predmetov. Používa sa pri tlači. Tento režim funguje rovnako ako RGB, ale spektrum farieb je invertované. Teda miešajú sa azúrová (Cyan), purpurová (Magenta) a žltá (Yelow). Pri úplnej intenzite všetkých troch zložiek vzniká čierna (teoreticky). Keďže sa CMYK používa pri tlači, je neekonomické používať tri farby na tlač čiernej a tá nieje úplne čierna (chemicky je ťažké namiešať čiernu). Preto sa pri tlači používa zvlášť ešte čierna farba (blacK).

Režim CMYK

PANTONE Pantone – PMS (skratka) vychádza zo 14 monopigmentových farieb: 4 škálové 8 pestrých 2 kovové a s transparentnej, prípadne bielej krycej Ich miešaním v definovaných pomeroch sa získa 1755 odtieňov vytlačených ako vzorkovník na natieranom – C (coated) a nenatieranom – U (uncoated) papieri. Každý odtieň má svoje označenie.

PANTONE Pre grafický dizajn sú k dispozícii tieto vzorkovníky: Formula Guide Solid Coated / Uncoated – priame farby CMYK Coated / Uncoated – vzorkovník cmyk farieb Color Bridge Coated / Uncoated – porovnávaci vzorkovnik pre porovnanie priamej verzie farby a jej najbližšej alternatívy v CMYKu Premium Metallics Coated – rozšírené metalické priame farby Metallics Coated – metalické priame farby Pastels & Neons Coated / Uncoated – neonové priame farby

PANTONE

Ďakujem za pozornosť

POUŽITÝ ZDROJ INFORMÁCIÍ http://digi-foto.sk/digitalny-fotoaparat/vyvazenie-bielej/ http://www.mini-max.sk/vyvazenie-bielej http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/kreativne-vyuzitie-prednastavenych-hodnot-wb/