– Standardní model – Základních částic a interakcí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
Elementární částice hanah.
Fyzika elementárních částic
Standardní model částic
Interakce neutrin s hmotou Neutrina interagují pouze slabou interakcí Slabá interakce je zprostředkována výměnou intermediálních bosonů: Z 0 (neutrální.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 17.
Zákonitosti mikrosvěta
7 Jaderná a částicová fyzika
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
7Jaderná a částicová fyzika … 7.2 Radioaktivita 7.3 Interakce jaderného záření s hmotou 7.4 Štěpení a fuze atomových jader 7.5 Subnukleární částice 7.6.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Struktura látek a stavba hmoty
Uvidíme, na jakou úroveň energií se dostanete!
Elektromotor a jeho využití
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Atomy a molekuly (suplovaná hodina)
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Obvod LC cívka kondenzátor. Obvod LC cívka kondenzátor.
Kvarky, leptony a Velký třesk
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
ATOM.
Poměr v základním tvaru.
Autor: Stejskalová Hana
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Interakce neutrin s hmotou
Elementární částice uvnitř atomu
10. STRUKTURA HMOTY Hmota je základní fyzikální pojem
Digitální učební materiál
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hmota Částice Interakce
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Stavba atomu atom = základní stavební částice hmoty (pojem atomu byl zaveden již ve starém Řecku okolo r. 450 př. n. l.; atomos = nedělitelný) současný.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
ELEKTRICKÝ PROUD.
Model interakcí Rostislav Halaš
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Fyzika elektronového obalu
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Kvark-gluonové plazma
Vzájemné silové působení těles
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Poměr v základním tvaru.
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Struktura látek a stavba hmoty
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
David Dobáš, Jana Drnková, Jitka Mrázková
Co už vím o fyzice mikrosvěta
Hledej odpověď a zdůvodni:
Transkript prezentace:

– Standardní model – Základních částic a interakcí

Atom název – „Dále nedělitelný“ atomové jádro a atomový obal rozměry cca 10-10 m elektricky neutrální

Atomové jádro nejhmotnější část atomu – cca 99% hmotnosti atomu relativně stabilní nukleony – protony a neutrony rozměry cca 10-14 m kladně nabité

Nukleony a kvarky hmotnost protonu je 0.938 GeV/c2 = 1.67 x 10-27 kg nukleony nejsou elementární – mají vnitřní strukturu - jsou tvořeny částicemi zvanými kvarky rozměry cca 10-19 m kdyby protony a neutrony měly průměr 10 cm, kvarky a elektrony by byly menší než 0.+ mm a celý atom by měl průměr kolem 10 km

Standardní model podruhé

Podle spinu dělíme částice do dvou skupin: fermiony a bosony Částice s neceločíselným spinem (liché násobky ½) elementární částice kvarky a leptony Bosony Částice s celočíselným spinem Pozn.: Spin představuje kvantový stav částice, na němž závisí, jak se bude částice orientovat ve vnějším magnetickém poli.

Fermiony Kvarky jejich náboj je neceločíselným násobkem elementárního náboje (Qu = 2/3, Qd = -1/3) nevyskytují se samostatně, ale pouze ve vázaných stavech - pár kvark – antikvark → mezony - 3 kvarky → baryony - sešt „vůní“ (druhů) – u, d, c, s, t, b Leptony celočíselný elektrický náboj působí na sebe slabými slami

Klidová hmotnost (MeV) Fermiony Tabulka kvarků Symbol Vůně Klidová hmotnost (MeV) Elektrický náboj Izospin Podivnost Půvab Krása Pravda Antičástice d dolů (angl. down) 4 - 8 u nahoru (angl. up) 1,5 - 4 s podivný (angl. strange) 80 - 130 − 1 c půvabný (angl. charm) 1150 - 1350 + 1 b krásný (angl. beauty), popř. spodní (bottom) 4100 - 4400 t pravdivý (angl. truth), popř. horní (top) 170900 ± 1800

Bosony - intermediální částice – zprostředkovávají vzájemné silové působení (interakci) částic

Hmota a antihmota Ke každému typu částice existuje odpovídající typ antičástice Částice a antičástice – stejná hmotnost a spin, opačné náboje Některé elektricky neutrální bosony jsou samy sobě antičásticí Tvůrci seriálu StarTrek využili antihmotu jako zbraň i jako pohon

Interakce

Interakce mezi částicemi Silná - drží kvarky uvnitř protonu, neutron - působí - mezi kvarky - mezi protony a neutrony v atomovém jádře (tzv. zbytková interakce) Slabá - způsobuje rozpad neutronu, beta rozpad jader - působí na leptony (jediná interakce, které se můžou účastnit neutrina)

Interakce mezi částicemi Elektromagnetická - působí na částice s elektrickým nábojem - sjednocení elektrické a magnetické Gravitační - působí mezi částicemi s nenulovou hmotností - v mikrosvĕtĕ je v porovnání s ostatními interakcemi mnohem slabší - zatím nezahrnuta ve Standardním modelu (modelu popisující elementární částice a interakce mezi nimi)

intermediální částice Interakce mezi částicemi Interakce intermediální částice hmotnost dosah Elektro-magnetická foton 0 GeV/c2 nekonečno silná gluony 10-15 m slabá W, Z 80, 91 GeV/c2 10-18 m gravitační graviton

Interakce mezi částicemi

Teorie sjednocování sil Elektro-magnetická Elektroslabá Velké sjednocení Slabá Teorie všeho Silná Gravitační

Higgsův boson

Higgsův bosson - Teoreticky předpokládaná částice - svatý grál fyziků, Antihiggsův boson - Když Higgsův bosom nenajdou, bude vyloučena momentálně nejdokonalejší teorie všeho (podla vědce Higgse), a fyzici budou muset vystoupit s novou teorií, která se opět bude muset dokázat

Podivnost :-) Podivnost byla zavedena proto, aby bylo možné objasnit skutečnost, že některé částice (např. kaony) s očekávaným velmi rychlým rozpadem pod vlivem silné interakce se ve skutečnosti rozpadaly velmi pomalu. Pro podivnost se používá symbol S. Podivnost úzce souvisí s přítomností podivných kvarků, tzn. kvarků s nacházejících se v částici. Podivný kvark s má podivnost -1, jeho antičástice má podivnost +1 a ostatní kvarky mají podivnost 0. Podivnost složené částice je pak součtem podivností jednotlivých kvarků. Podivnost se zachovává při silných a elektromagnetických interakcích. Při slabých interakcích se podivnost nezachovává, neboť při slabých interakcích dochází ke změně podivnosti o .

Poděkování