Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Vladimír Wasyliw - s využitím práce Mgr. Petra Šímy – SŠS Jihlava
Advertisements

Lineární funkce a její vlastnosti
GRAFY SLOŽENÝCH GONIOMETRICKÝCH FUNKCÍ
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
KVADRATICKÁ FUNKCE.
Základy infinitezimálního počtu
Matematika Téma č. 5 Funkce Základní pojmy /main terms/основные термины  Reálná funkce f jedné reálné promĕnné x je množina f uspořádaných dvojic.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GONIOMETRICKÉ ROVNICE
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
MATEMATIKA I.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
MATEMATIKA Pro tříletý učební obor Číšník – servírka
Funkce lineární kvadratická nepřímá úměrnost exponenciální
Kvadratické rovnice Každá kvadratická rovnice se dá vyjádřit ve tvaru: a,b,c jsou číselné koeficienty, přičemž a musí být nenulové, jinak by se jednalo.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
2.1.1 Kvadratická funkce. Kvadratická funkce se nazývá každá funkce, daná ve tvaru kde je reálné číslo různé od nuly, jsou libovolná reálná čísla. Definičním.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
S omezeným definičním oborem
Funkce tangens a kotangens autor: RNDr. Jiří Kocourek
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Lineární funkce VY_32_INOVACE_056_Lineární funkce
Vzájemná poloha Paraboly a přímky
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
DEFINICE GONIOMETRICKÝCH FUNKCÍ
Funkce. Funkce - definice Funkce je zobrazení, které každému číslu z podmnožiny množiny reálných čísel R přiřazuje právě jedno reálné číslo. Funkci značíme.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
FUNKCE, KONSTRUKČNÍ ÚLOHY Převody jednotek, funkce, konstrukční úlohy, osová a středová souměrnost.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Definice: Funkce f na množině D(f)  R je předpis, který každému číslu z množiny D(f) přiřazuje právě jedno reálné číslo. Jinak: Nechť A, B jsou neprázdné.
Matematický milionář Foto: autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
VY_32_INOVACE_FCE1_08 Funkce 1 Kvadratická funkce.
VY_32_INOVACE_RONE_08 Rovnice a nerovnice Kvadratická funkce.
Inverzní funkce k funkcím goniometrickým (2)
5. Graf funkce – konstantní, lineární (s abs. hodnotou)
GRAFY SLOŽENÝCH GONIOMETRICKÝCH FUNKCÍ
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_120.MAT.02 Logaritmická funkce.
Pojem kvadratické funkce, její graf
2.1.1 Kvadratická funkce.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_117.MAT.02 Inverzní funkce.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Základy infinitezimálního počtu
Lineárna funkcia a jej vlastnosti
Lineární funkce a její vlastnosti
FUNKCIE A ICH ZÁKLADNÉ VLASTNOSTI
KVADRATICKÁ FUNKCIA Mgr. Jozef Vozár 2007.
Matematika = kráľovná vied Analýza = kráľovná matematiky
Autor.Mgr.Magdaléna Štefaničková
Graf kvadratickej funkcie s absolútnou hodnotou
Nepriama úmernosť ISCED 2.
Logaritmická funkcia Mgr. Jozef Vozár 2007.
GONIOMETRICKÉ FUNKCIE SÍNUS A KOSÍNUS
Grafické riešenie lineárnej rovnice
PaedDr. Jozef Beňuška
Graf nepriamej úmernosti
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
Logaritmické funkce.
RNDr. Miroslav Telepovský
MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE
Grafy kvadratických funkcí
Lineární funkce a její vlastnosti
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Sinus, kosinus, tangens, kotangens
Grafy kvadratických funkcí
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Grafy funkcií Andrea Marušková 5 MI 1999 / 2000

Obsah Pojem funkcia Racionálne funkcie : Lineárna funkcia Kvadratická funkcia Nepriama úmernosť Lineárna lomená funkcia Logaritmická funkcia Exponenciálna funkcia Mocninové funkcie Goniometrické funkcie

Funkcia je každé zobrazenie v množine R. Zápis : f = {[x,y]RR; y = f(x) ( ku  xR  najviac jedno yR; x,y patrí f ) je zobrazenie množiny M do množiny R, M je ľubovoľná množina f = {[x,y]MR; y = f(x) ( ku  xM  najviac jedno yR; x,y patrí f ) M = D(f) - je definičný obor funkcie Definičný obor funkcie - D(f) = {xR; [x,y]f  Obor hodnôt funkcie - H(f) = {yR; [x,y]f  Funkčná hodnota v bode x je y = f(x)

Racionálne funkcie je každá funkcia daná rovnicou Lineárna funkcia Kvadratická funkcia Nepriama úmernosť Lineárna lomená funkcia

Lineárna funkcia sa nazýva každá funkcia na množine R daná rovnicou grafom lin. funkcie v karteziánskej súradnicovej sústave je vždy priamka rôznobežná s osou y Racionálne funkcie Cvičenia

Kvadratická funkcia sa nazýva každá funkcia na množine R daná rovnicou grafom kvadratickej funkcie je parabola Racionálne funkcie Cvičenia

Nepriama úmernosť sa nazýva funkcia definovaná na množine R-{0} daná rovnicou grafom nepriamej úmernosti je hyperbola Racionálne funkcie Cvičenia

Lineárna lomená funkcia sa nazýva každá funkcia definovaná na daná rovnicou rovnicu lineárnej lomenej funkcie možno vždy upraviť na tvar kde O´[x0,y0] je začiatok posunutej súradnicovej sústavy. Lineárnu lomenú funkciu možno vyjadriť ako posunutú nepriamu úmernosť grafom je posunutá hyperbola Racionálne funkcie Cvičenia

Exponenciálna funkcia so základom a sa nazýva každá funkcia na množine R daná rovnicou grafom exponenciálnej funkcie je exponenciálna krivka Logaritmická funkcia Cvičenia

Logaritmická funkcia so základom a sa nazýva funkcia inverzná k exponenciálnej funkcii y = ax kde a  (0,) - {1} exponenciálna funkcia f : y = ax obsahuje dvojice [x,y]. K nej inverzná je f-1 : x = ay a zapisujeme ju : y = log a x grafom logaritmickej funkcie je logaritmická krivka Exponenciálna funkcia Cvičenia

Mocninové funkcie je každá funkcia daná rovnicou n N nZ- Cvičenia

Goniometrické funkcie Funkcia sínus sa nazýva funkcia, ktorá na množine R pre  x  R priraďuje ym. Píšeme : y = sin x, sin x : x ym Funkcia kosínus sa nazýva funkcia, ktorá na množine R pre  x  R priraďuje xm. Píšeme : y = cos x, cos x : x xm Funkcia tangens sa nazýva funkcia daná rovnicou Píšeme : y = tg x Funkcia tangens sa nazýva funkcia daná rovnicou Píšeme : y = cotg x Grafy Cvičenia

Goniometrické funkcie Cvičenia

Koniec