OVOCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 28) Rozmanitost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Jak vznikají barvy ??? Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Ovoce Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Jitka Hrdličková Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_21_Prvouka_Ovoce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková HLEDEJ TÉMA!!! VYLUŠTI ČTYŘSMĚRKU A ZJIŠTÍŠ „OČ TU JDE“! X O.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
OVOCE a jeho plody.
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA_OVOCE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
VY_32_INOVACE_04-52 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
MĚKKÝŠI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Člověk a jeho svět, 2. ročník
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_16_Jídlo 1..
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharóza – výroba cukru
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Cukry (sacharidy).
(Užitkové rostliny tropických deštných pralesů)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_07_ Ovoce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_TRIDENI_OVOCE Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Černý Petr slovní zásoba ovoce − rusky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Bc. Anna Hana Kučeráková
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
PEXESO – OVOCE ruský jazyk
Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán
Petr Hrubý Jan Kostlán Kateřina Váchalová Tereza Vedrová
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

OVOCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

SEZNAM VÝZNAM A SLOŽENÍ OVOCE ROZDĚLENÍ OVOCE DOMÁCÍ OVOCE JIŽNÍ OVOCE OSTATNÍ DRUHY VÝROBKY Z OVOCE ZÁVĚR

VÝZNAM A SLOŽENÍ OVOCE Význam: Jako ovoce označujeme zpravidla sladké jedlé plody. Ovocné plody jsou čisticí prostředky našeho těla. Má vysokou biologickou a energetickou hodnotu. Ovoce je nejlepší konzumovat čerstvé. Složení: Obsahuje vitamíny C, B1, B2, provitamín A Minerální látky; draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík, mangan Sacharidy; glukózu, fruktózu, celulózu, pektiny Vodu, organické kyseliny Tuky u skořápkového ovoce

ROZDĚLENÍ OVOCE DOMÁCÍ JIŽNÍ OSTATNÍ DRUHY

DOMÁCÍ OVOCE 1. JÁDROVÉ – obsahuje jádra Jablka, hrušky, kdoule, mišpule (tmavohnědé plody; používají se do nápojů) 2. PECKOVÉ – obsahuje pecku Švestky, slívy, třešně, višně, meruňky, broskve 3. BOBULOVÉ – mají tvar bobule Hroznové víno, rybíz, angrešt, brusinky, šípky, moruše, jahody, ostružiny – lesní plody 4. SKOŘÁPKOVÉ – skládají se ze skořápky Vlašské ořechy, lískové ořechy

JIŽNÍ OVOCE CITRUSOVÉ POMERANČE – plody jsou bobule o velikosti 5 až 12 cm. Druhy rané, pozdní. Barva dužiny žlutá, oranžová. GRAPEFRUITY – díky své hořké chuti někdy svádí k oslazení cukrem. Grep s cukrem v žaludku kvasí. Druhy: červený, žlutý, pigmentový.

JIŽNÍ OVOCE MANDARINKY – Název mandarinka je odvozen od slova Mandare, což je původní název ostrova Mauritius, odkud bývaly mandarinky dováženy. Původním domovem těchto citrusů je Čína a Japonsko. Druhy: satrumas, klementinky. LIMY – barva je většinou zelená, ale i žluto-zelená. Vnitřek limetky se od citronu liší pouze barvou. Prodávají se pod názvem limetty. CEDRÁTY – jsou velké plody podobné citrónům, vážící až 3000 g.

JIŽNÍ OVOCE OBR. Č. 2. LIMY OBR. Č. 1. CEDRÁT

OSTATNÍ DRUHY BANÁNY – západoindické, kanárské. ANANAS – u nás už pomalu zdomácněl. Ovoce má původ v jižní Brazílii a Paraguaji. V současnosti se nejvíce pěstuje v Thajsku, na Filipínách a v Brazílii. KIWI – původně si lidé, kteří kiwi ochutnali, mysleli, že chutná po angreštu, proto jej pojmenovali čínský angrešt.

OSTATNÍ DRUHY OBR. Č. 3. KIWI

OSTATNÍ DRUHY MANGO – peckovice, má různé tvary Slupka je zelená, žlutá až oranžová s červeným líčkem. Chuť podobná broskvím. Převážně z Indie. AVOKÁDO – peckovice, hruškovitý tvar Žlutozelená až fialová slupka, uvnitř velké semeno. Bohaté na tuky.

MANGO OBR. Č. 4 OBR. Č. 5.

OSTATNÍ DRUHY RAMBUTAN – plody 50–80 mm dlouhé, žluté až vínové barvy, tuhá slupka, na povrchu husté, měkké ostny, dužina nasládlá. TOMEL – žlutooranžové plody o hmotnosti 100–500g, chuť meruňky, vysoký obsah vitamínu C, vápníku a fosforu.

OSTATNÍ DRUHY OBR. Č. 6. RAMBUTAN

OSTATNÍ DRUHY KARAMBOLA – malajská hvězda, voskovitě žluté barvy, s pěti výraznými žebry, často využívá při úpravě rybích pokrmů. MUČENKA – vrásčitá tenká slupka, hnědé až fialové barvy o velikosti 50 až 80 mm, šťavnatá sladkokyselá chuť. ANONA – světle zelený a hrbolatý povrch. Dužina má tmavá semena.

OBR. Č. 7. KARAMBOLA OBR. Č. 8. ANONA

OSTATNÍ DRUHY GRANÁTOVÉ JABLKO – purpurové barvy, s mnoha semeny, používá se pro výrobu šťáv. KVAJAVA – připomíná hrušku, dlouhá 80–120 mm, světle žluté barvy, hustě pokrytá tečkami, vysoký podíl vit. C. KAKI – připomíná vzhledem rajská jablíčka. Konzumují se jen zralé plody, které jsou sladké. Nezralé kaki jsou nepříjemně trpké. Obsahuje vitamin C a mnoho minerálů a pro svůj vysoký obsah jednoduchých sacharidů je zdrojem rychlé energie.

KAKI OBR. Č. 9.

OSTATNÍ DRUHY PAPÁJA – tropický meloun, žlutozelené barvy, s velkým množstvím semen LIČI – oblíbené v Asii, oválné až srdcovité peckovice, mají tvrdou, kožovitou, hrbolatou a bradavičnatou slupku

PAPÁJA OBR. Č. 10.

VÝROBKY Z OVOCE KOMPOTY – vyrábějí se pomocí tepelné sterilizace, ovoce se omyje, třídí a upravuje (loupe, dělí, odpeckovává…). Plní se do sklenic, plechovek a zalévá se cukerným roztokem. Následně se uzavírají a sterilují. Druhy – jednodruhové, směsi, diabetické. SUŠENÍ – nejstarší způsob konzervace. Suší se při teplotě do 75 °C, tím se snižuje obsah vody.

VÝROBKY Z OVOCE KANDOVÁNÍ – je prosycení cukrem. Ovoce se postupně ponořuje do roztoku obsahujícího cukr po dobu 24 hod. tak dlouho, dokud cukr v ovoci nedosáhne 70 %. OVOCE V ALKOHOLU – převážně jako nápoj BOWLE, používá se i na ozdobu.

ZAHUŠTĚNÉ OVOCNÉ VÝROBKY VÝROBKY Z OVOCE ZAHUŠTĚNÉ OVOCNÉ VÝROBKY Marmelády – rozvařené a prolisované ovoce. Džemy – rozvařené ovoce s přidáním cukru, džem obsahuje kousky nerozvařeného ovoce. Přidávají se škrobové sirupy, pektiny, kys. citrónová. Džemy se vyrábějí jen z jednoho druhu ovoce (meruňkový, jahodový, borůvkový). Rosoly – základem výroby je ovocná šťáva s vysokým obsahem pektinů. Povidla – základem je hrubě pasírovaná švestková dřeň. V prodeji jsou přislazovaná a neslazená pro diabetiky.

VÝROBKY Z OVOCE Ovocné polevy – vyrábějí se ze sterilovaných ovocných protlaků, ovocných šťáv, kompotů, cukru, kyseliny citrónové a dalších přísad (např. jahodová, meruňková)

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Test k tématu

PRACOVNÍ LIST CHARAKTERIZUJTE OVOCE. VYJMENUJTE DRUHY OVOCE. POPIŠTE 5 DRUHŮ OVOCE. JAK OVOCE SKLADUJEME? CO JE TO KANDOVÁNÍ? POPIŠTE OVOCNÉ POLEVY.

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 8. OBR. 1. H. ZELL. [online]. [cit. 2013-04-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Citrus_medica_002.JPG>. OBR. Č. 2. ONJACKTALLCUCA . [online]. [cit. 2013-04-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lim%C3%A3o_Citrus_Aurantifolia.JPG?uselang=cs>. STR. 10. OBR. Č. 3. ANDRÉ KARWATH AKA. [online]. [cit. 2013-04-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiwi_aka.jpg?uselang=cs>. STR. 12. OBR. 4. PAGUEREAU. [online]. [cit. 2013-04-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mangues.JPG>. OBR. Č. 5. PKUCZYNSKI. [online]. [cit. 2013-04-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carica_papaya_1_%28Piotr_Kuczynski%29.jpg>.

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 14. OBR. 6. SURUKUKU. [online]. [cit. 2013-04-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Exotic_Fruit-Rambutans005.JPG>. STR. 16. OBR. 7. NOVA. [online]. [cit. 2013-04-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Owoce_Karambola.jpg>. OBR. Č. 8. KS. MINI. [online]. [cit. 2013-04-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anona_squamosa_fruit.JPG?uselang=cs>.

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 18. OBR. Č. 9. BATHOLITH. [online]. [cit. 2013-04-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diospyros_kaki_20101123_c.jpg?uselang=cs>. Str. 20. OBR. Č. 10. NOVA. [online]. [cit. 2013-04-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Owoce_Papaja.jpg>.