Porovnání bodových srážkových úhrnů s údaji zvážených objemů z odběrových zařízení pro čisté srážky a srážky se spadem aneb kontrola kvality měření objemů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zakázkově vytvořená aplikace Technologický software HTH8 s.r.o, Eimova 880, Polička, tel.: , fax: ,
Advertisements

Základy meteorologie.
METEOROLOGIE Název a adresa školy
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
POROVNÁNÍ SRÁŽKOVÝCH ÚHRNŮ S RADAROVÝMI DATY
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výpočet zásoby porostu relaskopickou metodou
Test akutní toxicity na rybách
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_VOLBA.
Základy hydrauliky a hydrologie
Podnebí v ČR.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Změny teploty vzduchu v průběhu času
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Charakteristiky variability
Diplomová práce Modelování vlivu lesního vegetačního krytu a lesní půdy na srážko-odtokové vztahy Vedoucí diplomové práce: Mgr. Jan Unucka Studijní obor:
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Závislost výšky hladiny podzemní vody na srážkách
Vyhodnocení JSWarnView 2012 Předpověď konvektivních jevů – Tomáš Mejstřík.
Fotogrammetrická dokumentace architektury 3 x 3 pravidla pro jednoduchou fotogrammetrickou dokumentaci architektury Jindřich Hodač Ph.D. Letní semestr.
Nástroje pro prostorovou analýzu srážek v GIS
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
8. Prostorové vytyčovací sítě - Běžně se polohová a výšková složka určuje odděleně (obzvláště při vyšších požadavcích na přesnost). -Souřadnicový systém.
METEOROLOGICKÉ PŘÍSTROJE
Kombinovaná analýza srážek z meteorologických radarů a srážkoměrů a jejich užití v hydrologických modelech Milan Šálek
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Neznámá ze vzorce. Vypočtěte výšku c kvádru o objemu V = 300 cm 3, když a = 3 cm, b = 2 cm a = 5 cm, b = 10 cm a = 4 cm, b = 5 cm a = 6 cm, b = 2 cm délky.
Dvacet let hydrologického a biogeochemického výzkumu povodí Červík v Beskydech Filip Oulehle1, František Zemek2, Zora Lachmanová3, Oldřich Myška1, Jan.
Model rozložení sněhové pokrývky v povodí vodárenské nádrže Šance Zpracovává : Bc. Jiří Juroš Vedoucí : doc. Dr. Ing. Jiří Horák Diplomová práce.
Aplikovaná statistika 2.
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
OVZDUŠÍ BEZ HRANIC Projekt měření ovzduší na školách
Podnebí ČR.
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Korelace Korelace obecně je míra kvality (vhodnosti, těsnosti) nalezeného regresního modelu pro daná data; vychází z hodnot reziduí V každém typu regresního.
Seminář Bakalářská práce
Model rozložení sněhové pokrývky v povodí vodárenské nádrže Šance
Homogenita meteorologických pozorování
MĚŘENÍ VIBRACÍ NA TRUBKOVÉM SVAZKU, ZPRACOVÁNÍ A UCHOVÁVÁNÍ DAT
Základy statistické indukce
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Homogenita meteorologických pozorování
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
FVE.
zpracovaný v rámci projektu
Požadavky na studenta, Literatura
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
Homogenita meteorologických pozorování
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
Kostra příspěvku: Historie sledování chemického složení srážek
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
Zdeněk Blažek, Vladimíra Volná
Akreditace SIS referát pro seminář ÚOČO
Autor: Honnerová Helena
Porovnání epizod vysokých koncentrací přízemního ozonu v létě 1994 a 2003 Karel Dejmal Observatoř Košetice.
Základy statistiky.
8. Prostorové vytyčovací sítě
Transkript prezentace:

Porovnání bodových srážkových úhrnů s údaji zvážených objemů z odběrových zařízení pro čisté srážky a srážky se spadem aneb kontrola kvality měření objemů srážek Kubizňáková J. Cíl: ověřit a zkontrolovat množství srážek přímo na stanovištích a z různých typů odběrů

Tabulka stanic srážkové sítě

Mapa rozložení stanic Množství srážek je roste s nadmořskou výškou.Řada autorů se pokoušela vyjádřit změny úhrnů srážek v závislosti na nadmořské výšce (Bohm, Gregor, Beranek, Brietoň a další.). Byl popsán narůst srážek do 450 m.n.m. pak pokles do 750 m.n.m. a poté nárůst. V ČR se jedná o kontinentální typ srážek

Chod týdenních úhrnů srážek na stanicích Průběh byl získán z denních úhrnů. Velký rozptyl srážek potvrzuje velká variabilitu v prostoru a čase (viz maxima, minima). Chod týdenních úhrnů srážek na stanicích

„ trocha historie nikoho nezabije… „ Zařízení k odběru celkového spadu (Umístění dle SOP, nálevka min. 20 cm průměru připevněná na PE láhev vhodného objemu, vědra, masovky) Automatická zařízení pro odběr čistých srážek ( mají čidla např. vodivostní , která zařízení otevírají při prvních kapkách deště. Uvnitř zařízení je opět nálevka a odběrová láhev dostatečné velikosti dle délky expozice. Umístění dle SOP Měření úhrnů srážek Srážky se měří srážkoměrem o záchytné ploše 500 cm2 ve výšce 1 m nad zemí. Výška sněhu se zjiš»uje pomocí sněhoměrné latě. Srážkoměrná stanice (klimatologické)měří jen v 7 hodin ráno SEČ (srážky a sněhovou pokrývku) a pozoruje atmosférické jevy. Prvá měření ombrografy začala již v 19.století. Počátky pravidelných měření spadají do roku 1898 (18 ombrografů typu Iszkovski; v 1925 již 92 ombrografů typy jako Hottinger,Ganser, IBA a Hellmann; v roce 1997 již v sití ČHMÚ 216 přístrojů typu IBA a Hellmamm,; v 2003 v klimatické síti ČHMÚ je 165 mech. Ombrografů a 77 automatických srážkoměrů ) a z dalších organizací je kolem 300, avšak chybí o nich přehledné informace. Denním záznamům se přiřazuje kód kvality, míra spolehlivosti záznamu a míra rozsahu rekonstrukce záznamu.Přestože došlo ke zvýšení kvality dat zůstává často jistá míra subjektivity.

Presentované závislosti pro vybrané stanice srážkové sítě: Sledování chodu srážek dle úhrnů, dle zváženého objemu srážek se spadem a dle zváženého objemu čistých srážek Závislost úhrnů na zváženého objemu srážek se spadem a čistých srážek (bulk neb wet only) Závislost mezi zváženým objemem srážek se spadem a zváženým objemem čistých srážek Možné závislosti

Chod na vybraných stanicích

Závislosti pro stanice HKR,SVR, LUD a RYC

Korelace Plu_Bulk

Chod srážek na Libuši

Závislost pro Libus

Rovnice lineární regrese

Závěr Příspěvek měl poukázal na nutnost sledování objemů vážením a jejich dalšího pokračování. Intervaly spolehlivosti rovnic vycházejí lépe mezi úhrny a zváženými P(B)_ objemy lépe než mezi samotnými bulk a pluvio Zůstává požadavek na zasílání elektronických forem protokolů stanic pro případ archivace dat a pro vyhodnocování, které bude zajišťovat CLI Návrh na využívání zvážených objemů pro kontrolu kvality odběrů. Možnost dalšího zpracování výsledků o chemickém složení srážek při výpočtu depozic.