Kognitivní psychologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

RASISMUS Zuzana Dvořáková.
Socioekonomická geografie
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Kognitivní systémy Úvod. Kognice Slovo kognice je odvozeno z latinského slova cognoscere, které znamená vědět nebo poznávat- Kognice proto znamená aktivity.
Kultura mezilidské komunikace II 1
Úvod do umělé inteligence
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
PSYCHICKÉ JEVY.
O třech jazykových neznámých…
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Kognitivní funkce 1.kurs
Obecná psychologie II
Multidisciplinární přístup
Obecná jazykověda a její příspěvek kognitivní vědě
Analytická psychologie
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
RENÉ DESCARTES OB21-VVP-HUM-JOH-L
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Jak poznávám a vnímám Pavel Šuranský.
obecně, prožívání a chování
Seminář HCI, ÚISK FF UK, HCI v kontextu kognitivní vědy.
Společenské a hospodářské prostředí
Husserlova teorie přirozeného světa
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Strukturalismus a jeho pohled na dějiny KARKOŠ, C4B.
Témata kognitivní psychologie
1 Poradenský rozhovor Faktory účinnosti. 2 Faktor komunikace Vyjednávání při konfliktech – problémech –Společné vzájemné přibližování klienta a terapeuta.
Kognitivní věda Multidisciplinární přístup Jakub Jura Filosofie Neurovědy Lingvistika Antropologie Psychologie Umělá inteligence.
prof. Iva Stuchlíková, CSc.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
KOGNITIVNÍ VĚDA (Cognitive Sciences, Kognitive Wissenschaften) Esej v rozsahu slov v kombinaci se závěrečním ústním pohovorem, který ověří posluchačovy.
Vztahy geografie k ostatním vědám
Co je kognitivní psychologie?
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Témata kognitivní psychologie
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Ulric Neisser Veronika Řeháková C4B, PSY. Životopis ( ) Americký psycholog narozen v Německu Profesor Cornellovy university Zakladatel kognitivní.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 04 – Čití a vnímání NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví Téma: Nervová soustava Jméno autora:
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
Multidisciplinární přístup
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Témata kognitivní psychologie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Obecné poučení o jazyce
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Témata kognitivní psychologie
Kognitivní psychologie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Filosofická antropologie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Co je kognitivní psychologie?
Nevědomí.
Témata kognitivní psychologie
Základní filozofické otázky
Témata kognitivní psychologie
Transkript prezentace:

Kognitivní psychologie Poznávací procesy Filosofie Neurovědy Lingvistika Antropologie Psychologie Umělá inteligence Jakub Jura juraj@mail.muni.cz jura@student.fsid.cvut.cz

Co je to Kognitivní Od latinského cognoscere = poznávat Původně pro odlišení emocionálního od myšlenkového Descartovo „Cogito ergo sum“. Kognitivní = poznávací

Kognitivní procesy myšlení, vnímání, pozornost, představivost, učení, paměť.

Složky Cognitive Science Jaký je vztah mysli (duše) a mozku (těla)? Jaké jsou mechanismy lidské psychiky? Filosofie Neurovědy Lingvistika Antropologie Psychologie Umělá inteligence Jak to všechno zařídit uměle? Není poznání bez jazyka? Vychází kultura ze společnosti, nebo společnost z kultury? Jaký je vztah mysli (duše) a mozku (těla)?

Noam Chomsky (1928) Americký jazykovědec. Formuloval hypotézu o hloubkových a povrchových strukturách jazyka. Hloubková struktura jazyka je společná všem národům – je vrozená, filosoficky se jedná o lingvistickou universalii – vrozenou ideu. Převod mezi hloubkovou a povrchovou strukturou jazyka je zajištěn transformační gramatikou. http://www.chomsky.info/

K. H. Pribram Původem český neurovědec,který přišel s teorií, podle níž jsou informace v mozku ukládány ve více vrstvách, přičemž se jedna informace vyskytuje v několika nebo ve všech těchto vrstvách. Tím se vytváří její komplexní (prostorový) obraz a současně je z možné z jednoho fragmentu rekonstruovat celou informaci. http://www.cts.cuni.cz/events/pribram.html

George Kelly (1905 - 1967) .A person.s processes are psychologically channelized by the way in which he anticipates events. Teorie osobních konstruktů (Personal construct theory) způsob popisu, hodnocení, interpretace a vysvětlení světa test repertoáru rolových konstruktů (role construct repertory test)

Havel, Ivan M.. Přirozené a umělé myšlení jako filosofický problém [online]. Glosy.info, 3.prosince 2004. [cit. 29.března 2006]. Dostupné na WWW: <http://glosy.info/texty/prirozene-a-umele-mysleni-jako-filosoficky-problem/>. ISSN 1214-8857.