Prídavné látky v potrave

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dusičnany v potravinách
Advertisements

Strach z éček – iracionální nebo odůvodněná obava?
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Toxikologické aspekty aditiv v potravinách
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Potravinářská chemie.
Potravinářství.
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Aditivní látky v potravinách
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Deriváty karboxylových kyselin Co jsou deriváty karboxylových kyselin? Kde se s nimi setkáváme?
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Chemie v potravinářství
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
P OTRAVINOVÁ ADITIVA RNDr. Marta Najbertová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
LIPIDY.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Opakování – sortiment cukrovinek, nečokoládové cukrovinky
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: Základní škola Městec Králové
TUKY.
Železo a jeho zlúčeniny II
Čierne ovce Európskej únie
Martin Knap Kvarta B Gymnázium sv. Jána Bosca
Emulgátory v potravinách
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Lipidy v bežnom živote.
Halogény Prvky VII.A podskupiny.
Kyselina Pozorne si pozrite obrázky a určte pojem, ktorý ich spája.
MIKULÁŠ VERTAĽ KVARTA B
Aditíva – prídavné látky v potravinách
Mydlá a saponáty Mária Meščanová Kvarta B.
KOZMETICKÉ PRÍPRAVKY Veronika Nováková Kvarta B.
Prírodné látky Lipidy.
ČOKOLÁDA Dominika Tuschlová 1.B.
Rožok štandard 50g KÓD-631 Členenie: Pečivo Bežné
Neutralizácia.
HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy.
Vyhodnocení ankety spokojenosti s narozeninovými balíčky pro seniory
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Potravinářské zbožíznalství
Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat
Transkript prezentace:

Prídavné látky v potrave Kristína Bandošová III.D 2016/2017

Obsah Prídavné látky v potrave Praktická časť Farbivá Konzervanty Antioxidaty Kyseliny a regulátory kyslosti Emulgátory Zahusťovadlá Látky zvýrazňujúce chuť a arómu Glutaman sodný Náhradné sladidlá Aspartám Acesulfám K Sukralóza Praktická časť

Prídavné látky E kód Kategória E 100 - 199 Farbivá E 200 - 299 Konzervanty E 300 - 399 Antioxidanty, kyseliny E 400 - 499 Emulgátory, stabilizátory, zahusťovadlá E 500 - 599 Látky zvýrazňujúce chuť a arómu E 900 - 999 Náhradné sladidlá, potravinárske plyny, leštidlá

Farbivá pridávajú alebo obnovujú farbu dofarbovať sa nesmú detské výživy, med, ovocné šťavy a nektáre prírodné prírodne identické syntetické - azofarbivá

Prírodné farbivá kurkumín (E 100) riboflavín (vitamín B2 E 101) karmín, košenila (E 120) chlorofyly a chlorofyliny (E 140) karamel (E 150) karotény (E 160)

Syntetické farbivá chinolínová žlť (E 104) žlť SY – pomarančová žltá (E 110) azorubín (E 122) amarant (E 123) košenilová červeň 4R (E 124) tartrazín (E 102) alergické reakcie, hyperaktivita, astma, karcinogénne účinky

Konzervanty ničia baktérie, kvasinky, plesne sorbany (E 200 – E 203) benzoany (E 201 – E 219) siričitany (E 220 – E 227) dusitany a dusičnany (E 249 – E 252) kyselina boritá (E 284) – len kaviár

Antioxidanty zabraňujú oxidácií (žltnutiu tukov, farebným zmenám) prírodné: tokoferoly, lecitín, kyselina askorbová, kyselina vínna, kyselina citrónová syntetické: butylhydroxyanizol, butylhydroxytoluén, galláty

Kyseliny a regulátory kyslosti menia pH, zvyšujú odolnosť pred mikroorganizmami kyselina citrónová E 330 kyselina fosforečná a jej soli E 338 – E 343 kyselina vínna E 334

Emulgátory stabilizujú emulziu, aerujú penu Lecitín E 322 mono a diglyceridy mastných kyselín difosforečnany trifosforečnany polyfosforečnany

Zahusťovadlá agar E 406 karagénan E 407 arabská guma E 414 xanthan E 415

Látky zvýrazňujúce chuť a arómu kyselina glutámová kyselina guanylová kyselina inosinová a ich soli najpoužívanejší: glutaman sodný

Glutaman sodny MSG, E 621 sojový hydrolyzát, hydrolyzovane proteíny, autolyzované kvasinky

Náhradné sladidlá Podľa pôvodu sa delia na: prírodné – thaumatin syntetické látky identické s pŕirodnými – cukorné alkoholy syntetické - aspartám, acesulfám K, sukralóza, cyklamát Z energetického hľadiska sa delia na: energetické – cukorné alkoholy nízkoenergetické – aspartam, acesulfam K, cyklamát

Aspartám E 951, NutraSweet, Fansweet, Usal, Irbis tepelne nestabilný štiepi sa na: kyselinu asparágovú, fenylalanín, metanol nadmerná konzumácia zvyšuje chuť do jedla

Acesulfám K heterocyklická zlúčenina E 950, Sunett, SweetOne stabilný pri ohreve

Sukralóza E 955, Splenda, Cukren tepelne najstabilnejšia výroba zo sacharózy

Praktická časť

Názov výrobku Súčet Croissant 7Days 30 Kandizovaný ananás 8 Slivkový lekvár 15 Instantná polievka 5 Kakaové rezy 4 Čokoláda Milka 1 Delissa 14 Zmes slaných praclíkov, trvanlivých tyčiniek a krekerov 9 Airwaves žuvačky 39 Vaječné sušené cestoviny

žuvačky sladidlá: sorbitol E 420, izomalt E 953, maltitolový sirup E 965, aspartám E 951, sukralóza E 955, acesulfám K E 950 emulgátor: sójový lecitín E 322 zahusťovadlo: arabská guma E 414 farbivo: titánová beloba E 171, riboflavín E 101, oxidy a hydroxidy železa E 172 povlaková látka: karnaubský vosk E 903 antioxidant: butylhydroxyanizol BHA E 320

Zdroje KLESCHT, V. – HRNČÍŘKOVÁ, I. – MANDELOVÁ, L.: Éčka v potravinách. Brno : Computer Press, a.s., 2007. ISBN 80-251-1292-6 STRUNECKÁ, A. – PATOČKA, J.: Doba jedová. Praha: Triton, 2011. ISBN 978-80-7387-469-8 STRUNECKÁ, A. – PATOČKA, J.: Doba jedová 2. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-555-8 VRBOVÁ, T.: Víme, co jíme?. Ostrava : EcoHouse, 2001. ISBN 80-38-7504-3 Aditíva v potravinách – nevyhnutnosť, alebo hrozba?. In: pdf.truni.sk [online]. 2006. [cit: 2017-05-17]. Dostupné na internete: ‹http://www.pdf.truni.sk/e-skripta/vczv1/.../ Aditiva%20v%20potravinach.ppt› Kontroverzní éčka. Je ale aspartam opravdu škodlivý?. In: http://vtm.e15.cz [online]. [cit: 2017-05-17]. Dostupné na internete: ‹http://vtm.e15.cz/kontroverzni-ecka-je-ale-aspartam-opravdu-skodlivy› Prídavné látky v potravinách. In: mpsr.sk [online]. 2010. [cit: 2017-05-17]. Dostupné na internete: ‹http://www.mpsr.sk/download.php?fID=3410› Prídavné látky v potravinách, ako čítať etikety. In: zzv.sk [online]. 2011. [cit: 2017-05-17]. Dostupné na internete: ‹http://www.zzv.sk/images/pdf/skolske_stravovanie_2011/Alzbeta_ Bederova.pdf› Přídatné látky v potravinách aneb záhadná éčka. In: dietologickyporadce.cz [online]. 2011. Dostupné na internete: ‹http://www.dietologickyporadce.cz/clanky/Strava-2/Pridatne-latky-v-potravinach-aneb-zahadna-ecka-cast-2--43› Aspartam - nejčastější dotazy. In: galenus.cz [online]. Dostupné na internete: ‹http://www.galenus.cz/clanky/vyziva/aditiva-aspartam›

ĎAKUJEM ZA POZORNOSŤ!