F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2018

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2014
Advertisements

Mezimolekulové síly.
FS kombinované Mezimolekulové síly
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vlastnosti pevných látek Opakování. 1)Látka složená z elementárních struktur, které se pravidelně opakují v celém objemu se nazývá a) polykrystalb) monokrystal.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_03_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
VY_32_INOVACE_3_1_7 Ing. Jan Voříšek  Při probírání učiva z anorganické chemie jsme vyjadřovali složení jednotlivých sloučenin pomocí chemických vzorců.
Struktura látek a stavba hmoty
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Elektrické vodiče a izolanty
Vedení elektrického proudu v látkách
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Vlnové vlastnosti částic
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Vlastnosti plynů.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Částicová stavba látek
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
VY_32_INOVACE_1_2_7 Ing. Jan Voříšek
Uhlovodíky s dvojnými vazbami.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Adsorpce na fázovém rozhraní
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
ATOM.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Alkeny.
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Obecná a anorganická chemie
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2017
Periodická soustava - PSP
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2015
ELEKTRICKÝ PROUD.
Změny skupenství Tání a tuhnutí
CHEMIE - Chemická vazba
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Vlastnosti plynů.
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2015
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Povrchová vrstva kapalin
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2016
Molekulová fyzika Sytá pára.
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2017
Adsorpce na fázovém rozhraní
Struktura látek a stavba hmoty
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Základní pojmy.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2018 Přednáška z 19.10.2018 Vyučující: Prof. Jiří Kozelka, Biofyzikální Laboratoř, Ústav fyziky kondenzovaných látek, PřF MU, Kotlářská 2, kozelka.jiri@gmail.com

Meziatomární síly, mezimolekulární síly, mřížky http://www.studopory.vsb.cz/studijnimaterialy/ChemieI/ChemieI_Obecna_Chemie.pdf

mezimolekulární síly obsahují vždy složku disperzní, ale mohou být zesíleny, pokud mají molekuly dipólový moment, nebo, obzvlášť, pokud tvoří mezi sebou vodíkové můstky. Covalent bonds http://www.studopory.vsb.cz/studijnimaterialy/ChemieI/ChemieI_Obecna_Chemie.pdf http://wiki.one-school.net/index.php/Analysing_properties_of_ionic_and_covalent_compounds

Kovová mřížka Schématický model mřížky trojmocného kovu Model kovové mřížky je založen na skutečnosti, že valenční elektrony, slabě k atomu vázané, nejsou vázány s žádným určitým atomem, ale jsou víceméně volné a pohybují se chaotickým pohybem v oblasti mezi kladnými ionty kovových atomů, které vznikly z neutrálních atomů poté, jak je valenční elektrony opustily. Volné elektrony, nacházející se mezi těmito kladnými ionty jednak odstiňují jejich elektrostatické odpudivé síly a zároveň působí jako „lepidlo“ (tzv. elektronový plyn) , které je váže dohromady. Nastíněný model kovové mřížky vysvětluje kvalitativně některé charakteristické vlastnosti kovů, jako je například velká tepelná a elektrická vodivost, apod. Vazebná energie kovové vazby může být jak poměrně nízká, např. 68 kJ.mol-1 (0,7 eV / atom) pro Hg (bod tání -39 0C), až po 850 kJ.mol-1 (8,8 eV / atom) pro wolfram (bod tání 3410 0C). Adaptace z http://www.ped.muni.cz/wphy/FyzVla/index.htm

Krystalové modifikace uhlíku Diamant Grafit mezimolekulární síly uvnitř vrstev: kovalentní vazby delokalizace elektronů dvojných vazeb přes celou vrstvu  Elektrická vodivost tvrdost: 10 bod tání = 4200 K nevede elektřinu  = 3.52 g/cm3 tvrdost: 1-2 bod tání = 3500 K vede elektřinu  = 2.25 g/cm3 http://www.daviddarling.info/encyclopedia/G/graphite.html http://mysite.du.edu/~jcalvert/phys/carbon.htm

Body tání a varu n-alkanů a lineárních karboxylových kyselin Body varu: pravidelný vzrůst: disperzní síly mezi molekulami vzrůstají se vzrůstající velikostí molekul Karboxylové kyseliny tají a vřou při vyšších teplotách, protože jejich molekuly na sebe působí polárními silami a vodíkovými vazbami, takže mají větší soudržnost. S rostoucí délkou řetězce se vlastnosti molekuly alkanu a karboxylové kyseliny se stejným počtem těžkých atomů čím dál tím více podobají, takže se rozdíl mezi body varu zmenšuje. Body tání vykazují nepravidelnosti způsobené různostmi seskupení molekul v krystalové mřížce.

Karboxylové kyseliny H-COOH kyselina mravenčí (n=3) Vyšší kyseliny (n>4): CH3-COOH kyselina octová (n=4): Dimerní struktury; každý pár je držen vodíkovými můstky Polymerní struktura spojená vodíkovými Jednotlivé dimery drží pohromadě můstky pouze disperzními silami Kyselina octová Kyselina propionová

Why do even-numbered carboxylic acids melt higher than odd-numbered? odd number of C-atoms: zig-zag chains H-bonds Dispersion forces even number of C-atoms: linear chains denser 3D-packing  higher melting point! http://www.tomchemie.de/wbb2/thread.php?postid=36655

Why do even-numbered alkanes melt higher than odd-numbered? odd number of C-atoms: zig-zag chains held together by CH3CH3 dispersion forces even number of C-atoms: linear chains held together by CH3CH3 dispersion forces denser 3D-packing  higher melting point!

Shrnutí Body varu jsou určeny soudržností molekul v kapalném stavu. V kapalině se molekuly pohybují a mění konformaci.V bodech varu se projevují síly mezi středními konformacemi molekul. Naproti tomu bod tání je funkcí sil mezi molekulami v krystalové mřížce a závisí tedy na struktuře mřížky a přesném uspořádání molekul v ní. U n-alkanů, kde prakticky jedinou soudržnou silou je disperze, koreluje bod varu téměř lineárně s hustotou v pevném stavu. U nerozvětvených nasycených karboxylových kyselin jsou molekuly drženy pohromadě jak vodíkovými můstky mezi karboxylovými skupinami, tak disperzními silami mezi alkylovými řetězci. Kyseliny mravenčí a octová tvoří v pevném stavu velmi stabilní polymerní struktury pospojované vodíkovými můstky, propůjčující jim vysoký bod tání. Tyto struktury by u delších molekul již nebyly tak výhodné; od 3 C-atomů výše nacházíme v mřížce dimerní struktury. Z geometrických důvodů dimerní molekuly s lichým počtem C-atomů tvoří klikaté řetězce, zatímco molekuly se sudým počtem C-atomů tvoří lineární řetězce, které se v třírozměrné mřížce lépe poskládají, což vede k vyšší hustotě a k vyššímu bodu tání. Lichopočtové karboxylové kyseliny mají tedy systematicky nižší body tání, podobně jako jsme to viděli u alkanů.

molekul na vzdálenosti jejich středů Lennard-Jonesův potenciál vyjadřuje závislost energie interakce dvou neutrálních molekul na vzdálenosti jejich středů Celková energie = +překryvová repulze - disperze rep. disp. Cvičení 1: vyjádřete e a s pomocí parametrů A a B Cvičení 2: odvoďte vzorec pro V(r) pomocí parametrů e a rm vyjádřete A a B pomocí parametrů e a rm rm s : r(V = 0) rm : r(Vmin)