MÁRIA, MATKA KRISTOVA Mariológia

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Průlet liturgickým rokem
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
Boží synové Ref: Synové, slyšte Boží hlas, kterým Otec k sobě volá vás, jezte pijte pospolu, mějte lásku Kristovu, aleluja, aleluja, aleluja, aleluja.
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Přijď Duchu svatý.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Ř. 5/12-14 Ř. 5/ ADAM: 1. byl stvořen – z prachu země 2. k prachu země se navrátí – je smrtelný 3. tvořen jako tělo 4. Bůh s ním uzavřel smlouvu.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Průlet liturgickým rokem
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
1. Pokoj vám a Bohu čest, | dík a sláva | za betlémskou dobrou zvěst, | již nám dává. | Narodil se Spasitel, | Kristus Pán, Vykupitel. | Přišel Ježíš spasit.
1. Jak čerstvých vod jelen žádá | v čas unavení svého, | tak má duše | vždycky ráda chce mít Ducha svatého; | neb bez jeho pomoci | nemáme žádné moci,
1. My vyznáváme: Hospodin a Ježíš Kristus, Boží Syn jsou jeden Bůh a není nic než jeho panství bez hranic. Amen.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
1. Haleluja! Lidé slyšte! | Bůh nám svého Syna daroval. | Pro nás hříšné narodil se, | aby v našich srdcích pokojem | a láskou | kraloval. | Bůh svět miloval,
1. Přeslavný k nám již přišel den, v němžto buď Kristus veleben, radujme se, veselme se v tomto narození, radujme se, veselme se, v tomto narození.
1. Když nebeský duši mou proniká mír, ať hrozí mi svět ze všech stran, mé srdce už nestrhne bouřlivý vír, bezpečnou kotvou mou můj je Pán. Šťasten jsem.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
polovina 1. století našeho letopočtu
Poznání Boží vůle.
Sprievodca prípravou na birmovku
Prechody.
DUCH SVÄTÝ A JEHO DARY
Pane vždy keď tvoju svätosť Svätosť je to po čom túžim Skláňam tvár
Nebojte sa! Ján Pavol II..
MIESTA MARIÁNSKEHO KULTU V PREŠOVSKOM KRAJI
Barbora Lenková ZŠ Sačurov IX.A
Mária Terézia Lucia Cabajová.
Ježišov dar ľudstvu Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Nebojte sa! Ján Pavol II..
RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV TRNAVSKÁ ARCIDIECÉZA Katechetické oddelenie Cirkev – Božia rodina (téma) pre 2. ročník ZŠ (určenie) Ing. Zuzana.
6. a 9. božie prikázanie TEN, kto vyhľadáva neslušné obrázky;
Mgr. Jana Harakaľová ZŠ Žitavská 1, Bratislava
Trnavská arcidiecéza Služba k chorým a starým Mgr. Jana Laudárová
DOMÁCA ÚLOHA z minula… Preštudovali ste si doma náš materiál.
SVIATOSŤ MANŽELSTVA Ježiš chce byť prítomný v rodine. Muž a žena si ho pozývajú už na začiatku, keď uzatvárajú sviatostné manželstvo. Manželia si sľubujú.
Náboženstvo Rómov Mgr. Ingrid Slančíková.
4. Božie prikázanie Nakresli do srdca, čo všetko robia pre
1.ročník SŠ Mgr. Eva Kviatková 2012
RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV TRNAVSKÁ ARCIDIECÉZA Katechetické oddelelnie
LAICKÉ SPOLOČENSTVO so sestrami Najsvätejšieho Spasiteľa
Liturgický rok.
Nebojte sa! Ján Pavol II..
Teocentrizmus verzus antropocenstrizmus
Rímskokatolícka cirkev trnavská arcidiecéza Katechetické oddelenie Svadba v Káne Galilejskej pre 1. ročník ZŠ Mgr. Alena Chajmíková 2012.
O princeznej Márii Kde bolo tam bolo, žila raz jedna kráľovná, ktorá sa volala Klára. Narodila sa jej krásna dcéra, ktorú volali Mária. Kráľ Jano sa jedného.
SV. MARTIN 5. DETSTVO 1.MLADOSŤ 2. MLADOSŤ 3.MLADOSŤ 4. MLADOSŤ
Rímskokatolícka Cirkev Trnavská Arcidiecéza
RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV TRNAVSKÁ ARCIDIECÉZA Katechetické oddelenie Ľudská osoba a jej dôstojnosť (téma) pre 1. ročník SŠ Mgr. Andrea Dobošová 2012.
Ako nás Boh vedie.
Adventná nedeľa 1. adventná nedeľa –
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

MÁRIA, MATKA KRISTOVA Mariológia ThDr. ThLic. M. Ľubomíra Cehuľová MPH

Odporúčaná literatúra: SP: predovšetkým evanjelium KKC: kánony 484 – 511, 963 – 975 a ďalšie Apoštolská exhortácia Pavla VI. Cultus Marialis, 2.2.1974 Encyklika Jána Pavla II. Redemptoris Mater, 25.3.1987 Sv. Ľudovít M. Grignion z Montfortu: O Pravej úcte k Panne Márii

Osobitná úloha Márie: Matka Vykupiteľa KKC509: Mária je skutočne „Božia Matka“, pretože je Matkou večného Božieho Syna, ktorý sa stal človekom a sám je Boh. KKC490: Aby Mária mohla byť matkou Spasiteľa, „bola od Boha obdarovaná darmi hodnými takej veľkej úlohy“. Anjel Gabriel ju vo chvíli zvestovania pozdravuje ako plnú milosti. A skutočne, aby mohla dať slobodný súhlas svojej viery zvestovaniu svojho povolania, bolo potrebné, aby ju úplne viedla Božia milosť.

Mariánske dogmy Mária je skutočne a vo vlastnom zmysle Matkou Božou. /Efezský koncil, r. 431/ - Mária je skutočne Matkou - Mária je skutočne Božou Matkou - Mária je Bohorodička

Mariánske dogmy Mária bola a ostala pannou: pred pôrodom, pri pôrode a po pôrode. /IV. Lateránsky koncil, r. 1215/ - Panna Mária bola pannou pred pôrodom: počala z Ducha Svätého, bez spolupôsobenia muža; - Panna Mária ostala pannou pri pôrode bez porušenia svojej panenskej neporušenosti; - Panna Mária ostala navždy pannou aj po pôrode.

Mariánske dogmy Mária bola uchránená nielen od dedičného hriechu, ale aj vždy a úplne od každého osobného hriechu. /Tridentský koncil, r. 1546/ Panna Mária bola bez poškvrny dedičného hriechu počatá. /pápež Pius IX., 8. 12. r. 1854/ Panna Mária bola s telom i s dušou vzatá do Nebeskej slávy. /pápež Pius XII., 1. 11. r. 1950/

Prikázané Mariánske sviatky: 1. január - Bohorodička Panna Mária 15. august - Nanebovzatie Panny Márie 8. december - Nepoškvrnené počatie Panny Márie Štátny sviatok: 15. september - Sedembolestná Panna a Matka Mária Patrónka Slovenska

KKC149: Cez celý jej život až po poslednú skúšku, keď jej syn Ježiš zomrel na kríži, jej viera nezakolísala. Mária neprestala veriť, že Božie slovo „sa splní“. Preto Cirkev uctieva v Márii najrýdzejšie uskutočnenie viery.