VÝVOJ ŠKOLSTVÍ NA NAŠEM ÚZEMÍ V 19. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka dějepisu v našich zemích Přednáška č. 2 ZS AR 2011/2012.
Advertisements

AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VÝVOJ ŠKOLSTVÍ NA NAŠEM ÚZEMÍ V LETECH
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Školství ve 2. pol. 17. st. a počátku 18. st.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Friedrich Fröbel ( ).
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Periodizace národního obrození
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Příprava na výkon povolání
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Přetrvává stejný postoj k dítěti
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Jakub Jan Ryba byl… spisovatel a malíř hudební skladatel a učitel
Vnímání historického času
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
CHRONEMIKA – KOMUNIKACE ČASEM
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Postavení pedagogiky mezi vědami
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_14.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_13.
Pedagogická díla J. A. Komenského - kromě Velké didaktiky a Informatoria školy mateřské 4.část.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_15.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Přehled české pedagogiky. Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět:Pedagogika Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Výuka dějepisu v našich zemích Přednáška č.3 ZS AR 2014/2015.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_16.
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pedagogické disciplíny
Význam J.A. Komenského 5.část
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Jan Jakub Ryba AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
SOCIOLOGIE VZDĚLÁNÍ.
Naturalismus v české literatuře
Pedagogika jako vědecká disciplína
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_ 15F Škola:
Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education
3. Vznik a vývoj pedagogiky sportu
Počátek Národního obrození
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

VÝVOJ ŠKOLSTVÍ NA NAŠEM ÚZEMÍ V 19. STOLETÍ VY-32-INOVACE-PED-113 AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA: Ryba, Filcík, Bolzano, Svoboda, Amerling, Lindner

novodobá česká pedagogická teorie má své počátky v národním obrození na přelomu 18. a 19.století. Setkáváme se s typem vlasteneckých učitelů, kteří se snažili pomáhat širokým lidovým vrstvám osvětovou prací a současně čelit sílící germanizaci

byl výrazným představitelem těchto snah, učitel a hudební skladatel Jakub Jan Ryba (1765 – 1815) byl výrazným představitelem těchto snah, učitel a hudební skladatel Zdroj: http://classicfm.lidovky.cz/vecerni-koncerty-a-vanocni-mse-jen-pro-vas-fif-/classicfm.asp?c=A111215_165423_classicfm_kac

metodik elementární školy, tzv.vlastenecký učitel Dílo: Jan Nepomuk Filcík (1785 – 1837) metodik elementární školy, tzv.vlastenecký učitel Dílo: Pravidla dobropísemnosti Rychlý počtář Přírodopis První metodika školního zpěvu Zdroj: http://www.knihovna-cr.cz/osobnosti-chrudimska/filcik-jan-nepomuk

Bernard Bolzano (1781 – 1848) vynikající vědec a univerzitní profesor, který odchoval generace obrozeneckých buditelů, dokončil v roce 1838 utopicko – sociální spis O nejlepším státě, ve kterém se zamýšlí i nad problémy výchovnými. Vyzvedá úlohu rodinné výchovy, požaduje povinnou školní docházku do 14 – 15 let a zdůrazňuje široké věcné vzdělávání vedle teoretického studia věnuje ve Škole důležité místo také činnostem pracovním Zdroj: http://stubber.math-inf.uni-greifswald.de/mathematik+kunst/objekte.html

Jan Vlastimír Svoboda (1800 – 1844) je s ním spjata činnost prvních českých institucí pro předškolní výchovu v roce 1839 vydává svou Školku, kde ve shodě s Komenského principy všestrannosti, systematičnosti, názornosti, přiměřenosti a radostnosti rozpracoval metody výchovně – vzdělávací práce v  této nové instituci Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vlastimir_Svoboda_1869_Scheiwl.png

Karel Slavoj Amerling (1807 – 1884) měl promyšlený plán na reformu základní školy v duchu národních tradic výchova má být podle Amerlinga všestranná , soustavná a ve shoděs Komenským orientovaná na všechny základní obory lidského vědění a lidské činnosti Zdroj: http://botany.cz/cs/amerling/

za svého života vytvořil četné učebnice, příručky a názorné pomůcky pro přírodovědecké vyučování, byl neúnavným organizátorem českého učitelského hnutí usiloval o rozvoj dívčího školství vydával pedagogický časopis Posel z Budče a zasloužil se o vybudování první české hlavní školy v Praze, která nesla symbolický název Budeč

Gustav Adolf Lindner (1828 – 1887) v roce 1882 je povolán jako první profesor pedagogiky na obnovenou českou Karlovu univerzitu svou demokraticky orientovanou pedagogiku navázal Lindner na odkaz Komenského i na současné směry západoevropské, zvláště na německou herbartovskou pedagogiku Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Gustav_Adolf_Lindner

zdůrazňoval výchovu tělesnou, estetickou a pracovní ve veškeré výchově vyzvedá národní prvek, usiluje o vyšší vzdělávání dívek a podporuje vysokoškolské vzdělání učitelů základních škol Dílo: Obecné vychovatelství Všeobecné vyučovatelství Paedagogika na základě nauky o vývoji přirozeném, kulturním a mravním

1869 zavedení osmileté povinné školní docházky. Školský zákon tohoto roku zřizuje osmiletou obecnou školu (na vesnici) a tříletou školu měšťanskou (jako pokračování po pěti letech školní docházky ve městech) Příprava k povolání (počátky našeho učňovského školství) probíhala v rámci cechů, které ji zabezpečovaly většinou individuální formou.

Zavedení povinné školní docházky v roce 1774 přispělo k doplnění vzdělávání učňů a vydání živnostenského řádu v roce 1859 se odrazilo i v koncepci přípravy učňů v 70.letech 19.století se již setkáváme se vznikem první soustavy učňovského školství

POUŽITÉ ZDROJE: JŮVA, V. a JŮVA, V.: Stručné dějiny pedagogiky. 1.vyd. Brno: Paido, 1997. 80 s. ISBN 80-85931-43-5 CHARVÁT,J.: Světové dějiny. 5.vyd. Praha: SPN, 1967. 584 s. www.glassschool.cz