Podávání léků v pobytových zařízeních sociálních služeb  kompetence a úhrada  ve světle účinné legislativy, stanovisek MPSV a MZ a Metodiky VZP ČR pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU
Darja Hrabánková Navrátilová
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Všeobecná sestra v sociálních službách
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Vzdělávání nutričních odborníků
VYJEDNÁVÁNÍ O PODMÍNKÁCH NOVÉ ZVLÁŠTNÍ SMLOUVY
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Získání oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Legislativa.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
DLOUHODOBÁ PÉČE V ČR Současnost a budoucnost Jana Hnyková poslankyně PSP ČR členka Výboru pro zdravotnictví a Výboru pro sociální politiku.
Konference „Zdravotní sestry v sociálních službách“ Platy a mzdy sester v pobytových zařízeních sociálních služeb pondělí, 26. září 2016
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách – rok 2015 Jiří Procházka únor 2015.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Zdravotní péče v ČR,.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Porodní asistentka regulované povolání
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Ošetřovatelství v primární péči
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Správa sociálního zabezpečení
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
BEZPEČNÁ SANITKA „ZZS 21. století = bezpečná práce pro záchranáře
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Mgr. Jan Zapletal – vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven MZ
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
, Olomouc.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Podávání léků v pobytových zařízeních sociálních služeb  kompetence a úhrada  ve světle účinné legislativy, stanovisek MPSV a MZ a Metodiky VZP ČR pro pořizování a předávání dokladů. DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM ,,MATYÁŠ“ V NEJDKU, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE JUDR. BC. ZUZANA BLAŽKOVÁ

ZDRAVOTNICKÉ ZAŘÍZENÍ – PACIENT POJIŠTĚNCEM VZP

POBYTOVÉ ZAŘÍZENÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB – PACIENT POJIŠTĚNCEM VZP

Metodika pro pořizování a předávání dokladů VZP 2.5.5 VZP- 06orp/2009 Poukaz na vyšetření/ošetření ORP ORP – je zkratka pro ošetřovatelskou a léčebně rehabilitační péči poskytovanou v pobytových zařízeních sociálních služeb nebo v lůžkových PZS v rámci zvláštní ambulantní péče. Údaje o současné medikaci a způsobu její aplikace, včetně aplikace inzulínu Požadavek na aplikaci léku zdravotní sestrou je oprávněný jen ve výjimečných případech (odůvodněných zdravotním stavem pojištěnce), kdy je prokazatelně nutné podání léčivého přípravku výhradně sestrou pro vysoké riziko možných komplikací po podání. Aplikace inzulínu zdravotní sestrou je odůvodněná v případě, že si ho pacient nemůže spolehlivě aplikovat sám.

POBYTOVÉ ZAŘÍZENÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB – PACIENT POJIŠTĚNCEM VZP Klient polyká, neočekávají se komplikace po podání léku Dle VZP může lék podat KDOKOLIV !!!!

LEGISLATIVA zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách Oše péče je klientovi poskytována především prostřednictvím zaměstnanců zařízení SS, kteří mají odbornou způsobilost k výkonu zdravotnického povolání. (zákon 96/2004 Sb., o nelékařských povoláních)

o činnostech zdravotnických pracovníků LEGISLATIVA vyhláška č. 55/2011 Sb. o činnostech zdravotnických pracovníků § 4 všeobecná sestra, odst. 3 (3) Všeobecná sestra může vykonávat bez odborného dohledu na základě indikace lékaře nebo zubního lékaře činnosti při poskytování preventivní, diagnostické, léčebné, rehabilitační, neodkladné, paliativní a dispenzární péče. Přitom zejména  b) podávat léčivé přípravky (zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách souvisejících zákonů)

LEGISLATIVA zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů Příloha č. 1 Seznam zdravotních výkonů ze zdravotního pojištění nehrazených nebo hrazených jen za určitých podmínek V SEZNAMU NENÍ UVEDEN JEDINÝ VÝKON ODBORNOSTI 913 !!! (913 = odbornost oše péče v PZSS)

LEGISLATIVNÍ PUZZLE 1) lék podává k tomu kompetentní sestra 2) lék podává k tomu kompetentní sestra na základě ordinace lékaře 3) lék podává k tomu kompetentní sestra na základě ordinace lékaře na poukaz ORP (VZP- 06orp/2009 Poukaz na vyšetření/ošetření ORP) 4) lék podává k tomu kompetentní sestra na základě ordinace a indikace na poukaz ORP jako výkon hrazený z veřejného zdravotního pojištění

Metodika pro pořizování a předávání dokladů VZP Požadavek na aplikaci léku zdravotní sestrou je oprávněný jen ve výjimečných případech (odůvodněných zdravotním stavem pojištěnce), kdy je prokazatelně nutné podání léčivého přípravku výhradně sestrou pro vysoké riziko možných komplikací po podání. Aplikace inzulínu zdravotní sestrou je odůvodněná v případě, že si ho pacient nemůže spolehlivě aplikovat sám. OSTATNÍ

MZ, MPSV – shoda – 2 varianty Varianta A) ● klient užívá lék ve vlastní režii ● tj. má dostatek kognitivních fcí, aby si hlídal ► kdy ► co ► kolik ►v jaké konzistenci atd. Individuální, ale…. ● PZSS takový klient výjimečně ● DZR takový klient žádný ● v této variantě může klientovi pomoci pracovník v SS, ale jen tím, že dle pokynů samotného klienta podá přísl. lék např. z poličky – nahrazuje max tedy mobilní schopnosti, nikoliv kognitivní dovednosti klienta Varianta B)

CO NA TO VZP? DOTAZ: A) Je Metodika VZP v rozporu s účinnou legislativou tak, jak vyplývá mj. i ze stanovisek MZ, ČR? B) Kdo podává léky klientovi DZR mimo Metodiku, který sice polyká, ale jinak je mimo? VZP: A) ,,Nebudeme komentovat!“ B) ,,Pracovník v sociálních službách!“ Tedy fakticky

PRAXE ►lékař indikuje podávání léků na poukaz ORP/NEHRAZENO Důvod: Metodika VZP ►lékař předepíše lék, ale neindikuje jeho podávání léků na poukaz ORP, předpokládá, že lék podá sestra ►špatně !!! ORP/NEHRAZENO neexistuje, ORP vždy HRAZENO bez poukazu ORP nelze podat lék, sestry tak podávají léky ,,na černo“

CO S TÍM, když vyšší právní sílu má zákonný a podzákonný předpis ? ODPOVĚDNOST? NÁSTROJE? ● písemné výzvy lékaři, stížnosti, trestní oznámení/žaloby civilněprávní, medializace…..atd. ● předání léků klientovi k jejich užívání ve vlastní režii LÉKAŘ !??? PŘI REVIZI VZP ARGUMENTUJE PRÁVĚ METODIKOU!!!!! NÁSLEDEK? ● lékař přestává registrovat nově příchozí klienty PZSS ● zhoršení zdravotního stavu/smrt/ překlad do ZZ

CO S TÍM, když vyšší právní sílu má zákonný a podzákonný předpis ? ODPOVĚDNOST? VZP !!! ►NERESPEKTUJE ZÁKON! ►NEZNÁ / NECHCE ZNÁT LEGISLATIVU! ► LŽE! (,,odpovědnost je na lékaři“) ►FAKTICKY OKRÁDÁ PZSS!

►VZP FAKTICKY OKRÁDÁ PZSS + nutí PZSS, aby porušovalo legislativu ■ 13 PZSS PO Karlovarského kraje ■ v 6 z nich lékař neindikuje na ORP u důvodu existence Metodiky VZP ■ 2017 ■ 250 klientů ■ cca 15 mil/rok

NEZÁKONNÉ VZP musí ZRUŠIT JEDINÉ ŘEŠENÍ Metodiku pro pořizování a předávání dokladů VZP - 2.5.5 VZP- 06orp/2009 Poukaz na vyšetření/ošetření ORP: Požadavek na aplikaci léku zdravotní sestrou je oprávněný jen ve výjimečných případech (odůvodněných zdravotním stavem pojištěnce), kdy je prokazatelně nutné podání léčivého přípravku výhradně sestrou pro vysoké riziko možných komplikací po podání…. NEZÁKONNÉ

VZP užívá Metodiku, která ►není v souladu s účinnou legislativou ►brání lékaři, aby určil, který jeho klient/pacient může užívat léky ve vlastní režii, tj. má dostatek kognitivních fcí, aby je užíval tak, aby neohrozil vlastní zdraví a život = lékař v souladu s Metodikou odmítá indikovat podávání léků ►nutí zdravotní sestry PZSS podávat léky bez ORP, tedy ,,na černo“ ►upírá klientovi/pacientovi PZSS zákonný nárok na ošetřovatelskou péči ►okrádá PZSS řádově v mil ► nutí VZP ke lži :,,léky může podat i jiná pracovní pozice“

………a takhle to dělají roky!!!

více na www.ddnejdek.cz/Strasti pana Matyáše DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM ,,MATYÁŠ“ V NEJDKU, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

DĚKUJI ZA POZORNOST HEZKÝ DEN, KRÁSNÉ LÉTO ……………..A ÚSPĚŠNÝ DNEŠNÍ VEČER USA : CZE 16.15