Zlomky Násobení zlomků..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zlomky Násobení zlomků..
Advertisements

Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Tercie Rovnice Rovnice – lineární rovnice postup na konkrétním příkladu.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mocniny Mocniny desetinných čísel.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Kolik zbyde?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ANOTACE Materi á l je určen pro ž á ky 4. ročn í ku, je určen k výkladu učiva. Materi á l obsahuje prezentaci s novým učivem „Zlomky“. Doplněno ře š en.
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Lomené algebraické výrazy
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Lomené algebraické výrazy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pojem zlomek a jeho zápis.
ZLOMKY II. – opakování pojmů a postupů při početních operacích
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Lineární rovnice a nerovnice I.
Krácení a rozšiřování poměru
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Lomené algebraické výrazy
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
ZLOMKY I. – opakování pojmů a postupů při početních operacích
Mocniny s přirozeným mocnitelem pravidla pro počítání s nimi
Zlomky Složené zlomky..
Početní výkony se závorkami
Vy_32_Inovace_11_Krácení lomených výrazů
Poměr v základním tvaru.
Násobení výrazů – 2 (odstranění závorky)
Násobení lomených výrazů
Násobení čísly 10 a 100 VY_32_Inovace_14TK-1 Mgr
Zlomky Čísla smíšená..
* Zlomky a smíšená čísla Matematika – 7. ročník *
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
* Složené zlomky Matematika – 7. ročník *
Kvadratické nerovnice
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
Rovnice s neznámou ve jmenovateli
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Lomené algebraické výrazy
Dělení lomených výrazů
Zlomky a desetinná čísla
8 SČÍTÁNÍ ZLOMKŮ.
11 DĚLENÍ ZLOMKŮ.
Lomené algebraické výrazy
Zlomky Sčítání zlomků..
Početní výkony s celými čísly: sčítání a odčítání
Algebraické výrazy: lomené výrazy
Lomené výrazy (8) Dělení
Početní výkony s celými čísly: násobení
Poměr v základním tvaru.
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
Lomené algebraické výrazy
MATEMATIKA Desetinná čísla.
Matematika + opakování a upevňování učiva
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Početní operace se složenými zlomky
Mocniny Násobení a dělení mocnin se stejnými základy
Lomené výrazy (9) Složené lomené výrazy
Početní výkony s celými čísly: dělení
Dělitelnost přirozených čísel
20 MNOHOČLENY.
Pojem zlomek a jeho zápis.
Dělitelnost přirozených čísel
Lomené algebraické výrazy
Dělení racionálních čísel
Transkript prezentace:

Zlomky Násobení zlomků.

Násobení zlomků Násobení zlomků je jednodušší než sčítání a odčítání zlomků, protože nepotřebujeme převádět zlomky na stejného jmenovatele. . . Při násobení zlomků postupujeme tak, že vynásobíme zvlášť čitatele s čitatelem a jmenovatele s jmenovatelem. Jinými slovy: není potřeba převádět zlomky na společného jmenovatele.

Násobení zlomků Proces násobení zlomků a tvorbu výsledného zlomku si můžeme znázornit i graficky. Vybarvené obdélníčky určují násobené části celků. Celkový počet všech obdélníčků určuje jmenovatele výsledku. Průnik barevných obdélníčků pak čitatele výsledku.

Násobení zlomků Během výpočtů je výhodné provádět krácení zlomků, abychom počítali stále s co nejmenšími čísly. . :20 Výsledný zlomek opět zkrátíme. Při výpočtu můžeme postupovat i jinak, např. krátit již v zadání „nad sebou“. :20 . Protože výsledek není v základním tvaru, uvedeme jej do něj pomocí krácení tzv. „nad sebou“. 2 5

Uvedený způsob krácení se nazývá „krácení do kříže“. Násobení zlomků Při krácení můžeme využít i druhý způsob krácení zlomků, a to krácení „do kříže“. 1 1 2 2 Uvedený způsob krácení se nazývá „krácení do kříže“. Shrnutí: Zlomky můžeme vždy krátit „nad sebou“ a při násobení „do kříže“. POZOR! Krátit do kříže lze zlomky pouze při násobení!

Násobení zlomků Během výpočtů je výhodné provádět krácení zlomků, abychom počítali stále s co nejmenšími čísly. 1 3 2 3 5 1 Na závěr vynásobíme čitatele a jmenovatele. Nejdříve zlomky vykrátíme do kříže. A poté ještě i nad sebou.

Poté vynásobíme zvlášť čitatele Násobení zlomků Protože při násobení platí komutativní zákon, můžeme při krácení do kříže krátit vzájemně mezi všemi zlomky. 1 1 3 2 2 5 Nejdříve s výhodou zlomky vykrátíme, abychom předešli počítání s velkými čísly. Poté vynásobíme zvlášť čitatele a zvlášť jmenovatele.

A nyní již příklady k procvičení – poprvé . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Klikni pro zobrazení výsledků.

A nyní již příklady k procvičení – poprvé (řešení) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

A nyní již příklady k procvičení – podruhé . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Klikni pro zobrazení výsledků.

A nyní již příklady k procvičení – podruhé (řešení) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

A nyní již příklady k procvičení – potřetí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Klikni pro zobrazení výsledků.

A nyní již příklady k procvičení – potřetí (řešení) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Klikni pro zadání příkladu. A ještě něco interaktivního – vynásob zlomky. Otevřete následující odkaz, určete si výpočtem výsledek a pak si jej zkontrolujte: http://www.harcourtschool.com/activity/elab2004/gr5/14.html Pomůcka, jak na to (klikej): Klikni pro zadání příkladu.

Zadejte výsledný čitatel a zmáčkněte ENTER pro kontrolu. A ještě něco interaktivního – vynásob zlomky. Otevřete následující odkaz, určete si výpočtem výsledek a pak si jej zkontrolujte: http://www.harcourtschool.com/activity/elab2004/gr5/14.html Pomůcka, jak na to (klikej): Zadejte výsledný čitatel a zmáčkněte ENTER pro kontrolu.

Zadejte výsledný jmenovatel a opět zmáčkněte ENTER pro kontrolu. A ještě něco interaktivního – vynásob zlomky. Otevřete následující odkaz, určete si výpočtem výsledek a pak si jej zkontrolujte: http://www.harcourtschool.com/activity/elab2004/gr5/14.html Pomůcka, jak na to (klikej): Zadejte výsledný jmenovatel a opět zmáčkněte ENTER pro kontrolu.

Pokud příklad správně vypočítáte, můžete si kliknutím vyvolat další. A ještě něco interaktivního – vynásob zlomky. Otevřete následující odkaz, určete si výpočtem výsledek a pak si jej zkontrolujte: http://www.harcourtschool.com/activity/elab2004/gr5/14.html Pomůcka, jak na to (klikej): Pokud příklad správně vypočítáte, můžete si kliknutím vyvolat další.

Shrnutí: Násobení zlomků provádíme tak, že vynásobíme zvlášť čitatele a zvlášť jmenovatele. Pro snadnější výpočty můžeme při násobení zlomků krátit do kříže. 1 4 2 1 2 1