Ekologické problémy sveta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZTAHY ORGANISMŮ.
Advertisements

Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Sídla Mgr. Gabriela Jakubecová.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Premeny skupenstva látok
Čo je podnik a podnikanie
Čierne ovce Európskej únie
BLOKOVÁ SCHÉMA POČÍTAČA
Metabolizmus II Kód ITMS projektu:
Kyslé Dažde.
Význam vody pre život Erika Strihanová II. A.
Znečisťovanie vody Vypracovala :Veronika Simanová.
AMAZONKA Nina Lintnerová, 6.c.
Sociálne skupiny, školská trieda
Energia potravín.
Martin Knap Kvarta B Gymnázium sv. Jána Bosca
Prečo kompas ukazuje sever?
Činnosť vody – život rieky
Ing. Mgr. Kamila Januščáková 2012
JADROVÁ ENERGIA.
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Filmová realita.
Chráň prírodu! Eva Maronová.
BRATISLAVSKÁ ZAŤAŽENÁ OBLASŤ Klinda et al Dovičovičová Zuzana
EKOPB PB.
ZŠ s MŠ KOMENSKÉHO ZELENÁ ŠKOLA.
Činnosť vody – život rieky
Redoxné reakcie Anna K..
Geografia ako veda.
Súhrnná evidencia o vodách
Metabolizmus I Kód ITMS projektu:
Ako zachrániť Zem Globálne ekologické problémy
Mydlá a saponáty Mária Meščanová Kvarta B.
Doprava a životné prostredie
KORÓZIA Chémia IX.A Natália Baisová Alžbeta Vajnerová.
Slnečná energia Alexander Dobiaš 8.A.
Mgr. Katarína Hlavatovičová
VODA a jej význam v prírode.
Ropa Sebastian Szilvasi, 9.B.
Biologická psychologická a sociálna determinácia psychiky
Živočíchy Zuzana Fusiková.
Obsah vyučovania Základné pojmy Výber učiva Usporiadanie učiva
HUBY JEDLÉ a NEJEDLÉ.
Prečo je dôležité, čo jeme?
Vznik Slnka Lýdia Baluchová 1. A.
Dažďové lesy Jana Kyselová 1.D.
MIESTO, KTORÉ MÁM RaDa BIANKA LACKOVÁ 7.ROČ.
Kočtúchová, Šubová, Dzuriaková, Vyšňan, Račková
ZEM a MARS.
13 otázok o rope Chémia 9. ročník.
Jazyk.
Človek a jeho telo.
Príroda Mgr. Mária Cabadajová.
BIELKOVINY.
Význam kovov pre organizmus
Mgr. Petra Bejšovcová 4. roč
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Transkript prezentace:

Ekologické problémy sveta Spracoval: Alexander Suchan ZŠ Starozagorská 8 Košice

Životné prostredie a jeho časti, ekológia, 4 základné ekosystémy, ... Pojmy: Učebnica OV pre 9. roč. (Šlosár, Čapová, Fabová, Lisý) - s. 52 - 56

Mliečna dráha  Slnečná sústava Zem  životné prostredie človeka: UMELÉ SOCIÁLNE PRACOVNÉ ŽIVOTNÉ PROSTREDIE ČLOVEKA JE TÁ ČASŤ VONKAJŠIEHO SVETA, S KTOROU ČLOVEK BEZPROSTREDNE PRICHÁDZA DO STYKU, KTORÚ PRE SVOJ ŽIVOT POTREBUJE, POUŽÍVA A OVPLYVŇUJE JU A KTOREJ SA MUSÍ AJ SÁM PRISPÔSOBOVAŤ.

prírodné umelé živé ŽIVOTNÉ PROSTREDIE neživé biofyzikálne duševné Členenie podľa rôznych hľadísk: prírodné umelé živé ŽIVOTNÉ PROSTREDIE neživé biofyzikálne duševné

Umelé životné prostredie nás tak pohltilo, že často ani nevnímame okolitú prírodu, vzďaľujeme sa od nej. Negatívne následky premeny prírodného prostredia na umelé vyvolali snahu po ich riešení. Tak sa postupne vytvoril osobitný systém vied, ktorým sa to skúma. Vzájomné vzťahy medzi živými organizmami a prostredím i medzi organizmami navzájom skúma: EKOLÓGIA Člení sa na všeobecnú, na ekológiu krajiny a na ekológiu človeka. Využíva poznatky mnohých vedných odborov (od biológie cez chémiu až po kybernetiku). Jednotlivé skupiny organizmov skúma ako ekologické systémy (ekosystémy).

EKOSYSTÉM Je prírodným celkom, ktorý má vymedzené hranice a zahŕňa všetky živé organizmy a všetky prvky neživého pôdneho i atmosferického prostredia; Za ekosystém považujeme i človeka samotného; Ekosystém má schopnosť vlastnej regenerácie (nenachádza sa v pokoji); Každý ekosystém má svoje priestorové usporiadanie a skladá sa z: a) troch druhov organizmov: - producenti – organizmy výrobcov organických látok (napr. chlorofyl), - konzumenti – živočíchy, ktoré sa živia inými živočíchmi alebo rastlinami, - deštruenti – organizmy, ktoré rozkladajú odumreté rastliny a živočíchy. b) ďalšie neživé zložky – energia slnečného žiarenia, voda, minerálne látky a ovzdušie. Ekosystémy navzájom spája tok energie, obeh látok, sú schopné stále sa obnovovať, regenerovať, vyvíjať.

Človek vstupuje a svojou činnosťou ovplyvňuje 4 základné ekosystémy: Prírodné – v ňom človek existuje ako súčasť prírody (napr. primitívne kmene v amazonskom pralese) a nenarušuje fungovanie ekosystému. Prvotné poľnohospodárske – človek – poľnohospodár (dnes už len vo veľmi zaostalých krajinách) zámerne vyberá na pestovanie tie plodiny, ktoré potrebuje pre život, čím ale ešte nenarúša prírodný výber, ktorý je charakteristický pre prírodné ekosystémy. Tu je tiež východiskovým zdrojom slnečná energia. Poľnohospodársko-priemyselné – v nich už život človeka závisí aj od iných energetických zdrojov. Tu dochádza i k poruchám (napr. odpad v rieke). S mnohými z nich si ekosystém nevie poradiť, nedokáže sa obnovovať, regenerovať. Urbanizované územia – tu ide o sústreďovanie populácie a života do miest na úkor vidieka. Patria tu napr. mestá, bane, železnice, skládky odpadov. Tieto územia sa neustále zväčšujú a čoraz viac ovplyvňujú fungovanie globálneho ekosystému – biosféry Zeme.

Za pozornosť ďakuje ... starozagkeria@mail.t-com.sk