Instalace programů do Linuxu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém Drupal a nejen školní weby
Advertisements

Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE operační systémy
Programová rozhraní pro grafické adaptéry
Operační systém Linux.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Tvorba webových aplikací
ÚVOD DO LINUXU 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Co je Linux? Základní pojmy
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
alternativní operační systém
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Technické zhodnocení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Debian Unixová distribuce. Historie První zmínka pochází z 16. srpna Zakladatelem je Ian Murdock, který v té době studoval na univerzitě. Je vytvářen.
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Kontrola otevřených portů
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Ovládací panely Systém a zabezpečení.
Vyřazování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PLANIMETRIE MATEMATIKA - 2.ROČNÍK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad.
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Evidence DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kamasová Silvie 9.C. Mozilla firefox Rychlejší prohlížení webu Blokování vyskakovacích oken Prohlížení stránek v panelech Snadná změna vzhledu Intuitivní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Start Linuxu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
INFORMATIKA 8 Windows do r III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Hospodaření s DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 Software Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Vývoj software pro Linuxové distribuce Installfest Praha,
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Internetový prohlížeč
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
Srovnání operačních systémů
Tato prezentace byla vytvořena
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
Uživatelská rozhraní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VY_32_INOVACE_06_16_spouštění programů
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Organizace souborů v Linuxu
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Linux - instalace software
Transkript prezentace:

Instalace programů do Linuxu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: horak@oakostelec.cz 21.9.2018

úvod Z Windows jsou známé binární verze instalačních programů –instalace je jednoduchá a snadná Linux má sice jednotné jádro, ale: To je doplněno softwarem a ovládacím rozhraním, grafikou atd. – Linux existuje v distribucích. Kompatibilita aplikací mezi různými distribucemi je velmi špatná. Dokonce i kompatibilita aplikací mezi různými verzemi jedné distribuce není nijak slavná. Instalace aplikačních programů v Linuxu je nejednotná

Závislosti Windows i linux používají knihovny, které jsou obecné a přístupné ostatním programům. Ve Windows jde o programy s příponou dll. Při instalaci nového programu se instalují i jeho knihovny dll. => knihovny se často přepisují, často existuje pro jeden účel několik knihoven Linux si knihovny důsledně hlídá a skutečně používá pouze potřebné knihovny. Při instalaci se kontrolují závislosti - zda pro nový program už existují knihovny. Pokud jsou knihovny již v Linuxu nainstalovány, tak se neinstalují

Možnosti Linuxové instalace Instalace ze zdrojových kódů Většina programů používaných v Linuxu je k dostání i ve formě zdrojových kódů, které si může uživatel sám upravovat a překládat do výsledné binární (spustitelné) podoby. Pro překlad je třeba zkušeností a znalostí operačního systému, o tom které soubory a knihovny patří k danému programu. Při překladu zdrojových kódů do binární podoby dochází k vysokému vytížení systému. U složitějších a rozsáhlejších projektů jako je například KDE může kompilace zabrat deset a více hodin. Program, který je přeložen přímo pro váš typ hardware běží o něco rychleji. Instalace z balíčků – v praxi nejpoužívanější Pohodlnější způsob instalace je pomocí balíčků - jde o již (většinou) zkompilovanou aplikaci, zabalenou do jednoho souboru. Většina používaných balíčkovacích systémů řeší i závislosti aplikace: To znamená, že stáhnou z internetu (či si jinak vyžádají) ostatní programy a knihovny, které aplikace ke svému běhu potřebuje. Instalace je většinou velmi snadná. Jde o nejpoužívanější způsob instalace nových programů.

Balíčkovací systémy Balíčkovací systémy se bohužel liší v jednotlivých distribucích: RPM známý, a hodně používaný systém balíčků. Kromě Red Hatu a CentOS se používá především v distribucích jako je Mandriva, Fedora Core nebo Suse. Samotný program rpm neinstaluje závislosti automaticky. Proto byla vyvinuta spousta nadstaveb: urpmi – v distribuci Mandrake/Mandriva yum – pro distribuci Fedora Core YaST – pro distribuci Suse apt4rpm – port programu z Debianu pro systémy založené na rpm Vyhledávače RPM balíků: rpmfind.net a rpm.pbone.net Tgz používá Slackware. Je to tar.gz archív s určenou vnitřní strukturou. Slackwarovský systém balíčků však na rozdíl od ostatních neumí vyřešit závislosti, a i samotná distribuce se začátečníkovi může jevit jako „hardcore.” Portage balíčkovací systém distribuce Gentoo Linux.Tento systém balíčků většinu software kompiluje ze zdrojových kódů, podle nastavení v souboru /etc/make.conf. Ovládá se pomocí příkazu emerge.

Instalace - princip Názvosloví Postup instalace Balík (balíček) je soubor s příponou .rpm, obsahuje důležité soubory programu. Jeden balík může záviset na dalších balících, tzv. závislostech. Některé instalační balíky obsahují závislosti (závislé programy), jiné si je stahují z Internetu Zdroj (jinak repozitář) je shromaždiště instalačních balíků (připravených programů), ve kterém si můžete požadovaný program vyhledat a stáhnout. Postup instalace Vyhledat balíček Nainstalovat jej

Instalace v CentOS používá se balíčkovací systém RPM k dispozici nadstavba yum yum_search_balíček vyhledá balíček yum_install_balíček nainstaluje balíček yum_remove_balíček odstraní balíček yum_update kompletní update (vyzkoušet instalace programu mc)

Linux - Dokumentační projekt, 3. aktualizované vydání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Linux - Dokumentační projekt, 3. aktualizované vydání LXI1 – Linux instalace (Příručka ke školení Gopas) LXI2 – Linux administrace systému (Příručka ke školení Gopas) 21.9.2018