LIDSKÉ RASY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÉ RASY.
Advertisements

„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Lidské rasy VY_52_INOVACE_05 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Lidské rasy.
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
LIDSKÉ RASY.
VY_32_INOVACE_Fi_III_14 Název Státy světa podle původu a počtu obyvatel Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
30.1. LIDSKÉ RASY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Lidská.
Náboženství. Nejrozšířenější náboženství ▪ křesťanství ▪ židovství (judaismus) ▪ islám ▪ budhismus ▪ hinduismus.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
LIDSKÉ RASY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_13_Kožní soustava Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_24_Přírodopis 9. ročník TÉMA: lidská plemena ČÍSLO PROJEKTU:
ŠELMY. CHARAKTERISTIKA Rozšířeny na všech kontinentech. Pružné, svalnaté tělo. Silné špičáky. Většinou masožraví (vrchol potravních řetězců). Výborný.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
LIDSKÉ RASY.
VY_32_INOVACE_Fi_III_01 Název Lidé na Zemi Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Preget, Matějka a Grulich. - vnímání okolí tímto druhem oka je výrazně odlišné, než je tomu u lidí - výhodou složených očí je schopnost vnímat velký zorný.
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Josef Středula, předseda ČMKOS
Optické klamy VY_32_INOVACE_57_Optické klamy Autor: Pavlína Čermáková
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Česká republika Obyvatelstvo
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Rozklad světla optickým hranolem.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vznik a vývoj člověka.
Hrátky s čerty čert, anděl a Mikuláš.
VYBARVI SI NOVÉ KAMARÁDY…
CorelDRAW - dokument.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
VY_28_INOVACE_01 _LIDSKÁ PLEMENA
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Publicistický styl VY_32_INOVACE_CJL_3,4_72
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Evropská územní spolupráce
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_Z8-001 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK OBYVATELSTVO SVĚTA Název školy
Název prezentace (DUMu):
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Základní škola, Hradec Králové
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Příroda východního Polabí
Hra na barevná auta IV. Jaroslava Růžičková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Má země Česká republika.
SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hlavatý 4.B – Cestovní ruch
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Jak parkovat auta Radka Knotková.
GEOMETRICKÉ TVARY PoZNÁVEJ.
Původní obyvatelé byli Indiáni, tvořili velké říše Aztékové, Mayové,
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

LIDSKÉ RASY

Podle čeho se lidé rozdělují na jednotlivé rasy? barva pleti barva a tvar vlasů oči

Dále například podle: - proporcí těla - ochlupení a vousů - tvaru lebky

Podle uvedených i mnoha dalších hledisek se lidé rozdělují na tři základní rasy: europoidní – bílá rasa mongoloidní – žlutá rasa negroidní – černá rasa

Bílá – europoidní rasa Původní rozšíření: Evropa, Blízký východ, Střední východ, severní Afrika, Indie

Žlutohnědá – mongoloidní rasa Původní rozšíření: Asie, Amerika, Indonésie

Původní rozšíření: Afrika, Austrálie Černá – negroidní rasa Původní rozšíření: Afrika, Austrálie

Co bylo příčinou vzniku různých ras ?

Lidské rasy se vytvářely postupně před mnoha lety ze společných předků vlivem různého rozdílného prostředí. Těmto různým přírodním podmínkám se musely přizpůsobovat. (adaptovat se)

Co bylo příčinou jednotlivých odlišností ? tmavá pleť, tmavé oči štíhlá, vysoká postava ochrana před slunečním zářením větší povrch těla, rychle se zbavují tepla

menší, podsaditá postava úzká oční štěrbina menší, podsaditá postava oko chráněno před odrazem světla od sněhu, před mrazem menší povrch, méně se zbavují tepla, více tuku

tukem vyplněná víčka široké nozdry ochrana oka před mrazem filtrace vlhkého vzduchu

Rozšíření jednotlivých ras negroidní mongoloidní europoidní

Již v dávných dobách docházelo ke stěhování z jedné oblasti do druhé, popřípadě již osídlené zástupci jiného plemene. Tím nastalo míšení plemen.

Podle příslušnosti rodičů k jednotlivým rasám mají míšenci svoje označení. mestic mulat zambo

Český národ je výrazně smíšený a skládá se z různých typů bílé rasy. Koho jste viděli (potkali) na některých místech naší republiky? Z jakých důvodů mohli lidé jiné rasy přicházet do naší vlasti?

Všechny rasy jsou rovnocenné! Dělení lidí do jednotlivých ras je pouze podle tělesných znaků, které jsou důsledkem adaptace na různé přírodní podmínky. Nezáleží na původu, sociálním prostředí, vzdělání či nadání! Všechny rasy jsou rovnocenné!

Použité zdroje: Lidská plemena - doprovodný text k obrazovému atlasu (Komenium, n. p., Praha) Zdroj použitých obrázků: www. Google.cz