Změny skupenství Výpar, var, kapalnění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Advertisements

Vypařování a kapalnění
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
? Kde se šíří teplo prouděním ? Kde se využívá proudění tepla ? Dovedeš vysvětlit princip ledničky ?
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Základy rovnovážné termodynamiky
Vlastnosti plynů.
Dynamika hmotného bodu
VYPAŘOVÁNÍ. VYPAŘOVÁNÍ ? Umíš odpovědět Kde dochází k vypařování ? Na čem závisí rychlost vypařování ? Může být vypařování nebezpečné ?
LEDNIČKA…
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Vypařování , var a kapalnění
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
TÁNÍ.
KAPALNĚNÍ SUBLIMACE DESUBLIMACE
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Teplo.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Skupenství látek.
Atmosféra Země.
zpracovaný v rámci projektu
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
Přetlak, podtlak, vakuum
Změny skupenství Tání a tuhnutí
Třída 3.A 13. hodina.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Vlastnosti plynů.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
VY_52_INOVACE_41_Hydrosféra-učební text
Molekulová fyzika Vlhkost.
VLASTNOSTI KAPALIN
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Základy chemických technologií
Stlačený plyn v tlakové láhvi má při teplotě 18 °C tlak 8,5 MPa
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Atmosférický tlak a jeho měření.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Klimatizace.
Povrchová vrstva kapalin
Změny skupenství látek
Klimatizace.
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Molekulová fyzika Sytá pára.
Transkript prezentace:

Změny skupenství Výpar, var, kapalnění Molekulová fyzika Změny skupenství Výpar, var, kapalnění

Změny skupenství

Výpar přeměna kapaliny v plyn, probíhá z povrchu kapaliny za každé teploty, při které kapalné skupenství existuje různé kapaliny různě rychle ( ether, líh, voda, rtuť) zvyšuje se: zvětšením povrchu, teploty, odstraněním vzniklých par nad tekutinou (foukání polévky)

Skupenské teplo výparu 6 chceme-li kapalinu přeměnit v plyn téže teploty, musí kapalina přijmout skupenské teplo vypařování Lv (měrné skup. teplo vypařování lv = Lv/m) s rostoucí teplotou lv klesá Pro vodu Při 0 °C 2 510 000 J/kg Při 100 °C 2 260 000 J/kg

Var při tzv. teplotě varu tv se v kapalině tvoří bubliny páry, zvětšují svůj objem a vystupují k volnému povrchu kapaliny, tedy změna skupenství probíhá v celém objemu tv je závislé na vnějším tlaku - s rostoucím tlakem se zvyšuje lv varu se rovná lv vypařování při tv

Závislost tv na tlaku Zvýšený tlak Snížený tlak papinův hrnec papiňák pro vaření ve vysokých horách (2000 m n. m. 94°C, 5500 m n. m. 85°C) užití tlakových nádob při výrobě klihu, papíru…, sterilizace při 130°C Snížený tlak snížený var při výrobě sirupů, cukru, práškového mléka

Papiňák

Výpar mikroskopicky Molekuly vykonávají tepelný pohyb. Mají-li některé molekuly na volném povrchu takovou energii (rychlost), že překonají síly poutající je k ostatním molekulám, pak uniknou do prostoru a vytvoří páru Některé molekuly se v důsledku tepelného pohybu znovu vracejí do kapaliny. Při výparu kapalinu opouštějí nejrychlejší molekuly  klesá střední kin. energie molekul kapaliny  pokles teploty kapaliny

Kapalnění (kondenzace) zmenšením objemu (růstem tlaku) či poklesem teploty uvolňuje se skupenské teplo kondenzační (měrné skup. teplo kondenzační je rovno lv) molekuly tvoří malé kapičky, které postupně rostou, vznik kapek usnadňují kondenzační jádra (prach, el. nabité částice) dochází k němu na povrchu kapaliny, pevných látek (poklička), ale i ve volném prostoru (mrak)

Chladící zařízení (lednička) Přenáší teplo z vnitřního prostoru chladničky do okolí. Teplo se přenáší chladící kapalinou s nízkým bodem varu (zhruba při atmosférickém tlaku) – dříve freony ničící ozonovou vrstvu!

Lednička Jemné trubičky výparníku (v zadní stěně lednice) odebírají skupenské teplo výparu z lednice k odpaření kapaliny Tento plyn je v kompresoru stlačen na teplotu vyšší, než je v místnosti V trubičkách kondenzátoru (chladiče) předá teplý plyn skupenské teplo kondenzační okolí ledničky a tím se zkapalní Přes ventil se kapalina pod tlakem dostává do výparníku

Tepelné čerpadlo Stejný princip jako lednice Teplo bere ze země, vody či vzduchu a předává jej do vzduchu uvnitř domu