Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Ostrava,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Advertisements

Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád Odbor územního plánování Ministerstvo pro místní rozvoj 10. prosinec 2015, pracovní porada.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
01  PF02-12 Podprogram na podporu obnovy venkova  PF03-12 Podprogram podpory předprojektové přípravy projektů regenerace brownfields ve ZK  PF04-12.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Koncepty udržitelného rozvoje měst s podporami MŽP Petr Jan Kalaš Ministerstvo životního prostředí CityCON září 2016, Písek.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Výbor pro národnostní menšiny zastupitelstva Moravskoslezského kraje
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Inovativní a demonstrační projekty Výzva č. 2/2017
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Místní plán inkluze + OP VVV
Pracovní skupina Modernizace vozového parku
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Operační program životní prostředí
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
3. výzva „kotlíkových dotací“
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP jaroslav.kepka@mzp.cz Ostrava, 6.12.2017

Východiska Až pětina znečištění ovzduší v ČR pochází z dopravy, ve velkých městech dokonce z více než 50 %. Nejproblematičtější jsou NOx, benzo(a)pyren a malé prachové částice (PM2,5). Počet automobilů na konvenční pohony v ČR prudce roste (2000 – 3,4 mil. aut, 2017 – 5,5 mil. aut).

Podíl znečištění NOx z dopravy ve velkých městech Praha, 2014

Podíl znečištění PM2,5 z dopravy ve velkých městech Praha, 2014

Osvěta čisté mobility NPŽP – Výzva č. 11/2017 Cíl výzvy: zvýšit povědomí obyvatel o problematice čisté mobility a rozvíjet jejich postoje potřebné pro environmentálně odpovědné jednání a chování v souladu s udržitelným rozvojem Podporované aktivity: projektová příprava, příprava osvětové činnosti, realizace osvětové činnosti a související propagace

Osvěta čisté mobility NPŽP – Výzva č. 11/2017 Celková alokace: 20 mil. Kč Kraje: max. 1,5 mil. Kč Stat. města nad 1 mil. obyv.: max. 2 mil. Kč Stat. města nad 100 tis. obyvatel: max. 1,5 mil. Kč Ostatní stat. města: max. 1 mil. Maximální výše celkové podpory na jeden projekt činí 80 % z celkových způsobilých výdajů Příjem žádostí: 12. 9. 2017 – 31. 1. 2018 Okruh příjemců: kraje a stat. města Výzva jednokolová, soutěžní (důraz na komplexnost projektů)

Nákup vozidel na alternativní pohon NPŽP – Výzva č. 21/2017 Alokace: 100 mil. Kč termín vyhlášení: 1. 11. 2017 Příjem žádostí do 27. 9. 2018 Oblast podpory: elektromobily, PHEV, HEV a CNG Rozložení alokace: 80% EV, PHEV a HEV; 20% CNG Podpořen bude každý projekt, který splní požadavky výzvy (do limitu finanční alokace)

Podmínky výzvy Projekty nutno realizovat do 31. 12. 2019 Formy podpory: Dotace na pořízení vozidla do majetku žadatele Dotace na úhradu nákladů operativního leasingu Dotace na pořízení vozidla do majetku žadatele podpořená zápůjčkou Žádosti mohou podávat: Územní samosprávné celky (obce a kraje) Příspěvkové organizace územních samosprávných celků Společnosti vlastněné z více než 50 % obcí či krajem Jednoduché podání žádosti o dotaci

Výše podpory pro jednotlivé typy vozidel

Pilotní výzva - Bikesharing NPŽP Vyhlášení 18. 9. 2017, příjem žádostí od 19. 9. 2017 -31. 1. 2018 Podpora komplexních projektů (kola + stojany) Celková alokace 20 mil. Kč (250 tis. – 5 mil. na jeden projekt) Okruh příjemců: stat. města, PO se zkušenostmi s realizací podobných projektů)

Koncepční dokumenty NPŽP – Výzva č. 9/2017 Podporované aktivity: Zpracování studie proveditelnosti NEZ Zpracování studie proveditelnosti regulačního řádů Zpracování Plánu udržitelné městské mobility (Sustainable Urban Mobility Plan) Závazná struktura studií proveditelnosti a SUMP je součástí dokumentace k výzvě SUMP musí být zpracován v souladu s metodikou certifikovanou MD

Koncepční dokumenty NPŽP – Výzva č. 9/2017 Celková alokace: 10 mil. Kč (100 tis. – 1 mil. Kč na jeden projekt) Max. výše celkové podpory na jeden projekt: 80 % z celkových způsobilých výdajů Příjem žádostí: 5. 5. – 27. 9. 2017 Okruh příjemců: Obce Výzva jednokolová, nesoutěžní

Evropský týden mobility 2017 Datum konání je 16. – 22. září každý rok Může se zúčastnit jakékoli město nebo obec Tři kategorie: - týden aktivit - permanentní opatření - den bez aut Tento rok zapojeno 2 526 měst/obcí v celé Evropě V České republice zapojeno 26 měst/obcí

Evropský týden mobility 2017 Praha se přihlásila do soutěže o nejlepší město ETM 2017 Tématem pro letošní ročník bylo „Sdílením vpřed“ pro rok 2018 bude téma „Multimodalita“ (kombinace 2 a více způsobů dopravy) Možnost využití dotačního titulu MŽP Osvěta čisté mobility pro pokrytí nákladů na akce spojené s ETM

Pakt starostů a primátorů pro klima a energetiku Největší světová klimatická a energetická iniciativa měst Sdružuje místní a regionální orgány, které se dobrovolně zavázaly plnit na svém území cíle EU zaměřené na oblast klimatu a energetiky V říjnu 2017 čítá přes 7,5 tisíce signatářů, na jejichž území žije přes 238 mil. obyvatel Oficiální podpora Evropské komise

Vize a závazky signatářů

Pakt starostů krok za krokem 1. Přistoupení k Paktu z iniciativy místního zastupitelstva – definování dlouhodobé vize a cílů, kterých chce obec v oblasti mitigace a adaptace dosáhnout 2. Do 2 let od přistoupení následuje odevzdání Akčního plánu pro udržitelnou energii a klima (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP), tj. strategického materiálu, který má část analytickou (výchozí emisní bilanci + hodnocení rizik a zranitelností) a část návrhovou (návrh konkrétních mitigačních a adaptačních opatření) 3. Každé 2 roky po odevzdání SECAP následuje zhodnocení jeho plnění ve formě odevzdání monitorovací zprávy – na základě jejích výsledků možná aktualizace SECAP

Možnosti financování Příprava strategie SECAP NPŽP - Prioritní oblast 5: Životní prostředí ve městech a obcích Aktivita 5.1 B – Pakt starostů a primátorů Výzva č. 7/2017 – 5-9/2017 Podmínka žádosti o podporu: členství v Paktu Alokace 5 mil. Kč 250 tis. Kč – 1,5 mil. Kč Předpokládá se vyhlášení II. kola výzvy na rok 2018 V současnosti v je členem Paktu 11 obcí/měst v ČR

Děkuji za pozornost