HÁZENÁ Vedoucí práce: Mgr. J. Kulíšková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Advertisements

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Florbal Ročník: Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: S portovní hry Téma: Florbal – základní pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek.
Starší přípravka + mladší přípravka A,B sezóna 2014/2015 trenér starší přípravky Allan Kheil, trenér mladší přípravky A Petr Vokáč trenér mladší přípravky.
Mgr. Jan Charousek Liberec Historie házené S hrami, které připomínají házenou, se setkáváme ve všech společensko- ekonomických formacích. Za zmínku.
Běžecké lyžování. Běh na lyžích je sportovní závodní lyžařská disciplína, ve které je cílem zdolat danou trať na lyžích v co nejkratším čase. První závody.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Házená Házená je kolektivní míčový sport, ve kterém proti sobě.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_16
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Název vzdělávacího materiálu
Název projektu: Moderní škola
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Beach volleyball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Co víš o své vlasti 4.roč. 4. ročník.
Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Prezentace Martin Dohnálek 5.C
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Tenis Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Technické prostředky v požární ochraně
Komanditní společnost
Poměr v základním tvaru.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Část 5 - TRESTY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Hra na barevná auta IV. Jaroslava Růžičková.
Informační a komunikační technologie
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Mgr. Jan Charousek Liberec 2016
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Magnetické vlastnosti látek
Česká padelová tour 2018 seriál oficiálních soutěžních turnajů vrcholící Mistrovstvím České republiky v padelu vyhlašuje:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Jak parkovat auta Radka Knotková.
Co si vezmu na….
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Poměr v základním tvaru.
Státní symboly České Republiky
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
5.1 Místo, kde žijeme – ČESKÁ REPUBLIKA
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

HÁZENÁ Vedoucí práce: Mgr. J. Kulíšková

Osnova Témata jsou: historie házené současná házená z pohledu vybavení hřiště pravidla rozhodčí organizace „česká házená“ extraliga otázky a odpovědi

Historie házené Vymyslel ji dánský učitel Holger Nielsen r. 1898. První pravidla vyšla v r. 1906. Německu v r. 1911 vznikla varianta hry. Klíčový krok byl v r. 1934, kdy kongres IAHF ve Stockholmu uznal skandinávská pravidla. První mistrovství světa mužů bylo v r. 1938. V r. 1946 vznikla Mezinárodní federace házené (IHF). R. 1972 se zařadila do programu olympijských her. První oficiální zápas v Československu bylo v r. 1947, kde se utkaly týmy TJ Sokol Úvaly a ZJS Sparta Bratrstv.

Současná házená z pohledu vybavení Liší od házené z r. 1898, ať už z pohledu techniky nebo pravidel. Jedná se o 107 let vývoje. Vybavení je rozděleno na hráčské a vybavení na hřišti.

Brány Mají rozměry 2x3 metry. Obvyklý materiál je kov. Povinnost je ukotvit je, aby na někoho nespadly. Váží až 90 kg. Musí být barevně odlišné. Brány se dělí na mini-házenou a na klasickou házenou.

Balony Vývoj pochází ze starověkého Řecka. V házené je používán ve čtyřech typech velikostí. 47-49cm - Balon pro nejmenší děti, „minižáky“. 49-52cm - Balon pro mladší žáky. 54-56cm - Balon pro starší žáky a mladší dorost. 56-60cm - Balon pro starší dorostence a pro muže. Jsou kožené a dobře uchopitelné. Na lepší úchop se používá štěpařské lepidlo.

Dresy Každý tým má za povinnost mít jeden pár. Číslo hlavně musí byt v zadní části, popřípadě i vpředu. Musí být i spodní část dresu (trenýrky), na kterých musí být také číslo. Musí lišit od dresů brankářů.

Hřiště Rozměry jsou 40x20 metrů. Je rozděleno čárami na: 4 metrové 6 metrové 7 metrové 9 metrové půlová čára střídající čára Nejčastější povrchy jsou: Tartan palubovka (parkety) Beton plastové parkety

Pravidla Cílem hráčů je přenést míč do branky soupeře. Hráč má tři kroky a s jedním driblinkem další tří kroky. Je zakázáno hrát nohou, pouze brankář smí hrát nohama. Hřiště musí mít rozměry 40x20 metrů. Dělí se na dvě poloviny, na každé polovině je vyznačené brankoviště, které je 6 metrů vzdáleno od branky. Hraje se na dva poločasy po 30 minutách s 10 minutovou pauzou. Za hrubý faul se uděluje žlutá karta, dále 2 minuty, další 2 minuty a následovně červená karta, avšak rozhodčí nemusí dodržovat tento řád, může udělit rovnou i červenou kartu.

Rozhodčí Na hřišti se pohybují 2 rozhodčí. Mají své povinnosti a práva. Musí vlastnit žlutou, červenou kartu a modrou kartu. V celostátní házené existuje 6 licencí pro rozhodčí, které jsou: D, C, B, A, EHF A IHF. Musí mít speciální dresy, které odlišují hráče od rozhodčích. Chcete-li být rozhodčím, musíte investovat spoustu času do seminářů, zkoušek a praktickým testům.

Vznikl v r. 1920 V první polovině 20. století se nazýval „Československý svaz házené a ženských sportů“ (ČSHŽS). Dnes se stará o celý průběh všech českých soutěží, o rozhodčí, o hráče a o týmy také. Prezident je Radek Bendl. O soutěžní úsek se stará Ing. Jiří Konečný. A českou reprezentaci má na starost Karel Nocar.

Extraliga Je nejvyšší ligou v České republice. Hrají ji pouze muži. Zápasy jsou každý týden vysílány v televizi. Soupeří v ní 12 týmů a to jsou: Dukla Praha, HC Zubří, M.A.T. Plzeň, Cement Hranice, SKP Frýdek-Místek, HK FCC Město Lovosice, Baník OKD Karviná, HBC Ronal Jičín, KP Brno, Kopřivnice, Tatran Litovel a HC Zlín. Do ligy spadá i play-off, ve kterém se utkají nejlépe umístěné týmy (V tabulce nejlepších 6).

Zdroje http://www.svaz.chf.cz/content.aspx?contentid=2693 https://cs.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1zen%C3%A1

Otázky a odpovědi Máte nějaké otázky?

Děkuji za pozornost!