Úvod do starověku Mezopotámie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Lul_III_01 Egypt Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
● Vznikají ve 4. tis. př. n. l. v oblasti s příznivými přírodními podmínkami ● Tzv. říční civilizace v oblasti velkých řek.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. Seznamuje s životem ve starověké Mezopotámii. Určeno k výkladu a zápisu do sešitu. Závěrečné doplňovací cvičení slouží.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_07: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Barbora Šímová Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.32_Minojska_mykenska_kultura.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_01_Počátky.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Neolit  Šablona: III/2  Číslo: 68  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“ 
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování staroorientálních států Název sady: Staroorientální.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Přední východ uč Persie a okolí Persie Přední východ = dnešní Turecko, východní pobřeží Středozemního moře až k Rudému moři pravlast Peršanů.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Mezopotámie 3000 – 539 př. n. l..
EGEJSKÁ OBLAST.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mezopotámie – výtvarné umění
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
STAROVĚK EGYPT A MEZOPOTÁMIE.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.61_Mezopotamie Datum:
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Doba železná VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_4_DOBA ŽELEZNÁ
Sumerové Starověký přední východ
PRVNÍ ŘEKOVÉ KRÉTA.
Blízký východ ve starověku
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Výtvarné umění starověkého Egypta
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
PRAVĚK.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
CIVILIZACE ?????.
Blízký východ ve starověku 3
Egypt VY_32_INOVACE_D Šablona
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výtvarné umění starověkého Egypta
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VELKÁ MORAVA.
PRAVĚK.
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
EGYPT VE STAROVĚKU.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Úvod do středověku.
Manufaktury a první stroje
DĚJINY STAROVĚKU.
Babylonie.
Mezopotámie kolébka civilizace
EGEJSKÁ OBLAST.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
MEZOPOTÁMIE D. Šimečková.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
Babylonie Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
STAROVĚKÉ ŘECKO.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Transkript prezentace:

Úvod do starověku Mezopotámie

Úvod do starověku UČEBNICE, S. 39-40: Vymezte začátek a konec období starověku. Proč v některých oblastech neproběhl? Definujte pojem stát. V čem se liší od dřívějších kmenů? Jaké podmínky umožnily vznik starověkých států? Vysvětlete pojem civilizace. Které typy států ve starověku existovaly a v čem se vzájemně lišily? Kdo je otrok? Jakými způsoby se lidé stávali otroky?

Úvod do starověku Starověk = období vzniku prvních státních útvarů a vyspělé civilizace (x – 476 n. l.; u nás neproběhl) Podmínky vzniku států ve starověku: 1) vznik zemědělství a usedlého života 2) zemědělské přebytky vedly k oddělení řemesel a rozvoji obchodu – společenská dělba práce a vznik sociálních rozdílů 3) vznik úřednictva a písma 4) vznik měst 5) vznik vyspělé civilizace Typy starověkých států – viz UČEBNICE, S. 40

Úrodný půlměsíc

Starověká Mezopotámie UČEBNICE, S. 41-42: Proč vznikaly nejstarší státy v oblasti Předního východu? Které dnešní státy zahrnuje úrodný půlměsíc? Co znamená název Mezopotámie? Na území kterého současného státu se nacházela? Jakého původu byli Sumerové? Vysvětlete pojmy městský stát, chrámové a palácové hospodářství. Z jakého důvodu vznikla instituce králů?

Starověká Mezopotámie

Starověká Mezopotámie Mezopotámie = Meziříčí (mesos potamos = mezi řekami) – oblast v údolí Eufratu a Tigridu, dnes Irák Každé jaro záplavy řek – sdružování lidí na stavbě vodních nádrží a zavlažovacích kanálů 5000 př. Kr. – usazení prvních zemědělců 3500 př. Kr. – příchod Sumerů (neznámý původ) – první historický národ na světě a tvůrci první vyspělé civilizace Zakládání městských států – Ur, Uruk, Kiš, Lagaš, Nippur ad. Správa států – chrámové hospodářství (teokracie) – poté kvůli vzájemným válkám vznik instituce králů – přechod k palácovému hospodářství

Zemědělství, řemesla, obchod Jaké přírodní podmínky utvářely zemědělství v Mezopotámii? Co Sumerové pěstovali? Které suroviny měli k dispozici a co z nich vyráběli? Které suroviny museli dovážet? Jak dopravovali zboží? Který vynález vytvořili?

Oradlo spojené se secím strojem

Výroba cihel

Doprava – velbloudi, vozy s koly

Bydlení – ve starověku a dnes

Bydlení a stavby Jak vypadala obydlí nižších vrstev? Z čeho byla vystavěna? Jak vypadala města a jak byla chráněna? Jak fungovala hygiena? Které budovy byly centrem města a kdo v nich sídlil? Co to byly zikkuraty, z čeho byly postaveny a jak byly velké? V čem se lišily od egyptských pyramid? Kdo je stavěl?

Zikkuraty

Archeologické nálezy

Odívání

Odívání a strava Z čeho byly vyráběny oděvy? Jak je nosili? Jak vypadali muži? Čím se ženy zdobily? Co bylo základem stravy? Jaké alkoholické nápoje znali?

Rodina a výchova Jak fungovala manželství? Jak se trestala nevěra? Jakým činnostem se věnovaly dívky? Co se učilo ve školách? Kdo se v nich vzdělával? Jak trávili volný čas?

Volný čas – deskové hry

Společnost panovník kněží úředníci kupci vojáci řemeslníci rolníci otroci

Náboženství Jaké bohy uctívali? Jak si je představovali? K čemu sloužily sošky na obrázku? Z čeho předpovídali budoucnost? Jak pohřbívali a jak si představovali posmrtný život?

Písmo

Písmo Jak vypadalo první sumerské písmo? Co se z něj vyvinulo? Čím a na co se psalo? Pro jaké účely bylo písmo vytvořeno? Kdo písmo ovládal a kde se tomu naučil?

Věda a literatura Jaké znalosti měli Sumerové v matematice a geometrii a jak jich využívali? Jakou další přírodní vědu ovládali? Které literární žánry v Sumeru vznikaly? O čem vypráví epos o Gilgamešovi? Má nějaký historický základ? Která pasáž byla převzata do Bible?

Výtvarné umění – socha krále Gudey

Výtvarné umění – standarta z Uru

Výtvarné umění – standarta z Uru

Vývoj Mezopotámie - Akkad SARGON AKKADSKÝ původně úředník v Kiši 2340 př. Kr. – ovládl sumerské státy, založil město Akkad a vytvořil centralizovanou říši Profesionální armáda, kovové zbraně a luky Kultura a náboženství převzaty od Sumerů

Vývoj Mezopotámie - Akkad

Vývoj Mezopotámie - Asýrie Rozpad akkadské říše – kolem r. 2000 př. Kr. rozdělení na Asýrii (sever) a Babylonii (jih) – vzájemné války ASÝRIE: Postupně vytvořeny 3 říše (staroasyrská, středoasyrská, novoasyrská) Hlavní město Aššur (na Tigridu) Obyvatelé – Semité, jazyk asyrština Kultura a bohové převzati od Sumerů Příčiny vzestupu – obchod s Malou Asií (vyváželi cín a tkané látky), vynikající armáda

Asyrská armáda Asyřané nejbojovnějším národem v oblasti Údajně 100 tisíc vojáků Průkopníci v užívání železných zbraní Vynálezci meče Zotročovali celé národy, časté deportace zajatců Masakry nepřátel (stínání hlav, narážení na kůl…) Zdůvodnění – vůle bohů

Novoasyrská říše UČEBNICE, S. 43-44: Do kterých staletí tato říše spadá? Jak se jmenovalo hlavní město a jak vypadalo? Co archeologové v tomto městě objevili? Která území říše ovládala? Kdy a jak říše zanikla?

Babylonie Vznik kolem r. 2000 př. Kr. na jihu Mezopotámie Hlavní město Babylon („brána boží“) na Eufratu Postupně vytvořeny 3 říše (starobabylonská, středobabylonská, novobabylonská) CHAMMURAPI Starobabylonský král v 18. stol. př. Kr., úspěšný válečník Pokus prosadit uctívání „státního“ boha Marduka – předchůdce monoteismu Rozvoj obchodu – zavedl stříbrnou měnu s šedesátinnou soustavou (talent – mína – šekel) Vytvoření centrální správy a zákoníku

Chammurapiho zákoník První dochovaný zákoník na světě Svod starších zákonů Sumeru a Akkadu Vytesán na čedičové stéle (2,25 m) – dnes v Louvru 282 článků 40 činů trestáno smrtí Zásada odplaty („oko za oko, zub za zub“) závislé na postavení viníka a poškozeného

Chammurapiho zákoník Zdroj informací o babylonské společnosti: 1) awílové – plnoprávní (král, úředníci, kněží) 2) muškénové – poloprávní (rolníci, řemeslníci) 3) otroci UKÁZKY – UČEBNICE, S. 45

Novobabylonská říše NABUKADNEZAR II.: 7. – 6. stol. př. Kr. – největší územní rozsah – viz UČEBNICE, S. 45 612 př. Kr. dobytí Ninive a zničení asyrské říše 587 př. Kr. dobytí Jeruzaléma a odvedení Židů do zajetí v Babylonu Rozsáhlá přestavba města

Město Babylon

Město Babylon VIZ REFERÁT Největší město tehdejšího světa 250-300 tis. obyvatel Centrum obchodu mezi Evropou a Orientem 50 chrámů různých bohů Dvojité hradby, vodní příkop, 250-350 věží, 8 bran „babylon“ – symbol přepychu, hříchu, zmatku

Město Babylon IŠTAŘINA BRÁNA ZDOBENÉ KACHLE SE LVY

Město Babylon „BABYLONSKÁ VĚŽ“ Viz biblický příběh o zmatení jazyků Zikkurat s chrámem boha Marduka Základ 90x90 metrů, výška 90 metrů 100 mil. cihel Později zbořena Peršany

Město Babylon VISUTÉ ZAHRADY KRÁLOVNY SEMIRAMIS: Jeden ze 7 divů světa Vystavěny na terasách Důmyslný systém čerpadel – stálá zeleň Semiramis (Šammuramat) – jediná doložená panovnice, ale vládla v Asýrii (9. stol.)

Babylonie – kultura a zánik NOVÉ POZNATKY BABYLOŇANŮ: Princip Pythagorovy věty (ale neformulován) 360 stupňů kruhu Výpočet zatmění Slunce a Měsíce 12 znamení zvěrokruhu Jména hvězd a souhvězdí Počátky astrologie; magické číslo 7 ZÁNIK BABYLONIE: 539 př. Kr. dobytí města perským králem Kýrem Velikým; později centrum říše Alexandra Velikého

Doporučené zdroje Vojtěch Zamarovský, Na počátku byl Sumer. Vojtěch Zamarovský, Za sedmi divy světa. Evelyn Klengelová-Brandtová, Starověký Babylon. Petr Charvát, Průvodce všedním životem ve starověku. Text Chammurapiho zákoníku.