POLOVODIČE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
PN přechod v el. poli.
Princip polovodičové diody
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Elektromagnetické vlnění
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vlastní vodivost.
Tranzistor je polovodičová součástka se dvěma přechody P-N.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Polovodiče Filip Kropáček, ME4A.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Polovodičová dioda a její zapojení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Tranzistory a spínací prvky
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Tato prezentace byla vytvořena
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tranzistory David Rozlílek ME4B.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 06.
POLOVODIČOVÉ NĚKOLIKAVRSTVOVÉ SPÍNACÍ SOUČÁSTKY
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Elektronické zesilovače
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Tranzistory Tranzistor je třívrstvá polovodičová součástka u které se střídají přechody PN. Podle uspořádání přechodů mohou být tranzis- tory buď NPN nebo.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ TECHNOLOGIE VÝROBY TRANZISTORŮ A JEJÍ VLIV NA PARAMETRY.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ V PRAXI
Domáce spotrebiče Elektrický príkon Elektrický odpor Vincent Cigánik.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Přednáška č 2: Dioda Nanofotonika a Nanoelektronika (SLO/BNNE)
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Čo už vieme o ELEKTRICKOM PRÚDE
Zásuvky, vidlice a spínače
PaedDr. Jozef Beňuška
PaedDr. Jozef Beňuška
Elektrický prúd v kovovom vodiči. Tepelné účinky prúdu.
PaedDr. Jozef Beňuška
Onderová Ľudmila, Ondera Jozef
DIODOVÝ JEV.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Elektrický proud v polovodičích
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

POLOVODIČE

Úvod Polovodič je materiál, ktorý sa v čistej podobe zaraďuje elektrickou vodivosťou medzi vodiče a nevodiče. Jeho vodivosť sa silne mení s teplotou, dopadajúcim svetlom, usporiadaním kryštalickej mriežky a s obsahom prímesí. Výhoda polovodičov je, že dokážu viesť veľké prúdy a majú dosť malý odpor aj pri veľkých teplotách. Spájaním polovodičov typu N a P sa dajú dosahovať efekty, aké sa pri kovoch nedajú. Najdôležitejšie na polovodičovej technike sú práve rozhrania typov P a N. Najprimitívnejší polovodičový elektrický prvok je dióda. Vyrobí sa tak že sa vhodným vnesením prímesí vytvoria prekrývajúce sa oblasti s vodivosťou typu N a P, čím vznikne prechod PN, ktorý vedie prúd len jedným smerom. Najčastejšie polovodiče sú polovodiče na báze kremíka. Sú aj najlacnejšie a na svoju cenu majú aj najlepšie vlastnosti. Nevýhodou je, že ich vlastnosti sa menia vplyvom kozmického žiarenia. Preto do vesmíru sa na dlhšie lety (Voyager, Pioneer) vyrábajú na zafírovom substráte.

1.Prelegovanie (zliatinová technológia)  Čo je to PN priechod? V jednom monokryštály polovodiča (kremíková doštička), môžeme vytvoriť vhodnou technológiou oblasti s rôznym typom vodivosti. Vyrábajú sa: 1.zlievaním 2.difúziou 3.iónovou implantáciou Pretože v oblasti P je nadbytok dier a v oblasť N je nadbytok elektrónov, vzniká Coulombovsá sila a rekombinácia. najstaršie 2.Difúzia je: najpoužívanejší prenikanie častíc do kryštálovej mriežky polovodiča 3.Iónová implantácia : najmodernejší nízko teplotný proces- na maskovanie povrchu Kedy je PN priechod polarizovaný v priepustnom a kedy v závernom smere? Priepustný smer: PN prechod je zapojený v priepustnom smere (diery a elektróny prechádzajú cez PN prechod). Ak na polovodič typu P je zapojený kladný pól zdroja a polovodič typu N je pripojený na záporný pól zdroja, cez PN prechod prechádzajú majoritné nosiče náboja. Záverný smer: Ak na polovodič typu P je pripojený záporný pól zdroja a na polovodič typu N kladný pól zdroja, cez PN prechod prechádzajú minoritné nosiče náboja a spôsobujú veľmi malý prúd (takmer nemerateľný) tzv. zvyškový prúd. Majoritné nosiče náboja sa pohybjujú od PN prechodu, dióda je zapojená v nepriepustnom smere.

 Ako vznikne polovodič typu P  Ako vznikne polovodič typu P? Dostaneme ho z vlastného polovodiča pridaním prímesi z tretej skupiny. Prímes vytvorila len tri valenčné väzby. S jedným atómom nie je viazaná. P-majoritné diery, minoritné elektróny  Aký je to polovodič typu N? Dostaneme ho z vlastného polovodiča, pridaním prímesi z piatej skupiny. Piaty nadbytočný elektrón sa naviaže, má nadbytok elektrónov, vzniká elektrónová vodivosť, ktorej hovoríme NEVLASTNÁ vodivosť. Elektróny sú MAJORITNÉ nosiče prúdu. N-majoritné elektróny, minoritné diery Čo je to dióda?? Dióda je polovodičová elektronická súčiastka, ktorá vedie elektrický prúd len jedným smerom. Hovoríme, že prúd usmerňuje. Značka:

obsahuje 2 PN prechody: PNP Tranzistor Je trojvrstvová polovodičová súčiastka, používaná ako zosilňovač, spínač, stabilizátor a modulátor elektrického napätia alebo prúdu. obsahuje 2 PN prechody: PNP NPN Druhy tranzistorov: 1) Bipolárne tranzistory 2) Unipolárne tranzistory Mnemotechnická pomôcka: PNP - Poď Na Pivo - šípka ide dnu NPN - Nechoď Pivo Nemajú - šípka ide von

Tyristor je polovodičová súčiastka slúžiaca k spínaniu elektrického prúdu (najčastejšie výkonových obvodov), fungujúci ako riadený elektronický ventil. Skladá sa zo štyroch vrstiev polovodiča v usporiadaní PNPN, takže v súčiastke sú tri P-N prechody. Na krajnej vrstve sú pripojené silové, na jednu z prostredných riadiaca elektróda. Pokiaľ na silové elektródy privedieme prúd, tyristor nevodí, až kým neprivedieme malé napätie aj na riadiacu elektródu. Potom sa tyristor lavínovite zopne a zotrváva vo vodivom stave, až dovtedy pokiaľ ním tečie prúd. Je to veľmi účinný nástroj pre riadenie veľmi výkonných elektrických strojov. Najčastejšie sa používa v moderných elektrických lokomotívach pre pulznú reguláciu výkonu trakčných motorov pre jednosmerný prúd.

meno: Marek Beluško trieda: 2.C zdroj: