Plasty Jsou makromolekulární látky, skládající se z obřích molekul, které obsahují tisíce atomů, především C, H, Cl, F, O, N, a které tvoří dlouhé řetězce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třetí – učebního oboru „Karosář“
Advertisements

VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Tato prezentace byla vytvořena
Rozdělení a použití polymerů
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Třetí – učebního oboru „Karosář“
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Termoplasty, termosety
Technické nekovové materiály
Plasty („umělé hmoty“)
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chemie anorganická a organická Makromolekulární látky, plasty
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Plasty (I.-X.) Vypracoval: Ing. Vladislav Zelinka Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VY_32_INOVACE_CHK4_5760ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.
Tato prezentace byla vytvořena
Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZÁKLADY MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE
Vytlačovací hlavy Střední odborná škola Otrokovice
Plast Plast Plast.
MECHANIKA KOMPOZITNÍCH MATERIÁLŮ
Výroba trubek Střední odborná škola Otrokovice
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_08
POLYMERY a KOMPOZITY - CI57
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Vytlačování Střední odborná škola Otrokovice
Polymery a plasty v praxi POLYSTYREN & KOPOLYMERY STYRÉMU
11. Keramika, kompozity, polymery.
Úprava dílců fóliemi Používají se nejčastěji fólie PVC, řidčeji polyesterové (PE) a další. PVC fólie se vyrábějí v různých stupních tvrdostí a tloušťkách.
Kapitola 12: plastické hmoty
Makromolekulární látky uměle vyrobené Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Technické materiály. Kovy, slitiny železa - čisté železo -ocel - je slitina Fe+C ( 2,14 % ) -litina - je Fe+C (od 2,14 do 5% ) Ostatní legující prvky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
VY_32_INOVACE_19_19_Plasty. Plasty Anotace: Prezentace může sloužit jako rozšiřující učivo k tématu Chemie ve službách člověka - ekologie Autor: Mgr.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
TECHNOLOGIE ZPRACOVÁNÍ PLASTŮ
Materiály a technologie
Makromolekulární látky uměle vyrobené
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Kování klasika Kování je tváření materiálu za tepla. Materiál ohřátý na kovací teplotu se působením tvářecí síly tvaruje, aniž se poruší jeho soudržnost.
Transkript prezentace:

Plasty Jsou makromolekulární látky, skládající se z obřích molekul, které obsahují tisíce atomů, především C, H, Cl, F, O, N, a které tvoří dlouhé řetězce. Výhody plastů: Nerezaví Jsou lehké Dobré izolátory tepla, Dobré izolátory el.proudu Nevlhnou Odolné proti chemickým vlivům

Výroba a rozdělení plastů Termoplasty působením tepla měknou, jsou tvárné, ochlazením tvrdnou. Změna je vratná. Reaktoplasty působením tepla tvrdnou, změna je nevratná. Elastomery jsou za normální teploty pružné. Výroba plastů : Modifikací Modifikací přírodní celulózy vzniká acetát nebo nitrát celulózy. Modifikací přírodního kaučuku vzniká chlórkaučuk . Složitými chemickými reakcemi Polymerací Polykondenzace polyadice

Složení plastů Pojivo - vlastní makromolekulární látka Plniva - látky zvětšující objem plastů, nebo látky upravující vlastnosti plastů Přísady - barviva, stabilizátory vlastností plastů, změkčovadla, maziva, která usnadňují tváření plastů (grafit, glycerol) Nadouvadla - při zpracování se uvolňují plyny a vytváří pěnovou strukturu

Zkratky plastů Zkratka název zkratka PVC polyvinylchlorid PA polyamid PE polytylen POM polyformaldehyd PP polypropylen PC polykarbonát PS polystyren PETP polyetylentereftalát ABS Akrylonitril- PBTP polybutylenteraftalát butadien-styren PTFE polytetrafluoretylen PMMA polymetylmetakrylát PUR polyuretan CA Acetát celulosy PPO polyfenylenoxid

Lisování Princip: Do vyhřáté formy se vloží lisovací hmota, prášek. Forma se uzavře. Hmota teplem změkne a vyplní celou dutinu formy. Pro zvýšení pevnosti a tvrdosti se přidávají plniva, tkaniny. Výrobky: Reaktoplasty jednoduché malé i velké výlisky Pneumatiky, hadice, hračky

Vstřikování Princip: Plast se v topném válci zahřeje a tím přivede do plastického stavu. Tlakem p = 50 – 120MPa se vstříkne tryskou do dutiny chlazené kovové formy, kde ztuhne. Výrobky: termoplasty

Vytlačování Princip: Granulovaná hmota se vloží do tavného válce, vytápěného většinou elektricky. V tavném válci se otáčí šnek, který tlačí hmotu k jeho ústí – tvarovací desce. Během toho se hmota taví a hněte. Výrobky: Termoplasty Trubky, dráty, tyče desky

Úkoly: Popište způsoby výroby plastových výrobků na obrázcích.

Válcování

Válcování Princip: Po ohřevu je hmota dopravena do válcovací stolice. Dezénovací válce opatří povrch „vzorem“, ořezávací válce ho pak „ořežou“na požadovanou šířku. Aby se fólie nebo desky nelepily, posypou se práškem. Výrobky: Termoplasty, PVC Tabule Desky Fólie

Laminování Princip: Na formu, model ze dřeva (Al, plechu)se nanese separační látka, potom vlastní pojivo – polyesterová nebo epoxidová pryskyřice, vyztužená skleněnými vlákny, textilií nebo rohoží. Výrobky: Čluny, karoserie, nádrže, křesla, židle

Vyfukování Princip: Ještě horký polotovar, například vytlačovaná trubka, se vsunou do ocelové dvoudílné formy.Po uzavření formy se tryskou do forma vhání stlačený vzduch, který natlačí polotovar na stěny formy. Výrobky: Duté výrobky, PE láhve kanystry

Navíjení nádob ze skelných laminátů Princip: Na pomalu se otáčející formu se navíjí skleněná vlákna napuštěná polyesterovou nebo epoxidovou pryskyřicí. Musí se sušit. Výrobky: Duté nádoby obilná sila cisterny tlakové trubky

Vyfukování fólií Vytlačovací stroj Plast Vyfukovací hubice Chladící prstenec Chladící vzduch Vyfouknutá fólie Vodicí desky Chladicí válce Napínací deska Navíjení fólie

Vakuové tvarování Plastová fólie je nahřáta a tvarována stlačeným vzduchem. Přidržovač Forma Ztenčení stěny Vakuum = vysátí vzduchu

Skelné lamináty Desky ze skelných laminátů se lisují z vrstev skleněných tkanin s epoxidovou, polyesterovou, fenolickou nebo silikonovou pryskyřicí.

Stereolitografie

Sintering

Úkoly: Popište podrobně způsob výroby na obrázku. Vyjmenujte další způsoby výroby plastových výrobků a polotovarů.