Stres.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Advertisements

VY_32_INOVACE_PSYPS14760ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
PSYCHICKÉ JEVY.
Svalstvo.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Meditace a vnímání emocí
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Psychologie štíhlé postavy
Interrupce jako trauma
Náročné životní situace, konflikty
Náročné životní situace
Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Zvládnu i náročné životní situace I.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství PSYCHOSOMATIKA Psychosociální vlivy působící na vznik infarktu myokardu.
Sebeuvědomění a sebekontrola
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
duševní zdraví, hygiena,…
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Duševní hygiena Mgr. Tereza Louková, Ph.D.
Psychologické aspekty zdraví
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Filozofie ošetřovatelství
Mgr.Michal Vičar Emoce.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Biblioterapie jako pomocná ruka
Vyrovnávání se stresem
Sebepoznání a sebepojetí
Společenské aspekty bezpečnosti Téma 6
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Psychologie v obezitologii
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.13
Stres a jeho zvládání.
Duševní hygiena.
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Náročné životní situace
Nevědomí.
Témata kognitivní psychologie
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

Stres

Cvičení 1 Ve dvojicích – trojicích vytvořte svou vlastní definici toho, co je to stres a jaké jsou jeho příznaky - max. 10 minut. Prodiskutujte, co ve vašem životě funguje jako stresor – podnět vyvolávající stres

Teoretické zakotvení Hans Selye (čti „šajé“) 30. – 40. léta 20. stol. Lékař, maďarského původů GAS

Přínos Selyeho teorie GAS

Kritika Medicínský přístup, vycházející ze studia zvířat Opomíjí lidskou psychiku

Lazarusova teorie stresu

Jedna metafora…

Cvičení 2 Opět ve dvojicích – trojicích prodiskutujte, co vám osobně pomáhá zvládat stresové situace ve vašem životě – 10 minut

Vysoké nároky. Co na to evoluční biologie. (prof Vysoké nároky? Co na to evoluční biologie? (prof. Paul Gilbert – terapie soucitné mysli) Náš mozek se evolučně skládá ze tří hlavních částí: 1) „Plazí mozek“ – řídí automatické procesy v těle a jeho cílem jsou tzv. „4 F“ – boj (fight); útěk (flight); obţiva (feeding ) a sex (reproduction). Nezahrnuje emoce a vztahy. 2) „Savčí mozek“ – zahrnuje emoce a vztahy, péči o potomky, kognitivní procesy, ale ty jsou nevědomé, konkrétní a značně rigidní (řízené pudy). Řídí „archetypální“ chování a prožívání. Tyto dvě části tvoří tzv. „starý mozek/mysl“ a jsou dokonale funkčně propojeny. Uplatňují se ve stresu a jsou velmi rychlé, ovšem vůlí jen málo ovlivnitelné. 3) „Lidský mozek“- umožňuje „reflexi“ a „imaginaci“ – přemýšlet o sobě samotném, vžívat se do druhých, představovat si věci, které nejsou, ale mohly by být. Je zdrojem vědomí a je pomalý, lze jej ovšem vůlí ovlivnit. Také se označuje jako „nový mozek/mysl“ a se „starým mozkem“ není dosud zcela dokonale funkčně propojen, což může být příčinou řady psychických potíží, ale i sociálních problémů.

Tři hlavní emoční systémy mozku Emoce jsou součástí „starého mozku/mysli“. Proto jsou vůlí přímo neovlivnitelné. I. „Systém ohrožení a sebeobrany“ (serotonin) Detekuje nebezpečí Reakce „útok – útěk – strnutí“ Emoce: strach, úzkost, vztek, nechuť, pohrdání, deprese Mobilizuje výdej energie II. „Systém chtění a získávání“ (dopamin) Detekuje dostupnost zdrojů (potrava, sex, moc) Reakce: Chtění –získávání – konzumace Emoce: toužení, rozjaření, radost, euforie, frustrace, deprese II. „Systém uspokojení a bezpečí“ (endorfiny) Detekuje uspokojení potřeb/bezpečí Reakce: uvolnění, klid, odpočinek, spánek Emoce: spokojenost, blaženost, láska, soucit Energii získává

Tři hlavní emoční systémy mozku SYSTÉMY OHROŽENÍ A CHTĚNÍ jsou v naší společnosti chronicky přebuzené, hyperaktivní – viz sdělovací prostředky, konkurence, pocit trvalého ohrožení a neuspokojení potřeb. SYSTÉM USPOKOJENÍ/BEZPEČÍ je nedostatečně aktivní – neumíme si dostatečně vážit toho, co máme; být spokojeni se stávajícím stavem („chudý je ten, komu nestačí to, co má; bohatý je ten, komu to stačí“) Optimální fungování mozku/mysli je zajištěno při VYVÁŽENOSTI VŠECH TŘÍ SYSTÉMŮ. V naší společnosti to znamená zaměřit se na podporu „systému uspokojení/bezpečí“. Jednotlivé emoční systémy se navzájem ovlivňují a fungují jako „mody“, tj. přecházejí jeden do druhého podle potřeby, automaticky. Člověk je vždy pod vlivem jednoho z těchto emočních systémů.

Jak na to ? Všímavost Rozvíjení soucitu – laskavosti.