Pokles dotykové teploty podlah

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEZNAM PŘÍLOH Řešení obvodových plášťů: statické působení: nosné nenosné podle materiálů: vyzdívané,
Advertisements

Centrum stavebního inženýrství a. s
NÁVRH CEMENTOBETONOVÉHO KRYTU
Doprovodný program NÍZKOENERGETICKÁ VÝSTAVBA Pasivní a aktivní systémy pro snižování tepelné zátěže Ing. Petr Kotek ČVUT fa stavební katedra technických.
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Pasivní dům Marek Švestka.
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
Tepelné čerpadlo 3.
Systémy pro výrobu solárního tepla
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Vytápění a tepelná pohoda člověka
STAVEBNĚ – TECHNICKÝ AUDIT
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Vnitřní klima v budovách, výpočet tepelných bilancí, vytápění místností, návrh otopných těles PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Technické výpočty – opakování základních znalostí z předešlého roku
Návrh a konstrukce otopných ploch II
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Stropní sálavé vytápění halových objektů Teplovzdušné vytápění
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby Obklady STA3
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Modelování energetických systémů budov
Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
TZ 21 – parní otopné soustavy
Varianty řešení nízkoenergetického domu pro bydlení
Návrh a konstrukce otopných ploch I
Výpočet tepelných bilancí
VLHKOST A PLÍSNĚ VE STAVBĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Časté chyby - opakování. Časté chyby opakování 1.úloha Příprava zadání, analýza základních stavebně- energetických požadavků a cílů Stanovení faktoru.
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Tepelně vlhkostní mikroklima faktory působící na vnitřní prostředí
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů materiálů a jejich použití pro tepelné.
Tepelně technické požadavky na budovy dle ČSN Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav technologie stavebních hmot a dílců BJ13.
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Vytápění Ústřední vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
podlahy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_ZP_16 Ing. Josef Kůra
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tepelné čerpadlo 2.
Tepelně technické požadavky na budovy dle ČSN
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Tepelný výpočet budovy příklad
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Speciální konstrukce –
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Vytápění Teplo.
Energetická náročnost budov
SPJ TEPELNÁ DYNAMIKA BUDOV V LETNÍM OBDOBÍ
Nejnižší vnitřní povrchová teplota
Nestacionární šíření tepla: teplotní útlum a pokles dotykové teploty.
RODINNÝ DŮM NÍZKOENERGETICKÝ ÚSPORNÝ MÍSTO STAVBY: KLIMKOVICE
Nejnižší vnitřní povrchová teplota
Transkript prezentace:

Pokles dotykové teploty podlah Nestacionární šíření tepla Pokles dotykové teploty podlah

Pokles dotykové teploty vyjadřuje množství odnímaného tepla při dotyku mírně chráněného lidského těla s chladnějším povrchem stavební konstrukce, obvykle podlahy konkrétní představa: pokles teploty nohy po dotyku s podlahou po 10 minutách termoregulační proces: výměna tepla

Pokles dotykové teploty Požadavek ČSN 730540-2: v závislosti na druhu podlahy z tabulky kategorie Δθ10 podlaha I. (velmi teplé) II. (teplé) III. (méně teplé) IV. (studené) do 3,8 C včetně do 5,5 C do 6,9 C nad 6,9 C dětský pokoj, ložnice, dětská místnost jeslí a školky, pokoj nemocných dětí obývací pokoje, pracovny, kuchyně, operační sály, ordinace, kanceláře, tělocvičny, učebny, kino… koupelna, WC, předsíň, chodby, čekárny, prodejny, trvalé prac. místo bez podlážky či předepsané obuvi bez požadavků (např. dílny, sklepy)

Pokles dotykové teploty Požadavek ČSN 730540-2: Speciální případy: podlahové vytápění: požadavek se ověřuje bez vlivu vytápění pro venkovní teplotu 13 C podlahy s povrch. teplotou trvale nad 26 C: nehodnotí se podlahy s textilním povrchem: nehodnotí se automaticky splněno

Navrhování podlah Základní zásady: rozhodující nášlapná vrstva vždy splnit požadavek na součinitel prostupu tepla zvážit nášlapnou vrstvu i s ohledem na: akumulaci solárních zisků (např. dlažba dobře akumuluje solární zisky, ale jinak je studená) případné podlahové vytápění (např. vlýsky jsou teplé, ale snižují výkon podlahového vytápění… pro dlažbu je naopak výkon podlahového vytápění nejvyšší, ale po jeho přerušení je dlažba studená) - velmi teplé podlahy: koberec, korek, dřevo, (plast, lamely) - méně teplé a studené podlahy: dlažba, beton Vliv tepelné izolace uvnitř skladby poměrně malý.

Nestacionární šíření tepla Tepelná stabilita v zimním období

Tepelná stabilita v zimním období hodnotí se chladnutí místnosti během otopné přestávky (záměrné/nezáměrné) v zimním období standardně při venkovní návrhové teplotě obvykle se hodnotí pouze tzv. kritická místnost: největší průměrný souč. prostupu největší podíl ochlazovaných konstrukcí malá tepelná akumulace konstrukcí

Tepelná stabilita v zimním období délka přestávky není stanovena, závisí na situaci, obvykle 2-8 h často odlišné chování dílčích částí budovy (přízemí/podkroví) cíl posouzení: ověřit, zda jsou na konci předpokládané otopné přestávky splněny požadavky nebo stanovit maximální přípustnou délku otopné přestávky pokud je příliš krátká, zcela ji vyloučit výsledky lze využít i pro návrh provozního režimu otopné soustavy

Tepelná stabilita v zimním období Požadavek ČSN 730540-2: max. pokles výsledné teploty v místnosti místnost Δθv,N s pobytem lidí během přestávky: - radiátory, sálavé a teplovzdušné vyt. - kamna, podlahové vytápění 3 C 4 C bez pobytu lidí během přestávky: - budova masivní - budova lehká 6 C 8 C při předepsané nejnižší teplotě (podle technologie, skladovaného zboží, požadavků investora) při skladování potravin při nebezpečí zamrznutí vody, vodojemy

Tepelná stabilita v zimním období Stavební opatření pro zvýšení tep. stability (pro zpomalení chladnutí místnosti): materiály s vysokou tepelnou akumulací (např. beton) u vnitřního povrchu vnějších konstrukcí optimalizace velikosti oken hmotné vnitřní konstrukce (bez krytí izolačními vrstvami) redukce výměny vzduchu během otopné přestávky tlumení místo přerušení vytápění kvalitní regulace otopné soustavy

Nestacionární šíření tepla Tepelná stabilita v letním období

Tepelná stabilita v letním období hodnotí se ohřev místnosti během slunečného dne obecně závažnější problém než chladnutí v zimním období řeší se i v rámci evropských norem opět se hodnotí kritická místnost či místnosti: největší plocha osluněných otvorů na Z, JZ, J, JV, V největší podíl obvod. osluněných konstrukcí malá tepelná akumulace konstrukcí malá půdorysná plocha může být jiná než pro „zimní“ stabilitu

Tepelná stabilita v letním období Požadavky ČSN 730540-2: nejvyšší denní teplota vnitřního vzduchu druh budovy θai,max,N nevýrobní 27,0 C ostatní s vnitřním zdrojem tepla: - do 25 W/m3 včetně - nad 25 W/m3 29,5 C 31,5 C Pro obytné budovy je přípustné překročit požadavek o nejvýše 2 C po dobu nejvýše 2 h denně, pokud s tím investor/uživatel souhlasí.

Tepelná stabilita v letním období Požadavky ČSN 730540-2: klimatizace se doporučuje navrhovat jen výjimečně, když nelze zajistit splnění požadavků stavebním řešením požadavky pro budovy s klimatizací: hodnotí se bez vnitřních zisků při výpadku klimatizace splněno musí být nesplnění požadavku se připouští jen výjimečně, když není technicky reálné či ekonomicky vhodné

Tepelná stabilita v letním období Stavební opatření: omezení solárních zisků: rozumná velikost oken a světlíků clonění žaluziemi, závěsy, roletami: nejlépe regulovatelné (automaticky) .. a na vnější straně zasklení (propustnost slun. záření jen cca 10% oproti propustnosti cca 50 % u vnitřních žaluzií) zasklení s nízkou propustností sl. záření g změna barvy světla snížení prostupu světla (propustnost světla max. 2x větší než g)

Tepelná stabilita v letním období Stavební opatření: omezení solárních zisků: světlé povrchy neprůsvitných konstrukcí pevné stínění: markýzy, slunolamy, boční stěny, římsy okolní zástavba + zeleň

Tepelná stabilita v letním období Stavební opatření: zvýšení akumulace konstrukcí: žb stropy bez podhledů hmotné příčky vnitřní masivní stěny v dřevostavbách podlahy? (problém akumulace vrs. pokles dotyk. teploty) předchlazení konstrukcí: zvýšené větrání během noci

Tepelná stabilita v letním období Stavební opatření: chladící stropy (podlahy): pozor na kondenzaci vodní páry! kapilární rohože

Tepelná stabilita v letním období Stavební opatření: předchlazení větracího vzduchu: zemní výměníky (omezený výkon) nasávání ze zastíněné fasády, přes vodní hladinu (omezený výkon)