DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká společnost se učí podnikat
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
České země v 2. polovině 19. století
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_3D.9.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Sídla ČR.
Spotřební průmysl Zápis poznámek Procvičení na mapkách
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
Hospodářství České Republiky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
NEROSTNÉ BOHATSTVÍ, PRŮMYSL, ZEMĚDĚLSTVÍ A SLUŽBY ČR
● Téma:Průmyslová revoluce v Anglii, Evropě a českých zemích ● Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod ● OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-M
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_15 Název materiáluSídla ČR.
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_17_Olomoucký_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_07_Středočeský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 07 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Vynálezy a vynálezci.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Japonsko v 19.století.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_18_Moravskoslezský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 18 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Průmyslová revoluce 2 Velká Británie 18. a 19.století Zemědělství.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_16_Jihomoravský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 16 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vývoj v jednotlivých zemích
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_15_Vysočina
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Město na obrázku se jmenuje
Průmyslové oblasti AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_11_Ústecký_kraj
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_14_Pardubický_kraj
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_10_Karlovarský_kraj
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sídla ČR.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_09 TÉMA: Vlastivěda4
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Průmyslová revoluce v Anglii
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Průmysl a podnikání v Čechách Autor Mgr. Klára Jarošová Tematický okruh 19.století Ročník kvarta/ třetí ročník Datum tvorby 24.11.2013 Anotace Prezentace slouží jako doprovod k výkladu tématu, popř. opakování na interaktivní tabuli Metodický pokyn Prezentace je určena k doplnění výkladu popř. opakování na interaktivní tabuli. Řešení úkolů je součástí prezentace. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ V ČECHÁCH

počátkem 70.let 19.století dovršena industrializace České země jsou nejprůmyslovější částí habsburské monarchie + dostatek surovin - podnikání brzdí nedostatek kapitálu → vznikají záložny a podniky pracující na družstevní bázi

POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL Navazuje na zemědělství a využívá zde vypěstovaných plodin. Které především to jsou? obilí Jaká odvětví potravinářského průmyslu se tedy úspěšně rozvijí? cukrová řepa chmel pivovarnictví cukrovarnictví a také lihovarnictví a olejářství

cukrovarnictví Symbol české podnikavosti, technické a technologické vynalézavosti Nejrozvinutější průmyslové odvětví u nás Výhody tohoto průmyslu: Levná domácí surovina Domácí tepelné zdroje Domácí vynálezy, odborníci – nové „české“postupy Domácí kapitál Úspěšně konkuruje dováženému třtinovému cukru a vyváží do ciziny

Textilní prŮmysl Především v pohraničních oblastech s převahou německy mluvícího obyvatelstva Jaké suroviny zpracovává? V pohraničí se uchytila i další průmyslová odvětví a to zejména (doplň) len později i vlnu a bavlnu sklářství a keramický průmysl

TĚŽKÝ A ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL Velká průmyslová centra vznikají v okolí nalezišť klíčové suroviny. Jaké? Ve kterých městech se tedy předvším koncentruje strojírenský a chemický průmysl? UHLÍ KLADNO OSTRAVA ale i BRNO a PLZEŇ, ÚSTÍ N.L., TEPLICE

ŽELEZNICE Nejstarší parostrojní železniční trať u nás byla postavena mezi (tipněte si) Následovaly další: Olomouc-Praha, Brno – Česká Třebová, Ústí n.L. – Teplice, Liberec- Pardubice, Plzeň - Cheb atd. Levná a rychlá přeprava zboží →vytvoření společného trhu Vídní, Brnem a Ostravou (1839-47)

Pro podnikání v Čechách mělo klíčový význam i splavnění Labe 1873 – hospodářská krize → prověření životaschopnosti podniků Vznikají vzájemné dohody mezi podniky se snahou omezit konkurenci – KARTELY silné podniky ovládající své odvětví a diktující ceny - MONOPOLY Podnikání náročné na kapitál →do podnikání vstupují i banky a vznikají akciové společnosti

Zdroje: HLAVAČKA, Milan. Dějepis pro gymnázia a střední školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2001, 175 s. ISBN 80-723-5172-9. KOHOUTKOVÁ, Helena a Martina KOMSOVÁ. Dějepis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2005, 256 s. Na dlani. ISBN 80-734-6057-2. Dějiny zemí Koruny české. 3. vyd. Praha: Paseka, 1993, 328 s. ISBN 80-718-5007-1.