Zahájení školního roku září 2016

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhodnocení dotazníkového šetření cíleného na dostupnost subjektů zajišťující dopravní výchovu na území Olomouckého kraje pro osoby se sníženou schopností.
Advertisements

Nový školní rok začíná.
Společná akce pro děti „Dopravní bezpečnost a výchova“
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Zhodnocení projektu plk. Mgr. Pavla KOPECKÁ Vedoucí Preventivně informační odbor Policejní prezidium ČR.
Role Městské policie v prevenci úrazů v Chrudimi
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Základní informace Zřizovatelem Nadace BESIP je ministerstvo dopravy. Nadace BESIP je právnickou osobou, která vznikla na základě usnesení vlády ČR č. 834.
Ondřej Valenta, DiS. Oddělení BESIP Ministerstvo dopravy Národní strategie bezpečnosti silničního provozu – informace o plnění v roce 2010.
Bezpečnost seniorů v dopravě. Za seniory osoby považujeme osoby, jejichž věk je vyšší než 65 let Po šedesátce právě vlivem věku lze zaznamenat změny organizmu,
Základní škola a Mateřská škola, Podolí příspěvková organizace 1.
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
1 Informace k revizi Národní strategie bezpečnosti silničního provozu v roce 2008.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích sebou přináší vyšší rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků. Jedním z období, které se projevuje.
SLUŽBA PREVENCE KRIMINALITY A DOPRAVNÍ VÝCHOVY
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
23. června 2015 PRÁZDNINY 2015 plk. Mgr. Martin VONDRÁŠEK první náměstek policejního prezidenta.
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
Služba pořádkové a dopravní policie KŘP Libereckého kraje.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Policie Radka Smetanová VY_32_INOVACE_policie_20.
Čas se zamyslet … zodpovědný přístup k bezpečnému pohybu v silničním provozu.
Velikonoce začátek motoristické sezóny aktivity BESIP - zranitelní účastníci provozu Martin Farář, vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Činnost dopravní policie v roce Dopravní přestupky řidičů motorových vozidel Celkem řešeno řidičů motorových vozidel na místě uloženo.
Zima 2014/2015 Viditelnost chodců a rizika zimního období Ing. Martin Farář, vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy
Činnost Policie ČR za I. pololetí r.2010 v dohledu nad sil. provozem plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek Policejní prezidium ČR Praha 19. července 2010.
Následky nehod osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha
Činnost služby dopravní policie v I. čtvrtletí r.2010 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 15. dubna 2010.
DEN IZS VÝSTAVIŠTĚ PRAHA HOLEŠOVICE | 13:00 – 18:00 Akční ukázky | Více než 80 vozidel Policie | Hasiči | Záchranka Armáda a další složky.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Činnost Policie ČR v dohledu nad silničním provozem, rozbor činnosti dopravní policie za rok plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Výbory a pracovní skupiny
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
Prázdniny bezpečnější
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Prázdniny vyhodnocení plk. Ing. Tomáš LERCH.
Dětské dopravní hřiště Městské policie
V POHODĚ DO ŠKOLY 31. srpna 2016 Ing. Martin Farář vedoucí BESIP
Zhodnocení projektu plk. Mgr. Pavla KOPECKÁ Vedoucí
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
4. celosvětový týden bezpečnosti OSN rychlost – aktivity BESIP
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
Krajské ředitelství policie Zlínského kraje Oddělení tisku a prevence Zlín.
Krajský metodický kabinet AUTOMOBILNÍ TECHNIKY
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až září roku 2013 a technický stav vozidel plk.
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až říjen roku 2013 plk. Ing. Tomáš LERCH
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za I. čtvrtletí roku 2014 a Velikonoce plk. Ing.
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Setkání Kašperské Hory aktivity Policie ČR
Dětské dopravní hřiště Městské policie
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018 Zahájení školního roku září 2016

Projekty na zahájení školního roku „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ 1. - 9. září 2016 „V POHODĚ DO ŠKOLY“ Výstaviště Praha Holešovice 5. - 8. září 2016 Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Představení inovované podoby preventivního projektu pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová republiková koordinátorka prevence PP ČR Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Zebra se za Tebe nerozhlédne celorepublikový preventivní projekt zaměřený na chodce a další účastníky silničního provozu, podporující dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky, odbourávající mýty o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce realizace od září 2007, září 2016 probíhá 9. ročník a devatenácté kolo projektu v rámci projektu jsou plněny úkoly Resortního akčního plánu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu ve spolupráci: oddělení tisku a prevence PP ČR, ředitelství služby dopravní policie PP ČR, krajská ředitelství policie v rámci PČR; s dlouhodobými stálými partnery: Zdravotní pojišťovna MV ČR a BESIP MD ČR Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

9 let projektu - shrnutí zvýšený dohled u základních škol a na vytipovaných přechodech pro chodce na trasách ke školám a školským zařízením preventivní semináře na základních školách se zaměřením na žáky a jejich znalosti v oblasti silničního provozu (pohyb po pozemních komunikacích, znalost základních dopravních značek, poutání ve vozidle, atd.) spolupráce s koordinátory BESIP a ZPMV (dopravně preventivní akce, přednášky, preventivní materiál – reflexní prvky) medializace projektu počet realizovaných stanovišť: průměrně 2.400 stanovišť ročně počet oslovených chodců: průměrně 30.800 chodců ročně počet realizovaných seminářů: průměrně 290 ročně Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Září 2016 – inovace projektu Podpora projektu kapelou Maxim Turbulenc a zlepšování dopravní výchovy českých dětí! 5. září – 8. září 2016 - prevence v oblasti BESIP na Výstavišti Holešovice, Praha 7 ve spolupráci s oddělením BESIP MD ČR společně s projektem V pohodě do školy, prezentace projektu a koncert kapely Maxim Turbulenc (7. září 2016 od 15:00). 17. září 2016 - DEN IZS a oslavy 25. výročí PČR v Náchodě, prezentace projektu a koncert kapely Maxim Turbulenc. 24. září 2016 - Národní den železnic – Cheb, prezentace projektu a koncert kapely Maxim Turbulenc. 1. října 2016 - vyhlášení školní soutěže na téma „Jak se učíme dopravní výchovu u nás“. Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Proč apelujeme na dopravní výchovu? Děti jsou od raného věku účastníky silničního provozu: spolucestující ve vozidle chodci s doprovodem (předškolní věk) samostatní chodci, in-line jezdci, skateboardisti, začínající cyklisté řidiči motorových vozidel dopravní výchova již na 1. stupni základních škol problematika bezpečné chůze a orientace v provozu na pozemních komunikacích převažují jednorázové aktivity, což není dostatečné - kontinuálnost starší děti se učí ve speciálních kroužcích dobře a bezpečně jezdit na kole a osvojují si důležité řidičské návyky ve vyšších ročnících navíc znají, jak přivolat první pomoc při DN Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Dopravní výchova v ČR Informace z veřejně dostupné tematické zprávy zaměřené na vzdělávání v bezpečnostních tématech, kterou vydala Česká školní inspekce 04/2016 inspekční činnost zaměřena na bezpečnostní témata (rozsah výuky, začleňování tématu do výuky, aprobace pedagoga ... ) prezenční inspekční činnost od listopadu 2015 do února 2016 ve 107 základních školách a víceletých gymnáziích a ve 22 středních školách on-line dotazník pro ředitele všech MŠ, ZŠ, SŠ zapsaných do školského rejstříku sledovaná bezpečnostní témata zahrnuje dopravní výchovu, výchovu k ochraně zdraví, vzdělávání k ochraně za běžných rizik a mimořádných událostí a přípravu občanů k obraně státu Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Dopravní výchova v ČR Mateřské školy Realizují dopravní výchovu nejčastěji v rámci integrovaných bloků (79,5 % škol). V 29,2 % škol je dopravní výchova realizována formou samostatných bloků. Mírně nižší podíl škol vytváří vlastní školní projekty. Vzdělávání dětí v dopravní výchově v MŠ zajišťují téměř vždy učitelé (99,3 % škol). V 70,6 % škol učitelé neabsolvovali v posledních 2 letech žádné školení/kurz k dopravní výchově. Ostatní učitelé se nejčastěji účastní kurzů organizovaných BESIP nebo s jeho účastí – 9 % škol, kurzů od jiných organizátorů či kurzů organizovaných Policií ČR nebo s její účastí. Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Dopravní výchova v ČR Mateřské školy Pro výuku dopravní výchovy si učitelé sami zajišťují nejčastěji materiály z internetu a dalších veřejných zdrojů (85 % škol) a svépomocně vytvořené pomůcky. Ve větší míře spolupracují v tématu dopravní výchova s Policií ČR (59,9 % škol) a s rodiči dětí (50,1 % škol), méně často spolupracují s obecní (městskou) policií (38,5 % škol) a BESIP (33,6 % škol). Mezi jiné partnery pak ve větší míře patří provozovatelé dopravních hřišť a domy dětí a mládeže. Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Dopravní výchova v ČR Základní vzdělávání Dopravní výchova je v základním vzdělávání nejčastěji zařazována do jiných předmětů. Velká část škol ji zařazuje také jako projekty (častěji základní školy oproti víceletým gymnáziím). Z hlediska jiného způsobu zařazení dopravní výchovy do výuky jde především o výuku na dopravním hřišti, zajištění besed s odborníky a organizaci soutěží s dopravní tematikou. Jako samostatný předmět ji školy realizují pouze výjimečně. V základních školách je dopravní výchova nejčastěji zařazena do prvouky, občanské výchovy, vlastivědy, tělesné výchovy. Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Dopravní výchova v ČR Základní vzdělávání Celkem 58,8 % učitelů dopravní výchovy neabsolvovalo v posledních dvou letech žádné školení či kurz zaměřený na dopravní výchovu. Pokud učitelé kurz absolvovali, šlo nejčastěji o kurz organizovaný BESIP nebo s jeho účastí. Školy spolupracují na výuce dopravní výchovy v největší míře s Policií ČR, BESIP a obecní (městskou) policií. S obcemi školy často spolupracují jako s provozovateli dopravních hřišť. Z dalších partnerů jsou to např. střediska volného času, která stejně jako v případě obcí provozují dopravní hřiště. Z dalších partnerů školy spolupracují např. s autoškolami. Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Dopravní výchova v ČR Středoškolské vzdělávání Výchova k bezpečnosti v dopravě je zařazována do jiných předmětů (76,8 % škol). Ve více než třetině škol (36,6 %) je tato oblast organizována nebo spoluorganizována ve vztahu ke vzdělávání žáků k získání řidičského průkazu. Organizaci výchovy formou projektů uvedlo 25,9 % škol. Výchovu k bezpečnosti v dopravě vyučuje v samostatném předmětu 10 % škol. Jinak nejčastěji jde o besedy, přednášky nebo pravidelná poučení o bezpečnosti v dopravě na sportovních a mimoškolních akcích. Učitelé středních škol v 54,6 % škol neabsolvovali žádné školení či kurz výchovy k bezpečnosti v dopravě v posledních dvou letech. Pokud kurzy absolvovali, pak se jednalo mimo jiné o kurz organizovaný Policií ČR nebo s její účastí (13,1 % škol) a organizovaný BESIP nebo s jeho účastí (9,5 % škol). Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Dopravní výchova v ČR Středoškolské vzdělávání Střední školy v největší míře spolupracují s Policií ČR (60,3 % škol) a obecní (městskou) policií (45 % škol). Méně často spolupracují s BESIP (24,1 % škol), rodiči žáků (19,2 % škol), jiným partnerem (17,1 % škol, jde zejména o spolupráci s autoškolou a Hasičským záchranným sborem), obcemi (15,6 % škol) a různými neziskovými organizacemi (14,3 % škol). S ohledem na výše prezentované výsledky inspekční činnosti Česká školní inspekce doporučuje: v průběhu vzdělávání věnovat adekvátní pozornost rovnoměrně všem bezpečnostním tématům, podporovat DVPP ve všech bezpečnostních tématech, začleňovat bezpečnostní témata do pregraduální přípravy učitelů. Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Dopravní nehodovost dětí ředitel služby dopravní policie PP ČR plk. Ing. Tomáš Lerch ředitel služby dopravní policie PP ČR Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR Vyjádření k nákladům na léčbu dítěte sraženého vozidlem a dopad úrazu dítěte na život rodiny Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

vedoucí oddělení BESIP MD ČR V pohodě do školy Ing. Martin Farář vedoucí oddělení BESIP MD ČR Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

V pohodě do školy 5. - 8. září 2016 osloveno 800 škol v Praze a Středočeském kraji dopolední část 8:00 – 13:30 pouze pro školy odpoledne pro širokou veřejnost (rodiny s dětmi) soutěž v parkování s Gabrielou Jílková (závodnice série cestovních vozů) bohatý doprovodný program (IZS, Policie ČR, Vojenská policie, vyprošťovací tank atd.) více detailů na www.vpohodedoskoly.cz Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

5 stanovišť pro vyšší bezpečnost seznámení s dopravními značkami řešení dopravních situací vybavení jízdního kola a koloběžky jízda po dopravním hřišti viditelnost simulátor nárazu (bezpečnostní pásy) Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Učební materiály pro dopravní výchovu nová učebnice pro 2. stupeň ZŠ, série seminářů pro učitele ZŠ na podzim 2016 Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Připomenutí a pokračování v kampani Děláš to taky! Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018

Děkujeme za pozornost Kontakt pro media kpt. Bc. Jozef Bocán pp.tisk@pcr.cz Zahájení školního roku září 2016 18.9.2018