Formy mechanickej energie...

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
MECHANICKÁ ENERGIE souvisí s konáním mechanické práce polohová energie
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Mechanická práce a energie
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
Jako předvést výkon na práci
Rovnoměrně zrychlený pohyb – test 2
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Dynamika hmotného bodu
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Mechanická práce a energie
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
PRVNÍ TERMODYNAMICKÝ ZÁKON.
VÝKON.
Mechanika I. Dynamika– test 4 VY_32_INOVACE_10-20.
Energie LC.
4.Dynamika.
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Mechanika I. Druhý pohybový zákon VY_32_INOVACE_10-14.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_11-02 Mechanika II. Kinetická energie.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Práce a energie Mechanická práce: Obecně: pokud F je konstantní a svírá s trajektorií všude stejný úhel F dr délka trajektorie (J)
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Učíme efektívne a moderne – inovácia vyučovacieho procesu
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
PaedDr. Jozef Beňuška Definice rovnoměrného pohybu tělesa: Rovnoměrný pohyb koná těleso tehdy, když za libovolné, ale stejně velké.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_01 Mechanická.
PaedDr. Jozef Beňuška
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_F8-006 FYZIKA 8.ROČNÍK POHYBOVÁ ENERGIE Název školy
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
PaedDr. Jozef Beňuška
ROVNOMERNÝ POHYB Lucia Binderová 1.G.
PaedDr. Jozef Beňuška
Čo je schované v elektrických batériách
PaedDr. Jozef Beňuška
Popíšte fyzikálny dej z hľadiska energie...
PaedDr. Jozef Beňuška
PaedDr. Jozef Beňuška
Seminár z fyziky.
Hybnosť telesa a impulz sily
PaedDr. Jozef Beňuška
Magnetické pole PaedDr. Jozef Beňuška
V ČOM MÔŽU VÝUKOVÉ PREZENTÁCIE POMÔCŤ
PaedDr. Jozef Beňuška
Príklady rovnomerného pohybu po kružnici
Vzájomná premena polohovej a pohybovej energie telesa
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Rotační kinetická energie
Třída 3.A 10. hodina.
VÝKON.
Energie.
Transkript prezentace:

Formy mechanickej energie... polohová pohybová

Na vozík s hmotnosťou m pôsobí stála sila F... Podľa 2. Newtonovho pohybového zákona sa vozík pohybuje rovnomerne zrýchlene so zrýchlením a ... Veľkosť rýchlosti pohybu vozíka sa zväčšuje...

Na vozík s hmotnosťou m pôsobí stála sila F... Pohyb vozíka je rovnomerne zrýchlený. Za čas t prejde vozík dráhu s a dosiahne rýchlosť v ...

Na vozík s hmotnosťou m pôsobí stála sila F... Práca vykonaná silou F pri rozbiehaní vozíka:

Konaním práce vonkajšou silou teleso získava energiu. Akú prácu vykonaná vonkajšia sila pôsobiaca na teleso, takú energiu teleso pri rozbiehaní získa. Ek - energia telesa v pohybe, pohybová (kinetická energia).

m Kinetická energia telesa Jednotka energie: Kinetickú energiu má teleso s hmotnosťou m, pohybujúce sa rýchlosťou v vzhľadom na zvolenú inerciálnu sústavu.

Zmena kinetickej energie telesa DEk V časovom intervale Dt = t2 - t1 nastane zmena kinetic- kej energie DEk = Ek1 - Ek2. Zmena kinetickej energie sa rovná práci, ktorú vykoná pôsobiaca sila.

Strely z malokalibrovky, ktorej hmotnosť je 0,05 kg, Riešte úlohu: Strely z malokalibrovky, ktorej hmotnosť je 0,05 kg, sa v okamihu výstrelu pohybuje rýchlosťou veľkosti 800 m.s-1. Automobil s hmotnosťou 200 kg sa pohybuje rých- losťou veľkosti 36 km.h-1. Porovnajte kinetické energie strely a automobilu. Eks = 1,6 Eka

Akú kinetickú energiu má kameň s hmotnosťou 1 kg, Riešte úlohu: Akú kinetickú energiu má kameň s hmotnosťou 1 kg, ktorý padá voľným pádom 5 s od začiatku pohybu? Ek = 1,25 kJ

Rýchlik s hmotnosťou 400 t zväčší svoju rýchlosť Riešte úlohu: Rýchlik s hmotnosťou 400 t zväčší svoju rýchlosť z 36 km.h-1 na 90 km.h-1 vzhľadom na povrch Zeme. Určte prírastok jeho kinetickej energie. DEk = 105 MJ

Kinetickú energiu má teleso: Test Kinetickú energiu má teleso: a) s hmotnosťou m, pohybujúce sa so zrýchlením a vzhľadom na zvolenú inerciálnu sústavu, b) s hmotnosťou m, pohybujúce sa rýchlosťou v c) s hmotnosťou m, pohybujúce sa so zrýchlením a, d) s hmotnosťou m, pohybujúce sa rýchlosťou v. 1

Kinetická energia telesa závisí od: Test Kinetická energia telesa závisí od: a) hmotnosti telesa a veľkosti rýchlosti jeho pohybu, b) objemu telesa a veľkosti rýchlosti jeho pohybu, c) hmotnosti telesa a druhej mocniny veľkosti rých- losti jeho pohybu, d) objemu telesa a druhej mocniny veľkosti rýchlos- ti jeho pohybu. 2

Definičný vzťah kinetickú energiu telesa je: Test Definičný vzťah kinetickú energiu telesa je: 3

Jednotka energie vyjadrená v základných jednotkách sústavy SI je: Test Jednotka energie vyjadrená v základných jednotkách sústavy SI je: 4