Lidové umění a užitá tvorba 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na venkově.
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Kultura Zabývající vědy jsou etnografie, antropologie, kulturologie.
KUBISMUS a Pablo Picasso.
32_09_22: Výtvarné materiály: Jak? Na co?
Studio Jana vás zve na třetí ročník Kreativní výstavy v Jihlavě,
Vítejte v Městské knihovně Čelákovice
Druhy výtvarného umění
5. Nástin historického vývoje RD
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
KULTURA Jitka Nešněrová.
Secese přelom 19. a 20. století.
FIGURÁLNÍ KRESBA Figurální kresba Co je figurální kresba?
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Bauhaus
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Výtvarné umění.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová.
Kultura.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Společenské a hospodářské prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Lubomír Kacálek Název šablony III/2 – Inovace.
Art brut Ondřej Turek 1A. Poprvé ho definoval roku 1945 francouzský umělec a teoretik Jean Dubuffet. Poprvé ho definoval roku 1945 francouzský umělec.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Duchovní/nemateriální kultura (Identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury v ČR, Strážnice 2006) Folklor, Obyčeje.
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Výstava 2005 Čelákovice v obrazech a fotografiích
Svatební tvoření… …inspirace. I romantické oznámení může být vkusné, jemné, a dokonce vtipné… Svatební oznámení.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Věci a jejich rozdělení Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Hračky Zbožíznalství 3. ročník Hračky - slouží ke hře dětí i dospělých - mají za úkol u dítěte: a) upoutat jeho pozornost b) zabavit jej c) rozvíjet.
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_075 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
PUTOVÁNÍ ZA ŘEMESLY Základní škola Konstantinovy Lázně.
AFRICKÝ TANEC A HUDBA. TANEC Při svém vzniku tento tanec sloužil skutečně jako prostředek k vyjádření různých významných událostí, které se ve vesnici.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11/15_ Lidová hudba TÉMA: Lidová hudba ČÍSLO PROJEKTU: CZ /
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 02_ Hudební žánry TÉMA: Hudební žánry – lidová hudba ČÍSLO.
Historie aranžování –pracovní list
VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY. VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
TEXTILNÍ GALANTERIE – TVRDÁ
Ekonomika – základní pojmy.
Romové a výtvarné umění
Graffiti Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Ekonomika životního prostředí
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
PRAVĚK Starší paeolit Střední paeolit
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Trhy kulturního dědictví a umění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
EU_52_sada 1_19_ZPM_Enkaustika_Lich
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Užitá tvorba? Co je to! To jsou všechny produkty, výtvory, které užíváme v běžném životě – nábytek, doplňky, nádoby, textilie, interiér (malba, tapety,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Výtvarné umění starověkého Egypta
Transkript prezentace:

Lidové umění a užitá tvorba 1

LIDOVÉ UMĚNÍ - je součástí jednoduché dobové kultury a vzniká za praktickým účelem - obvykle nedosahuje takových uměleckých kvalit jako umění profesionální, ale je působivé svými přirozenými nedostatky - je spontánní, neškolené, srozumitelné lidovému kolektivu - nemá umělecký záměr – např. kresba na velikonočním vajíčku je milostným symbolem, malba bílým vápnem kolem oken má odpuzovat zlé síly od obydlí

Lidové umění –pokračování: - vychází z tradice, je spjato s vyhraněnou společenskou třídou, resp. s jejími sociálními a výrobními poměry a v jednotlivých regionech se projevuje různě Projevy tradiční lidové kultury jsou : nehmotné -lidová religiozita (náboženství),obyčejové tradice – kalendářní, obřady spjaté s životním cyklem člověka, lokální slavnosti, písně, hudba hmotné - zaměstnání a forma obživy, dům a bydlení, oděvy, lidová strava, doprava, obchod a trh, výtvarná kultura - předměty, které vytváří většinou anonymní a neprofesionální tvůrce

Znaky lidového umění: anonymnost /přesto má svého autora/ dokonalé zvládnutí a respektování materiálu neimitování jiných tzn. drahých materiálů (důraz na materiály přírodní) vzniká z praktické potřeby, důraz klade na funkci výrobku či díla má určitou souvislost s uměním přírodních národů, s dětskou kresbou i s pravěkým uměním je inspirací pro moderní umění- to ho parafrázuje (volné zpracování cizí předlohy) např. dílo P. Picassa, M. Chagalla, J. Lady

Druhy lidového umění 1. malířství – např. obrázky na skle, betlémy, ilustrace – modlitební knížky, malba na keramice, kraslicích, nábytku, vývěsní štíty, pouťové atrakce znaky : lineárnost, plošné pojetí barvy, nezájem o objem, hierarchická perspektiva= velikost postav odpovídá významové hodnotě, často hlava větší než tělo, to vše působí poeticky a poutavě 2. architektura – exteriér: vesnická sídla – vesnice řadové, hromadné, rozptýlené domy : roubený / ze dřeva/, hrázděný ze dřeva a cihel interiér: má pracovní účel, odráží majetkové poměry rodiny – nábytek, lavice, židle, stoly, postele, kolébky, malované truhly

3. předtkalcovské techniky – uzlování, pletení, drhání 4. tkaný textil – na stavech, zdobený modrotiskem, batikou (voskovou, vyvazovanou), výšivkou 5. krajka – má funkci ozdobnou a praktickou (paličkovaná, tkaná) 6. kůže – schránky na náčiní, boty, opasky 7. sláma – ošatky, úly, slepičí kukaně 8. proutí – pletené koše, nůše … košíkářství 9. orobinec – rohože, kabely (bažinná rostlina mělkých vod) 10. kukuřičné šustí

11. dřevo – dlabané nádoby, zdobení řezbou 12. keramika – zdobená rytím, malováním, vytlačováním … 13. sklo – užitkové, malba na skle 14. hračky – vrbové píšťalky, káča, hadrové panenky, drobné figurky ze dřeva a keramiky …, figurky vojáků, řehtačky, vozíky, houpací koně 15. oděvy – odrážel místní, hospodářskou a sociální odlišnost, dělil se na pracovní a slavnostní A co hudba, písničky, tance, hudební nástroje?

Kunštátská keramika http://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/zpravy/146011-vyroba-kunstatske-keramiky-stoji-kvuli-nejasnostem-s-dedictvim/

Hanácko slovácká výšivka http://www.hanacke-slovacko.cz/clanek.aspx?ArtID=161

Vamberecká krajka http://www.spilberk.cz/old/Other/vamberecka_krajka.html

Zdroje: http://www.gjb-spgs.cz/files/177/lidove-umeni.pdf http://cs.wikipedia.org/wiki/Um%C4%9Bn%C3%AD www.office.microsoft.com