„Predátoři“ v publikování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Advertisements

OA aneb Open your mind 2013 Zlatá cesta otevřeného přístupu - Není všechno zlato, co se třpytí Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Analýza zastoupení českých a slovenských časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science (1998 – 2006) Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Vyhledávání a orientace ve vědeckých informacích z pohledu citační analýzy Mgr. Jakub Szarzec Národní technická knihovna.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Identifikace Mendelovy univerzity v Brně ve vědeckém světě Lukáš Plch Informační centrum
Citační databáze Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Univerzitní knihovna Seminář pro doktorandy FST
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Jak získat nové informace (nejen !) v hydrobiologii 1.Knihovna (UP, PřF UP) – fyzicky málo dostupných časopisů 2.Odebírané časopisy s on-line přístupem.
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě Obor management 30. září 2013.
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
JAK SE MĚŘÍ KVALITA VĚDY ? Jaroslav Flegr: Pozor, Toxo. Box 28 Jak se měří kvalita vědy, str. 100.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Rejstřík informací o výsledcích výzkumu a vývoje RIV
ISI Web of Knowledge Produkt a platforma firmy Thomson Reuters. Zahrnuje báze: - Web of Science (převážně bibliografické záznamy odborných článků, lze.
Bibliografická a rešeršní činnost Získávání primárních dokumentů 2011.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Informační zdroje nejen pro vědu a výzkum FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 14. října 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů K. Durecová
Predátorské, ukradené, podvodné, podezřelé, zkrátka nekvalitní publikace a konference M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016.
Predátorské časopisy: odvrácená strana Open Access Václav Štětka Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK Predátoři, lovci a sběrači: jak smysluplně.
Základní pravidla pro hodnocení vědeckých výsledků 2015 Marek Skovajsa OVV, FHS UK.
Články uznávané do RIVu (rejstřík informací o výsledcích)
WEB OF SCIENCE Stručný průvodce Mgr. Jarmila Potomková, Ph.D.
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Karel Roubík, Jakub Ráfl, Thomas Bachman ČVUT FBMI
Citační databáze Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Predátorské praktiky vydavatelů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Citační a bibliografické databáze:
Nástroje otevřeného publikování
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Doktorské studium na FLD
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Predátorské praktiky vydavatelů
Elektronické informační zdroje (EIZ)
Web of Science – Journal Citation Reports
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
Transkript prezentace:

„Predátoři“ v publikování 25. 10. 2016 Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D. Ústav vědecko-pedagogických informací a služeb Informační centrum

Obsah přednášky Otevřené publikování Nekalé praktiky predátorských vydavatelství Praktické příklady predátorských časopisů Spamy s nabídkami k publikování Predátorské praktiky v případě monografií Doporučení, jak nepodlehnout nabídce „predátorů“ v publikování

Otevřený přístup k informacím Open Access- online přístup k plným textům, zdarma, pro všechny Otevřený přístup: za veřejné peníze-veřejné výsledky Publikování v otevřených časopisech: časopisy v DOAJ (Directory of Open Access Journals) https://doaj.org Zlatá cesta (Open Access: Golden road) poplatek hradí autor, otevřený přístup k plnému textu poskytuje vydavatel Zelená cesta (Open Access: Green road) vydavatel umožňuje autorovi uložení článku do repozitáře buď hned po vydání nebo po určité době. Podmínky zveřejnění článku konkr. časopisu zjistíte v rejstříku http://sherpa.ac.uk/romeo/index.php

Otevřený přístup k informacím OA publikování- založené na „peer review“ (recenzním řízení) Otevřené časopisy: - časopis umožňuje veřejnosti online přístup k plnému textu článku na základě: uhrazení poplatku APC autorem - časopis vydává instituce, která hradí poplatky např. European Countryside (Vydavatel: De Gruyter Open Ltd., Vlastník:MENDELU). Hybridní časopisy (články, které jsou primárně přístupné na základě předplatného a zároveň je část z nich přístupné v OA) „double dipping“ Podmínka OA: program Horizont 2020 (Horizon 2020), publikace v rámci projektů zaměřených na inovace. Publikační poplatky (Article processing charge-APC) je možné hradit z projektu (plánovat částku na publikování).

Příklad hybridního časopisu Geoderma Vydavatel: Elsevier ISSN 0016-7061 IF=2,855 (JCR 2015) Přístup: za poplatek, nebo OA

Příklad hybridního časopisu Geoderma http://www.journals.elsevier.com/geoderma/open-access-articles

Open Access web Informace o Open Access v České republice http://openaccess.cz/ Informace na podporu otevřeného publikování pro vědce, studenty (doktorandy), knihovníky a veřejnost Akce: Open Access Week, každým rokem v říjnu, další akce během roku Přehled zapojených univerzit do OA , informace o akcích, kontakty

Open Access knihy a konferenční sborníky Open Access časopisy Directory of Open Access Journals (DOAJ) - počet OA zahraničních časopisů: 9181 (stav k 24.10.2016) - počet OA českých časopisů: 85 (stav k 24.10.2016) https://doaj.org/ Časopisy různých vydavatelů, univerzitní časopisy, které nejsou indexovány v DOAJ, neprošly evaluací, případně nové časopisy Open Access knihy a konferenční sborníky Directory of Open Access Books (DOAB) http://doabooks.org Konferenční sborníky různých vydavatelů, univerzit, které nejsou indexovány v DOAB

Problémy v publikování: Plagiátorství…autocitace… „Predátorské“ časopisy a jejich vydavatelé… Konference a publikace spojené s konferencí v souvislosti s „predátory“ Vydávání dizertačních prací ve formě monografií (tzv. autorský mlýn)

Predátorské časopisy Pojem „Predatory Journals“- Jefrey Beall (University of Collorado) Jedná se o podvodné praktiky vydání publikací: snadno a rychle; za poplatek, cílem predátorů je: zisk Největší problém: velmi krátké nebo fiktivní recenzní řízení (peer review) Uvádí chybné hodnotící faktory a další podvodné metriky Zavádějící informace o indexaci časopisu v různých rejstřících a databázích Nabídka k publikování přichází e-mailem Často se jedná o Open Access časopisy; zneužívají OA ve svůj prospěch……………Proč?--------hybridní časopisy…internet…..

Predátorské časopisy Predátorské časopisy nebo jejich vydavatelé mají podobné názvy jako renomované prestižní časopisy, vydavatelé a napodobují i často webové stránky renomovaných časopisů Parazitování na známých jménech (redakční rady obsahují často jména známých vědců bez jejich vědomí, stejné složení rady pro více časopisů…) Nespecifické kontakty na vydavatele Poplatky za publikování jsou sdělovány většinou až po akceptování článku Nabídka je následující: snadno a rychle…publikovat… s predátory...? Beallův seznam predátorských časopisů a vydavatelů https://scholarlyoa.com/publishers

Příklad „predátora“: zkrácení publikačního procesu Časopis: Oncotarget ISSN 1949-2553 Open Access Vydavatel: Impact Journals If your paper was mistakenly rejected by other leading journals, you may submit it toOncotarget together with peer-reviews obtained from the other journal and rebuttal letter.

Příklad časopisu-predátora http://www.omicsonline.org/environmental-analytical-toxicology.php http://jat.oxfordjournals.org/content/current • Uvádí: Journal Impact factor = 2,72, jenže: tento časopis není uveden v JCR, Impakt faktor nemá! • Časopis je indexován i v Index Copernicus (dle Bealla podezřelé), časopis používá jiné metriky. • Krátký proces recenzního řízení.

Predátorský časopis: Journal of Environmental and Analytical Toxicology -Krátký proces recenzního řízení Konkrétní příklad zveřejněného článku: Received: May 27, 2016; Accepted: June 23, 2016, Published: June 28, 2016

Další příklad časopisu-predátora http://www.multidisciplinarywulfenia.org/ http://www.landesmuseum.ktn.gv.at/210226w_DE.htm?seite=15 https://jcr.incites.thomsonreuters.com

Informace k predátorům Nová webová stránka k predátorům http:/uvis.mendelu.cz/predatori-v-publikovani Jak si dát pozor na predátora Beallův seznam predátorů a vydavatelů (seznam je neustále doplňován!) https://scholarlyoa.com/publishers

Pokus o identifikaci „predátora“ Falešná studie Časopis: Mediterranean Journal of Social Sciences  Fakulta sociálních věd, UK Praha, červen 2016 Autoři článku chtěli poukázat na absenci recenzního řízení, vymysleli si jména autorů a afiliaci a jednalo se o smyšlenou, fiktivně podloženou studii Práce obsahovala záměrně řadu chyb, neúplnou anotaci, špatnou gramatiku, chyběla správná argumentace a bylo napsáno v textu, že se jedná o článek-experiment, který měl ověřit podezření na predátorské praktiky… V hodnocení článku bylo poukázáno pouze na pravopisné chyby, které zřejmě zachytil pouze Word a na obvyklé požadavky k anotaci a závěru Článek byl přijat, existuje potvrzení o přijetí Poplatek za vydání článku: 200 Eur Více o studii se dozvíte zde: http://technet.idnes.cz/predatorske-casopisy-scopus-experiment-bealluv-seznam-pjl-/veda.aspx?c=A160603_140135_veda_pka

ISSN 2039-9340 (print) ISSN 2039-2117 (online) Vydavatel: MCSER-Mediterranean Center of Social and Educational research, Rome Italy http://www.mcser.org/journal/index.php/mjss

Nejčastější otázky v souvislosti s „predátory“ Predátoři mohou být i mezi impaktovanými časopisy Stalo se, že některé predátorské časopisy, predátorské konferenční sborníky jsou v dtb WoS, Scopus Renomovaný časopis může odkoupit predátor Časopis může ztratit IF, podezřelé okolnosti Existuje seznam publikací v časopisech, které mají predátorské znaky a byly odeslány do RIV, vyhodnoceny

Podezřelé konference-WASET WASET nabízí celou řadu konferencí pro široký okruh oborů (stovky vědeckých konferencí ročně) WASET je uveden v seznamu predátorských vydavatelů (Beallův seznam) Láká vědce k publikování v OA časopisu Vydavatel: Canakkale, Turecko Nabízí recenzi přibližně 3 měsíce, publikování bez poplatku. Platba za účast na konferenci Open Access přístup Časopis vychází každý měsíc Články jsou podle vydavatele indexovány: v Google Scholar, Scopus, Thomson Reuters Ověřili jsme indexaci: a zjistili, že články jsou uvedeny jen v Google Scholar! https://www.waset.org/Conferences scholar.waset.org/year/number Chybí odkaz, vyzkoušet WASET=World Academy of Science, Engineering and Technology

Podezřelé konference WASET časopis sborník Conference ICABBBE 2015, 17 th International Conference on Agricultural, Biotechnology, Biological and Biosystems Engineering

Podezřelé konference WASET Články byly vydány ve sborníku International Science Index eISSN 1307-6892, v tištěné formě a zároveň jako speciální číslo časopisu, který je dostupný online (OA přístup) International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering Nenalezeno ISSN časopisu, časopis není uveden v DOAJ, v Sherpa Romeo chybí název časopisu, figuruje pouze WASET! Časopis a sborník je podezřelý!!!

Pozor na spamy! Příklad emailu, převzatého z materiálu MU, Predátorské časopisy Časopis: Merit Research Journal of Medicine and Medical Sciences ISSN 2354-323X Vydavatel: Merit Research http://meritresearchjournals.org/mms Není uveden v databázi ISSN, v DOAJ Vychází od r.2013 Subject: Call for papers, Call for articles V úvodu emailu: Impact Factor value based on International Citation Report (místo Journal Citation Reports) Chyba v závěru: Thompson Reuters Další metriky: např. Global Impact Factor

Pozor na spamy! Příklad emailu, který jsme zachytili na MENDELU. Predátorský vydavatel: Horizon Research Publishing Nabízí publikování v časopise Advances in Economics and Business ISSN 2331-5059 (Print) ISSN 2331-5075 (Online) http://www.hrpub.org/journals/jour_info.php?id=18 -Vydavatel je uveden v Beallově seznamu, v souvislosti s megajournals (více než 60 časopisů) -Open Access; časopis není uveden v DOAJ, není uveden v Sherpa Romeo -Časopis vychází od r. 2013, posílá spamy -Indexace: EconLit, EBSCO A-to-Z, Google Scholar

Další nebezpečí pro začínající vědce Author mill, Self publishing Vydavatelé nabízejí vydání dizertačních prací ve formě monografií (výsledek B-monografie) Práce jsou tištěny až na objednávku Práce nejsou recenzovány a nejsou korigovány Často se jedná o černobílý tisk Nízká kvalita tisku obrázků, grafů a tabulek Lambert Academic Publishing (https://www.lap-publishing.com) https://scholarlyoa.com/2012/11/05/lambert-academic-publishing-a-must-to-avoid/ GRIN Publishing (http://www.grin.com/en) Mnichov

Doporučení, jak nenaletět predátorovi: Ověřit si Impakt faktor (JCR, Thomson Reuters) nebo (SJR, Scopus) http://jcr.incites.thomsonreuters.com http://www.scopus.com Kontrola vydavatele anebo časopisu v Beallově seznamu https://scholarlyoa.com/publishers Zjistit si podmínky recenzního řízení Ověřit si, jaké články časopis vydává U Open Access časopisů si ověřit, zda jsou uvedeny v DOAJ https://doaj.org Ověřit podmínky archivace článků na Sherpa Romeo http://sherpa.ac.uk/romeo/index.php Konzultace na pracovišti i mimo, se spoluautory, v zahraničí… Konzultace v knihovně, ÚVIS, nadezda.fasurova@mendelu.cz

Kde publikovat?~co je hodnoceno Časopisy indexované ve Web of Science Core Collection Časopisy indexované ve Scopus Časopisy uvedené v databázi ERIH Plus Časopisy uvedené v seznamu recenzovaných neimpaktovaných časopisů vydávaných v ČR http://www.vyzkum.cz/FrontClanek.aspx?idsekce=495942 Databáze EIZ přístupné pro MENDELU: http://uvis.mendelu.cz/elektronicke-informacni-zdroje Další výsledky vědy: Metodika hodnocení VO 2013-2016 http://uvis.mendelu.cz/podpora-vedy

Použité zdroje ADLEROVÁ, Iva a Lenka NĚMEČKOVÁ. Jaký je skutečný impakt predátorských časopisů na vědecké publikování? . INFORUM, 24.-25.5. 2016, Praha: 22. ročník konference o profesionálních informačních zdrojích, 5 str., 2016. PLCH, Lukáš a Jiří KRATOCHVÍL. Predátorské časopisy. Masarykova univerzita. 2016. Dostupné z: http://kuk.muni.cz/vyuka/materialy/predator.php http://uvis.mendelu.cz/elektronicke-informacni-zdroje http://uvis.mendelu.cz/podpora-vedy http://www.vyzkum.cz/FrontClanek.aspx?idsekce=495942 https://doaj.org http://oaspa.org/membership/members/ https://scholarlyoa.com/publishers http://www.vedazije.cz https://www.waset.org http://jat.oxfordjournals.org/ http://www.omicsonline.org/environmental-analytical-toxicology.php http://www.landesmuseum.ktn.gv.at/210226w_DE.htm?seite=15 http://www.multidisciplinarywulfenia.org/ http://knihovna.cvut.cz/ http://zpravy.idnes.cz/predatorske-casopisy-0ts-/domaci.aspx?c=A160107_145115_domaci_zt https://www.lib.cas.cz/casopis-informace/predatorsti-vydavatele-hrozba-open-access/ http://technet.idnes.cz/predatorske-casopisy-scopus-experiment-bealluv-seznam-pjl-/veda.aspx?c=A160603_140135_veda_pka http://www.hrpub.org/journals/jour_info.php?id=18 https://scholarlyoa.com/2012/11/05/lambert-academic-publishing-a-must-to-avoid/

Děkuji Vám za pozornost! „Predátoři“ v publikování 25. 10. 2016 Děkuji Vám za pozornost! nadezda.fasurova@mendelu.cz