Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016"— Transkript prezentace:

1 M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016
Predátorské, ukradené, podvodné, podezřelé, zkrátka nekvalitní publikace a konference M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016

2 Metodika hodnocení 2013-2015 … Pilíř I. Pilíř II. Pilíř III.
1/9 I+III ,5 % publikace: body bonifikace výsledky podle tabulky za ERC – 2000 b aplikovaného výzkumu Podpilíř I.: Expertní panely Peer review výsledek za každ.10 mil. Hodnotící a max. 20 % A patent verifikační panely ostatní B plemeno odrůda

3 Bodové hodnocení publikací Metodika 2013-15 …
Druh výsledku SHVa, SHVb ostatní Jimp článek v databázi Web of Science 10-305 Jsc článek v databázi Scopus Jneimp článek v databázi ERIH INT 1 30 12 INT 2 20 11 NAT 10 Jrec článek v českém recenzovaném časopise (seznam) 4 B odborná kniha nebo kapitola v odb. knize 4-120 D článek ve sborníku 8-60

4

5 Smutný stav hodnocení vědy v ČR
Databáze Scopus: diskreditovaná přítomností řady predátorských časopisů, částečně se týká i některých časopisů Elsevier. Databáze Web of Science: vcelku spolehlivá, ale také do ní pronikly nekvalitní časopisy (pobaltská citační bratrstva, rumunské aj.). Problematická je nová databáze Emerging sources citation index. ERIH: v roce 2015 přechod na novou verzi ERIH Plus. Nepoužitelná pro hodnocení kvality. Knihy: neexistuje spolehlivá kategorizace podle kvality. Hodnotí se metodou peer-review.

6 Predátorské a podezřelé časopisy
Poměrně nový fenomén – strmý nárůst od roku 2012 Souvisí s rozvojem publikačního modelu open access (volně přístupné publikace, jejichž nakladatelé žijí z poplatků od autorů) Celosvětově rozšířené, velmi často v Číně, Indii, Jihovýchodní Asii - sídla často mají v USA nebo západní Evropě!! zavádějící názvy připomínající názvy známých časopisů neznámí editoři a členové redakčních rad, členové fiktivní nebo bez jejich vědomí žádné, fiktivní nebo nenáročné recenzní řízení poplatky (při nabídnutí, po přijetí, nebo povinný nákup čísel) kolem 100 – 300 USD /Euro řada těchto časopisů byla zařazena do databáze Scopus, někdy i Thomson Reuters (zejména Emerging Sources Citation Index)

7

8 Predátorská a podezřelá nakladatelství
podobné znaky jako u predátorských časopisů obvykle model print-on-demand žádné nebo nedostatečné korektury nekvalitní grafické provedení, sazba, obálka. Existují nakladatelství prestižní: Cambridge Univ. Press, Duke Univ. Press, Routledge … méně prestižní: Lexington, Peter Lang, LIT Verlag problematická, ale přijatelná: Cambridge Scholars, Nova Publishing a nepřijatelná: Lambert … viz Beallův seznam.

9

10 Jak se vyhnout publikování v predátorech?
Nevěnovat pozornost spamovým nabídkám k publikacím, účastem na konferenci atd. Publikovat tam, kde vycházejí texty, které jsou ve vědecké komunitě hodnoceny jako špičkové nebo aspoň dobré. V každé disciplíně a specializaci „se ví“, kteří vydavatelé jsou výborní, dobří, ucházející a co je „odpad“. Publikovat u známých a uznávaných nakladatelství (Sage, Wiley, Springer, Taylor and Francis - Routledge, Palgrave, Elsevier, nakladatelství prestižních univerzit …).

11 Jak se vyhnout publikování v predátorech? 2
Příliš neexperimentovat při výběru neznámých časopisů/ nakladatelství. Dávat zvýšený pozor u nakladatelství ze zemí mimo severozápadní Evropu a USA nebo u časopisů s jiho- a východoevropskými nebo asijskými editory. Získat co nejvíce informací o časopisu / nakladatelství na internetu, seznámit se s jeho obsahem, prohlédnout si jeho webové stránky. Sledovat varovné signály v průběhu recenzního řízení - krátké a nenáročné řízení, důraz jen na poplatky, nedostatky v editaci textů, neetické požadavky. Nepublikovat v časopisech / nakladatelstvích na tzv. Beallově seznamu.

12 Užitečné internetové odkazy
Beallův seznam: Directory of Open Access Journals (DOAJ): Quality Open Access Market: Who does peer-review?

13 Příklady podvodných nabídek konferencí a publikací

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24 Příklady (pravděpodobně) přijatelných nabídek k publikaci

25

26


Stáhnout ppt "M. Skovajsa, PRVOUK 19, leden 2016"

Podobné prezentace


Reklamy Google