Separácia a recyklácia odpadov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Co víš o recyklaci?.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Autor: Mgr. Helena Nováková
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Recyklace a odpad.
ODPADY.
DEN ZEMĚ TEST.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Recyklační hra.
PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Nadpis Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_06_Prvouka_18_3. ročník_Třídění odpadů Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití:
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
TŘÍDÍME ODPADY VY_32_INOVACE_19_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
Změna způsobu separace na Jesenicku
Třídění odpadů,recyklace
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Čierne ovce Európskej únie
Znečisťovanie vody Vypracovala :Veronika Simanová.
ODPADY - ÚLOHY VLÁDY PRE ZEFEKTÍVNENIE ODPADOVÉHO HOSPODÁRSTVA
Komunálny odpad: Výzvy a príležitosti
Ako a prečo triediť odpad ?
Kristína Kajanová Nikoleta Janotíková Zuzana Polčicová
Nový zákon o odpadoch - - jeho implementácia v praxi
PROBLÉM ODSTRAŇOVANIA ODPADU A RECYKLÁCIA AKO JEDNO Z JEHO RIEŠENÍ
Odpad a životné prostredie
EKOPB PB.
Riešenie nakladania s biologicky rozložiteľným komunálnym odpadom v meste Skalica Mgr. Peter Kuba.
Zelená škola.
Odpadová legislatíva – Waste package Akčný plán Circular economy
Nový zákon o odpadoch Praktické skúsenosti z uplatňovania zákona
ODPADY.
Skúmanie vlastností kvapalín, plynov, tuhých látok a telies
Mydlá a saponáty Mária Meščanová Kvarta B.
Čo ďalej s plastovými téglikmi?
Ekodeti z Jarku Názov témy: Návrh a realizácia ekobrigády
Ropa Sebastian Szilvasi, 9.B.
TECHNICKÉ MATERIÁLY Technická výchova.
1.1 TELESÁ A LÁTKY Mgr. Viera Levočová.
Margaréta Marcinčinová, Miroslava Fukerová
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
Transkript prezentace:

Separácia a recyklácia odpadov

Plasty PLASTY       ŽLTÉ Áno: PET fľaše od nápojov, plastové obaly od domácej chémie (tekuté pracie prostriedky, aviváž a pod.) obaly od jogurtov, smotany, fólie, viacvrstvové obaly od nápojov (TETRAPACK a iné), hliníkové plechovky od nápojov. Stlačte obaly, budete mať viac miesta v nádobe a my budeme prevážať menej vzduchu! Ušetríme všetci! Nie: Plastové obaly od oleja, sklo, železo, papier   Spôsob spracovania Plasty sa zvážajú do dotrieďovacieho závodu vo Vlčom hrdle, kde sa oddelia nečistoty a prímesi. Ďalej sa triedia na jednotlivé komodity - druhy. Takto vytriedené sa lisujú do balíkov a dodávajú odberateľovi na ďalšie spracovanie.

Papier PAPIER         MODRÉ Áno: Noviny, časopisy, kancelársky papier, kartónové obaly, knihy, skartovaný kancelársky papier Stlačte kartónové obaly, budete mať viac miestav nádobe a my budeme prevážať menej vzduchu! Ušetríme všetci! Poznámka: Kancelársky papier bez samoprepisovacieho, kopírovacieho papiera. Nie: Viacvrstvové obaly, voskový, mastný a inak znečistený papier, alobal, kopírovací, samoprepisovací papier, papierové plienky, pauzovací papier, spisové dosky, plasty, kovy   Spôsob spracovania Vyzbieraný papier sa odváža do dotrieďovacieho závodu vo Vlčom hrdle, kde sa z neho vytriedia jednotlivé komodity (lepenka, časopisy, noviny). Tieto sa lisujú do balíkov a odvážajú do papierní na ďalšie spracovanie.

Sklo SKLO         ZELENÉ Áno: Fľaše od nápojov, oleja, poháre od zaváranín Poznámka: Odstrániť kovové uzávery a zvyšky po nich, nehádzať kamene a ani inak neznečisťovať. Nie: Zrkadlá, lepené bezpečnostné sklá, autosklo, drôtené sklo, žiarivky, žiarovky, keramika (taniere, šálky, vázičky), obaly znečistené farbami, plasty, železo, okenné tabule   Spôsob spracovania Sklo sa dá recyklovať prakticky donekonečna. Z vyzbieraného skla sa oddelia nečistoty a prímesi. Potom sa odváža na spracovanie konečným odberateľom.

Zmesový komunálny odpad ZMESOVÝ KOMUNÁLNY ODPAD   ČIERNE Áno: Domový odpad, ktorý sa nerecykluje Nie: PET fľaše a obaly zo škatuľových nápojov (TETRAPAK), papier, plasty, sklo, v žiadnom prípade nie nebezpečný odpad, autobatérie, chemikálie, drobný stavebný odpad, plechovky od nápojov, biologicky rozložiteľný odpad zo zelene....   Spôsob spracovania Spaľovanie, prípadne vo výnimočnom prípade skládkovanie na riadenej skládke.

Recyklácia Recyklácia je proces opätovného využitia predtým už použitých materiálov a produktov Recyklácia zabraňuje mrhaniu zdrojov, redukuje spotrebu surových prírodných materiálov, redukuje množstvo uskladnených odpadov redukuje spotrebu energie, čím prispieva k redukcii emisií skleníkových plynov oproti použitiu surových materiálov. V súčasnosti je na Slovensku do programu recyklácie zapojených veľké množstvo obcí, väčšina miest a viaceré, najmä veľké, organizácie. Vyčlenené stanoviská majú najčastejšie 2 až 4 druhy kontajnerov na separovaný zber odpadov, ktoré sú farebne odlíšené (zelená - sklo, žltá - plasty, modrá - papier). Avšak v súčasnosti sa na Slovensku recykluje len asi 1,2% komunálneho odpadu.