TRÁVENIE Terézia Bílková 3.C máj 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Advertisements

Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
TRÁVICÍ SOUSTAVA. FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava II. (žaludek a dvanáctník) Název sady:Přírodopis.
VÝŽIVA A HYGIENA POTRAVIN. Trávení a vstřebávání látek v trávicím ústrojí POTRAVA: Živiny (sacharidy, lipidy, bílkoviny) Minerální látky (zdroj iontů)
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
TRÁVICÍ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Cukry (sacharidy).
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_SOUSTAVA TRÁVICÍ_P1-2
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Sacharidy.
Sleduj informácie na obale potravín
Svaly a ich výživa.
BIOCHÉMIA Zaoberá sa chemickými látkami a reakciami prebiehajúcimi v živých organizmoch.
Srdce a cievna sústava.
Voda a jej kontaminácia
Klinická Biochémia Vyšetrenie moču.
Cukry ,tuky a bielkoviny ako základné živiny vo výžive
Sacharidy.
Separujeme.
Srdce a cievny systém.
Rôzne obrázky v prezentácii
Elektrolýza Kód ITMS projektu:
Zložky výživy Kód ITMS projektu:
Aditíva – prídavné látky v potravinách
Osa obyčajná Vespula vulgaris Ríša: živočíchy Kmeň: článkonožce
Enzýmy.
Rýchlosť chemických reakcií
Ako sa vyznať v makronutrientoch, používaných v doplnkoch výživy
Leona Pavlíková,Lenka Kulifajová 9.A
Dažďové a odpadové vody
REGULÁCiA MENŠTRUAČNÉHO CYKLU
Tráviaca sústava Filip Baláži.
Mechanika kvapalín.
Životné procesy živočíchov Výživa živočíchov
Mgr. Jaroslav Feranec Odborné učilište internátne Lučenec
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠOM TELE
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
Význam vody vo výžive človeka
Rooibos alebo červený ker
Makroelementy Mikroelementy
Dýchacia sústava- stavba a funkcia
BIELKOVINY, PROTEÍNY.
Prečo rastliny rastú a starnú?
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování)
Základní škola, Hradec Králové
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

TRÁVENIE Terézia Bílková 3.C máj 2013

Výživa súbor procesov, ktorými organizmy prijímajú a využívajú org. a anorg. látky prebieha v troch fázach: Trávenie - rozklad zložitých látok na jednoduchšie za pomoci enzýmov; chemické, mechanické Vstrebávanie – prenikanie živín do telových tekutín Premena látok (metabolizmus) - zložitá biologická a chemická premena; uskutočňuje sa v bunkách; rozkladom živín sa uvoľňuje energia Celý proces končí exkréciou, čiže vylučovaním.

Stavba tráviacej sústavy

Vrstvy tráviacej rúry Sliznica - vnútorná vrstva; hladká (ústna dutina), riasy (žalúdok), klky (tenké črevo). Podsliznicové väzivo - pripevňuje sliznicu k svalovine; v ňom uzlíky lymfatického tkaniva (bránia prenikaniu škodlivých látok do krvi). Svalová vrstva - najhrubšia vrstva; hladké svaly, len začiatok a koniec rúry – priečne pruhované svaly; svaly v dvoch vrstvách – sťahovanie - peristaltické pohyby (premiešavanie, posun) Väzivový obal - hladká lesklá blana na povrchu

Prierez tenkého čreva 1 - sliznica 2 - podsliznicové väzivo 3a,b - svalová vrstva 4 - väzivový obal

Trávenie v ústnej dutine rozdrvenie, navlhčenie, natrávenie potravy chemické aj mechanické trávenie – zuby, sliny receptory - overenie vhodnosti potravy tri páry veľkých slinných žliaz

Sliny 99,5% voda, 0,3% anorganické zlúčeniny, 0,2% organické zlúčeniny 1,5 - 2 l/deň vylučovanie slín – salivácia - reflexný dej; aktívna činnosť slinných žliaz; regulácia parasympatickými (riedke sliny) a sympatickými nervami (husté mucinózne sliny) navlhčujú, zmäkčujú potravu dráždia chemoreceptory, stimulujú sekréciu štiav vývin zubnej skloviny a jej stálosť, čistia zuby neutralizujú kyseliny a riedia zásady dezinfekcia - enzým lyzozým štiepenie polysacharidov - amyláza a maltáza (ptyalín)

Trávenie v žalúdku 1 - 2 l; hromadí potravu, čiastočne trávi oblasti rôznej stavby sliznice

Žalúdočná šťava voda, organické látky, enzýmy, anorganické zlúčeniny HCl - v krycích bunkách žliaz; kyslé prostredie, uľahčuje vstrebávanie min. látok, bráni znehodnocovaniu vitamínov, ničí choroboplodné mikroorganizmy; Histamín - stimulácia sekrécie HCl, koaguluje bielkoviny , resorpcia vitamínov (B1, B2, C), vstrebávanie iónov Ca a Fe, utlmuje činnosť mikroorganizmov , aktivuje pepsinogén na pepsín; Pepsín - trávenie bielkovín na polypeptidy; zráža mlieko (u dojčiat zráža mlieko chymozín) Mucín - na povrchu sliznice vrstva hrubá 0,5 - 1,5 mm, ochrana pred HCl - zásaditý charakter; Lipáza - len na začiatku trávenia, štiepi emulgované tuky Amyláza - prehltnuté sliny, štiepiaci účinok rýchlo klesá pri zmene pH

Sekrécia žalúdkovej šťavy v troch fázach: nervová žalúdková črevná trávenina je po malých dávkach vypúšťaná do dvanástnika hlavný regulačný faktor vyprázdňovania - chemické zloženie a objem tráveniny

Trávenie v tenkom čreve dokončuje trávenie všetkých živín dvanástnik (duodenum), lačník (jejunum), bedrovník (ileum)

sliznica, sval. vrstva, seróza miestne a celkové pohyby (premiestňujú, premiešavajú) peristaltické pohyby - kontrakčná vlna pohyby klkov - kontrahovanie svaloviny jednotlivých klkov.

Pankreatická šťava asi 1 l/deň anorganická a organická zložka, enzýmy Amyláza - štiepi polysacharidy na maltózu Maltáza - štiepi maltózu na glukózu Lipáza - štiepi tuky, pomáha pri neutralizovaní črevných štiav Trypsín - z trypsinogénu pôsobením enterokinázy, hydrolyzuje bielkoviny na peptidy Chymotrypsín - z chymotrypsinogénu pôsobením trypsínu, štiepi polypeptidy na peptidy až aminokyseliny. pankreas – okrem enzýmov aj hormóny (inzulín, glukagón)

Pečeň najväčšia žľaza pečeňový lalôčik - základná funkčná jednotka - transport látok z krvi do žlče medzi bunkami - žlčové kapiláry - zberné kanáliky - pečeňový vývod - vývod do žlčníka - žlčovod - dvanástnik

Žlč hepatocyty (1 l/deň). žltozelená tekutina; zloženie: soli žlčových kyselín - emulgujú tuky, žlčové farbivá - produkt rozpadu hemoglobínu, toxické (červené farbivo = bilirubín, zelené = biliverdín) hlien, cholesterol, minerálne látky a voda. detoxikačné účinky, pomáha neutralizovať obsah čreva emulgácia, resorpcia niekt. vitamínov a mastných kyselín aktivuje pankreatickú lipázu podporuje peristaltiku čreva reguluje množstvo črevných baktérií

Črevná šťava chloridy, uhličitan sodný, mucín, málo leukocytov, odlúpnuté epitelové bunky Erepsín štiepi bielkoviny až na aminokyseliny. Lipáza štiepi tuky na glycerol a mastné kyseliny. Amyláza štiepi škrob na jednoduché cukry. Enterokináza aktivizuje tripsinogén na trypsín. Nukleázy štiepia nukleové kyseliny na nukleotidy. Sacharáza, maltáza a laktáza štiepi disacharidy na monosacharidy.

vylučovaná Lieberkühnovými žľazami

Funkcia hrubého čreva pri tráviacich dejoch napĺňa sa o 4 až 8 hodín po jedle sliznica nemá klky, len záhyby spätná resorpcia vody, solí a niektorých vitamínov činnosť črevných baktérií (doteraz nerozštiepené živiny, hlavne bielkoviny) črevné plyny nárazové peristaltické pohyby tlačia obsah ku konečníku defekácia - 18 až 30 hodín po jedle, reflexný charakter, riadená miechou konečník - dva svalové zvierače

Poruchy trávenia nedostatok enzýmov - nevoľnosť, nafukovanie alebo vracanie dyspepsia – ťažké a bolestivé trávenie gastritída – zápal sliznice žalúdka žalúdkový a dvanástnikový vred – porušenie sliznice žalúdka alebo dvanástnika  pažerákový reflux = pálenie záhy - spätný tok obsahu žalúdka do pažeráka

Faktory vzniku porúch zlé stravovacie návyky, nepravidelnosť prijímania potravy nedostatočné spracovanie potravy v ústach stres a psychické napätie (stiahnutie ciev, zníženie prítoku krvi do sliznice žalúdka, čím ostáva nechránená) prevaha niektorých potravín, pitie kávy, alkoholu, sýtených a sladených nápojov fajčenie

Čo pomáha?

Zoznam použitej literatúry http://didimar.webnode.sk/news/vyziva-ludi-vieme-co-pre-nas-znamena-1/ (14.5.2013) http://www.ludske-telo.estranky.cz/clanky/travenie-potravy/travenie-potravy.html (14.5.2013) http://planetavedomosti.iedu.sk/page.php/resources/view_all?id=bakterie_bielkoviny_chemicke_travenie_enzymy_mechanicke_bielkovin_uhlohydratov_tuky_uhlohydraty_uloha_bakterii_enzymov_tukov_zlce_vitaminy_zlc_t_page0 (15.5.2013) http://zena.atlas.sk/chemicke-travenie-mate-ho-aj-vy/zdravie/vyziva/808899.html (15.5.2013) http://bioweb.genezis.eu/?cat=6&file=traviaca&page=1 (15.5.2013) http://cs.wikipedia.org/wiki/Polyk%C3%A1n%C3%AD (15.5.2013) http://www.dobrarada.sk/clanok/travenie-a-poruchy-travenia.html (16.5.2013) http://www.fsport.uniba.sk/fileadmin/user_upload/editors/katedra_sportovej_kinantropologie/biologia/8_fyziologia_travenia.pdf (16.5.2013) http://stromzdravia.sk/zdrave-potraviny/potrava-pre-zaludok-a-travenie/ (16.5.2013) http://slovnik.azet.sk/slovnik-cudzich-slov/?q=enterogastronum (16.5.2013) http://www.med.muni.cz/~mpesl/trafficjam/Prirodu/priro/kap13.pdf (16.5.2013) http://www.multimineral.sk/ttpharm/index.php?ID=103 (17.5.2013)   KRIŽAN, J.: Maturita z biológie. Bratislava: Príroda, 2006. 280 s. ISBN 80-07-01462-4

Ďakujem za pozornosť