ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Natálka C. Anžel S. 5.B PARDUBICKÝ KRAJ.
Zemědělství ČR.
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
Zemědělství České republiky.
Česká republika-3 Zemědělství
ZEMĚDĚLSTVÍ ČR ZEMĚPIS 8. ročník
Společenské a hospodářské prostředí
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_72_ČR – zemědělství AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
PŮDA, ZEMĚDĚLSTVÍ, LESNICTVÍ
Zemědělství.
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Rostlinná produkce a prostředí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zem ě d ě lství a potraviná ř ský pr ů mysl Č R Adéla Svejkovská 3.C.
Zemědělství.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PEDOSFÉRA.
Zemědělství Seznámení s živočišnou výrobou
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Zemědělství ČR Název školy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zemědělství – živočišná výroba
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Primární sektor hospodářství
Polní plodiny Filip Bordovský.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Zemědělství ČR Živočišná výroba
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Půdy České republiky Igor Dostal.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY I
Mgr. Věra Vasiljevičová
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3420 NázevPůdy a zemědělství ČR Téma hodinyZemědělství ČR PředmětVlastivěda.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Martin Klepl Autor: Martin Klepl Číslo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS TEMA: ÚRODNÉ KRAJINY ČR ČÍSLO PROJEKTU:
Pedosféra.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Česko - zemědělství AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_ INOVACE_ 17_ VLASTIVĚDA 4
zpracovaný v rámci projektu
Hospodářské rostliny Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_10_Ekosystémy.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Austrálie a Oceánie - hospodářství
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Pedon = půda Hlavní zdroj obživy
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
VY_32_INOVACE_07_Olomoucký kraj
Transkript prezentace:

ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana

Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale má také velký význam pro zachování kulturní krajiny a v rámci ekologického přístupu k životnímu prostředí

= Odvětví materiální výroby Zajišťuje potraviny pro obyvatelstvo a suroviny pro potravinářský a lehký průmysl pěstováním kulturních rostlin a chovem hospodářských zvířat Základem zemědělské výroby je rostlinná a živočišná výroba

Podmínky Charakter reliéfu (svahovitost a nadmořská výška) Charakter reliéfu (svahovitost a nadmořská výška) Půdní předpoklady (zrnitost a typ půdy) Klima (teplota, srážkové poměry)

Zrnitost půdy (základní fyzikální vlastnost půdy) Těžké půdy (jílovité, neúrodné, nepropouští dostatek Středně těžké půdy (hlinité, nejúrodnější) Lehké půdy (písčité půdy, snadno obdělávatelné)

Půdní typy Hnědé lesní půdy ( pěstují se na nich např: brambory,ovoce-ovocné sady) Hnědozemě (vhodné pro pěstování obilnin: kukuřice, pšenice, …) Černozemě -nejkvalitnější zemědělské půdy, ilimerizované a glejové půdy

Výrobní oblasti Kukuřičná oblast nejteplejší nížiny, pěstování nejnáročnějších plodin: - nejteplejší nížiny, pěstování nejnáročnějších plodin: kukuřice na zrno, cukrovka, teplomilné ovoce, vinná réva, teplomilné zeleniny, kvalitní pekařská pšenice, sladovnický ječmen Dolnomoravský a Dyjskosvratecký úval kukuřično-řepařsko-obilnářský

Řepařská oblast -pěstované plodiny: -pěstované plodiny: cukrovka, kvalitní pšenice, sladovnický ječmen, kořenová zelenina, chmel, rané brambory -Polabí a Hornomoravský úval řepařsko-obilnářský

Bramborářská oblast pěstované plodiny: - pěstované plodiny: konzumní, průmyslové a sadbové brambory, krmné obilniny, řepka, len pahorkatiny a vrchoviny (Českomoravské vrchoviny, Středočeské vrchoviny ) bramborářsko-obilnářský

Horská oblast -malý podíl orné půdy -louky, pole, lesní plochy -oblasti hraničních pohoří pícninářský s rozhodujícím zaměřením na chov skotu

Obiloviny - pšenice, ječmen, kukuřice, žito, oves Olejniny: řepka olejka Okopaniny – brambory Přadné rostliny – len Zelenina – okurka, paprika, mrkev … Píce - vojtěška, některé ovoce

CHOV Skot Skot -rozšířen po celém území ČR, díky přebytkům mléka na trzích bude zapotřebí zaměřit se na extenzivní chov a produkci masa Prasata Prasata -chov ve velkovýkrmnách v oblastech s dostatkem krmiva a tam, kde je odbyt, vykrmují se rychleji než skot, proto nejsou v takové krizi, jdou stále na odbyt. Ovce Ovce -chov klesá,protože česká vlna je méně kvalitní než dovážená a o skopové maso není v ČR velký zájem Drůbež Drůbež -na vzestupu díky tomu, že je drůbeží maso dieticky hodnotné, chov- u velkých měst Ryby Ryby Včelařství Včelařství

Skot - mleko, maso, genetické zdroje Drůbež - maso, vejce, peri Prasata - maso, sadlo Ovce - maso vlna mléko Kozy - maso, mléko, vlna Koně - jezdecké, tah Včely - med, vosk, opylování Holubi - maso, sport Ryby – maso Ostatni - pštrosi, lamy, jeleni…

DOVOZ: subtropické ovoce, tropické pochutiny- koření, káva, čaj, kakao, vlna z Austrálie, bavlna, krmiva VÝVOZ: chmel, sladovnický ječmen, pivo, sušené mléko, maso, vejce