ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana
Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale má také velký význam pro zachování kulturní krajiny a v rámci ekologického přístupu k životnímu prostředí
= Odvětví materiální výroby Zajišťuje potraviny pro obyvatelstvo a suroviny pro potravinářský a lehký průmysl pěstováním kulturních rostlin a chovem hospodářských zvířat Základem zemědělské výroby je rostlinná a živočišná výroba
Podmínky Charakter reliéfu (svahovitost a nadmořská výška) Charakter reliéfu (svahovitost a nadmořská výška) Půdní předpoklady (zrnitost a typ půdy) Klima (teplota, srážkové poměry)
Zrnitost půdy (základní fyzikální vlastnost půdy) Těžké půdy (jílovité, neúrodné, nepropouští dostatek Středně těžké půdy (hlinité, nejúrodnější) Lehké půdy (písčité půdy, snadno obdělávatelné)
Půdní typy Hnědé lesní půdy ( pěstují se na nich např: brambory,ovoce-ovocné sady) Hnědozemě (vhodné pro pěstování obilnin: kukuřice, pšenice, …) Černozemě -nejkvalitnější zemědělské půdy, ilimerizované a glejové půdy
Výrobní oblasti Kukuřičná oblast nejteplejší nížiny, pěstování nejnáročnějších plodin: - nejteplejší nížiny, pěstování nejnáročnějších plodin: kukuřice na zrno, cukrovka, teplomilné ovoce, vinná réva, teplomilné zeleniny, kvalitní pekařská pšenice, sladovnický ječmen Dolnomoravský a Dyjskosvratecký úval kukuřično-řepařsko-obilnářský
Řepařská oblast -pěstované plodiny: -pěstované plodiny: cukrovka, kvalitní pšenice, sladovnický ječmen, kořenová zelenina, chmel, rané brambory -Polabí a Hornomoravský úval řepařsko-obilnářský
Bramborářská oblast pěstované plodiny: - pěstované plodiny: konzumní, průmyslové a sadbové brambory, krmné obilniny, řepka, len pahorkatiny a vrchoviny (Českomoravské vrchoviny, Středočeské vrchoviny ) bramborářsko-obilnářský
Horská oblast -malý podíl orné půdy -louky, pole, lesní plochy -oblasti hraničních pohoří pícninářský s rozhodujícím zaměřením na chov skotu
Obiloviny - pšenice, ječmen, kukuřice, žito, oves Olejniny: řepka olejka Okopaniny – brambory Přadné rostliny – len Zelenina – okurka, paprika, mrkev … Píce - vojtěška, některé ovoce
CHOV Skot Skot -rozšířen po celém území ČR, díky přebytkům mléka na trzích bude zapotřebí zaměřit se na extenzivní chov a produkci masa Prasata Prasata -chov ve velkovýkrmnách v oblastech s dostatkem krmiva a tam, kde je odbyt, vykrmují se rychleji než skot, proto nejsou v takové krizi, jdou stále na odbyt. Ovce Ovce -chov klesá,protože česká vlna je méně kvalitní než dovážená a o skopové maso není v ČR velký zájem Drůbež Drůbež -na vzestupu díky tomu, že je drůbeží maso dieticky hodnotné, chov- u velkých měst Ryby Ryby Včelařství Včelařství
Skot - mleko, maso, genetické zdroje Drůbež - maso, vejce, peri Prasata - maso, sadlo Ovce - maso vlna mléko Kozy - maso, mléko, vlna Koně - jezdecké, tah Včely - med, vosk, opylování Holubi - maso, sport Ryby – maso Ostatni - pštrosi, lamy, jeleni…
DOVOZ: subtropické ovoce, tropické pochutiny- koření, káva, čaj, kakao, vlna z Austrálie, bavlna, krmiva VÝVOZ: chmel, sladovnický ječmen, pivo, sušené mléko, maso, vejce