Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zem ě d ě lství a potraviná ř ský pr ů mysl Č R Adéla Svejkovská 3.C.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zem ě d ě lství a potraviná ř ský pr ů mysl Č R Adéla Svejkovská 3.C."— Transkript prezentace:

1 Zem ě d ě lství a potraviná ř ský pr ů mysl Č R Adéla Svejkovská 3.C

2 Zemědělství Je ovlivňováno přírodními podmínkami (reliéf, půdy), naše přírodní předpoklady pro zemědělství jsou průměrné až horší Podle přírodních faktorů dělíme ČR do 4 zemědělských oblastí:

3 Kukuřičná oblast území s nejlepšími přírodními podmínkami, ale zaujímá pouze malou rozlohu na jihovýchodní Moravě, nejúrodnější pěstuje se zde: kukuřice na zrno, cukrovka, teplomilná zelenina, ovoce a vinná réva půdy: černozemě, hnědozemě, hnědé půdy

4 ŘEPAŘSKÁ OBLAST pěstování: obilniny (potravinářská pšenice, ječmen), cukrová řepa, rané brambory Výskyt:v Polabí, v dolním Poohří, v Hornomoravském úvalu a ve výběžku Slezské nížiny půdy: hnědozemě, hnědé půdy, nivní půdy průmysl: potravinářský- cukrovary, sladovny, mlékárny

5 Bramborářská oblast patří k ní největší procento zemědělské půdy zaujímá oblast Českomoravské vrchoviny, Středočeské vrchoviny a dalších výše položených oblastí (chladné obl., vyšší nadmořské výšky), pohraničí pěstování: brambor, krmných obilnin a pícnin, řepky, větší rozlohy zaujímají louky a pastviny- skot půdy: podzoly, hnědé půdy průmysl: škrobárny, lihovary, výroba krmiv

6 HORSKÁ OBLAST podíl orné půdy je malý pěstování: brambor, lnu a ovsa, větší je zastoupení luk, pastvin a lesních ploch pohraničí

7 PĚSTOVÁNÍ UŽITKOVÝCH PLODIN K základním produktům patří obilniny, které se pěstují na 55% rozlohy orné půdy na celkové produkci se zhruba 1/2 podílí pšenice, dále ječmen Žito a oves mají v produkci obilovin malý podíl V nejteplejších oblastech se pěstuje kukuřice a vinná réva, po celé ČR jsou ovocné sady z okopanin se u nás pěstují brambory a cukrovka Máme nízkou produktivitu zeleniny

8 Chov hospodářských zvířat Skot-rozšířen po celém území ČR Prasata-chov ve velkovýkrmnách a v oblastech s dostatkem krmiva Ovce-chov klesá,protože česká vlna je méně kvalitní než dovážená a o skopové maso není v ČR velký zájem Drůbež-je na vzestupu díky tomu, že je drůbeží maso dieticky hodnotné, chov- u velkých měst

9 Dovoz a vývoz Dovoz: subtropické ovoce, tropické pochutiny- koření, káva, čaj, kakao, vlna z Austrálie, bavlna, krmiva Vývoz: chmel, sladovnický ječmen, pivo, sušené mléko, maso, vejce

10

11

12 V posledních letech se podíl potravinářského průmyslu zvýšil Výchozí surovinou jsou zemědělské produkty, produkty lesního a rybného hospodářství a dovážené suroviny K výrobě je také potřeba značné množství vody a výrobků z ostatních odvětví průmyslu(skleněné obaly, papírové obaly, plechové konzervy)

13 Podle trvanlivosti a objemu výrobků jsou závody rozmístěny: v produkčních oblastech(cukrovary) u vodních zdrojů (minerální prameny) přímo u spotřebitele (pekárny)

14 Nejdůležitější obory v ČR: Pivovarnictví-Pivo je jeden z nejžádanějších nápojů v ČR a průměrná spotřeba piva na jednoho Čecha za rok je160 litrů.Vyrábí se v:Budějovicích, Brně a Ostravě. Menší pivovary jsou rovnoměrně rozloženy po celé republice Cukrovarnictví-Průmyslové odvětví zpracovávající cukrovou řepu nebo cukrovou třtinu, jehož produktem je bílý cukr a jeho formy a speciální produkty Vyrábí se v: Kostelci nad Labem, Mělníku, Praze, Olomouci a Kojetíně.

15 Mlékárenství-Mlékárny jsou rozloženy rovnoměrně s ohledem na spotřebitele. Specializovaná je výroba sýrů a mléčných výrobků(např. na Olomoucku se vyrábějí známé syrečky) Lihovarnictví a škrobárny-S lihovarnictvím jsou spojeny i škrobárny, protože za přítomnosti škrobu se kvašením vyrábí alkohol. Hlavní produkční oblasti jsou Vizovice(zde se vyrábí slivovice) a Prostějov(výrobce Starorežná a.s.). Škrobárny jsou hlavně v Havlíčkově Brodě

16 Konzervárny a mrazírny-Nejznámějším našim výrobcem je Hamé a.s. ve Zlíně. Ostatní mrazírny a konzervárny se vyskytují v Praze, Litoměřicích, Kolíně, Znojmě a v Brně Vinařské závody-Nejvíce na jižní Moravě(Valtice, Velké Pavlovice, Břeclav, Znojmo) a v Čechách v Mělníku Masokombináty- zabývající se průmyslovým zpracováním jatečných zvířat, jsou hlavně v oblastech větších měst (Praha, Ostrava, Brno, Velké Pavlovice na jižní Moravě, Louny a Březhrad) a v oblastech s chovem vepřů, skotu a drůbeže

17 Nealkoholické nápoje-v současnosti nejznámější český výrobce nealkoholických nápojů je Kofola-vyrábí se v Krnově Stáčírny minerálních vod-Najdeme v lázeňských městech(Karlovy Vary, Luhačovice, atd.)

18 Do potravinářského průmyslu začleňujeme také: Zpracování tabáku Výroba skleněných obalů Výroba papírových obalů-firma Ekofol (Olomouc) Výroba plechových konzerv

19 Zdroje http://www.czech.cz Wikipedia Učebnice zeměpis II. v kostce


Stáhnout ppt "Zem ě d ě lství a potraviná ř ský pr ů mysl Č R Adéla Svejkovská 3.C."

Podobné prezentace


Reklamy Google