Vyrovnávání chemických rovnic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI
Typy chemických reakcí
Zákon za chování hmotnosti
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_239 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Chemický děj 1. Klasifikace chemických reakcí 2. Chemické rovnice 3
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
Termodynamika Termodynamika studuje fyzikální a chemické děje v systémech (soustavách) z hlediska energie Proč některé reakce produkují teplo (NaOH + H2O)
Chemická reakce, chem. rovnice
CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.
Chemická reakce a její rovnice
Chemická reakce a její rovnice
PaedDr. Ivana Töpferová
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák vyčíslí správně základní.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Redoxní reakce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_238 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Základní charakteristiky látek
Chemické značky a vzorce II
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
Látkové množství, molární hmotnost
Dopočítávání rovnic I. Mgr. Radovan Sloup
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Molekuly a chemické sloučeniny
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI, CHEMICKÁ REAKCE
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
Molekuly a chemické sloučeniny
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Výpočty v chemii RZ
Chemické značky a vzorce
Vyčíslování chemických rovnic
Molární hmotnost, molární objem
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Výpočty z chemických rovnic
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Molekuly a chemické sloučeniny. Vznik molekul H + H → H 2 + → Molekula je částice chemické látky, složená ze dvou nebo více sloučených atomů.
CHEMICKÉ REAKCE © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemická reakce a její rovnice
EU peníze středním školám
Výpočty z chemických rovnic
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Atom a jeho složení.
VY_32_INOVACE_01_20_Chemické rovnice, úpravy rovnic
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_23_FIKA
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MECHANIKA TEKUTIN Fyzika I (jaro 2015) Petr Dub.
Výpočty z chemických rovnic
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výpočty z chemických rovnic
Látkové množství, molární hmotnost
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vyrovnávání chemických rovnic

Doplňte stechiometrické koeficienty do chemické rovnice: N2 + H2 → NH3 Příklad 1: Doplňte stechiometrické koeficienty do chemické rovnice: N2 + H2 → NH3 Na levé straně chemické rovnice jsou dva atomy dusíku N a pravé straně rovnice je pouze jeden atom dusíku. Na pravou stranu chemické rovnice před NH3 se doplní stechiometrický koeficient dva. N2 + H2 → 2 NH3 Aby platil zákon zachování hmotnosti, musíme vyrovnat počet atomů vodíku H. Na levé straně chemické rovnice jsou dva atomy vodíku a na pravé straně šest atomů. Před vzorec H2 napíšeme stechiometrický koeficient tři. N2 + 3 H2 → 2 NH3 Spočítáme počet jednotlivých atomů na obou stranách chemické rovnice, jestli je rovnice vyrovnaná a platí zákon zachování hmotnosti.

Příklad 2: Doplňte stechiometrické koeficienty do chemické rovnice: H3PO4 + Ca(OH)2 → Ca3(PO4)2 + H2O Na levé straně chemické rovnice jsou dva atomy dusíku N a pravé straně rovnice je pouze jeden atom dusíku. Na pravou stranu chemické rovnice před NH3 se doplní stechiometrický koeficient dva. N2 + H2 → 2 NH3 Aby platil zákon zachování hmotnosti, musíme vyrovnat počet atomů vodíku H. Na levé straně chemické rovnice jsou dva atomy vodíku a na pravé straně šest atomů. Před vzorec H2 napíšeme stechiometrický koeficient tři. N2 + 3 H2 → 2 NH3 Spočítáme počet jednotlivých atomů na obou stranách chemické rovnice, jestli je rovnice vyrovnaná a platí zákon zachování hmotnosti.