Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1246_M Ě SÍC Téma: Výklad – základní.
Advertisements

Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Přistání člověka na Měsíci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Matematika – 4. ročník. Pracujeme s diagramy
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Obsah úvod povrch Měsíce pohyby Měsíce polokoule Měsíce
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Barva světla, šíření světla a stín
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Finanční gramotnost Základní pojmy
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
VESMÍR.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Zpracování drátu II Háček na tabuli
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Hra ke zopakování nebo procvičení učiva Test k ověření znalostí z fyziky tělesa a látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Úvodní lekce, opakování
Skládání sil, rovnováha sil
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Vesmír Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
MĚSÍC.
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Měsíc.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Rozumíš mi 2 HRAČKY Čtecí list:
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
Vypočítej ceny zlevněného zboží
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Interaktivní hry z matematiky a českého jazyka
Stavíme si domov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rychlé počítání v časovém limitu 15 nebo 60 vteřin III.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Rozmanitost přírody – interaktivní test – liška obecná
Představujeme a sestavujeme krychli
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Vánoční počítání zpaměti
Soubor interaktivních her z českého jazyka II.
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
JEDNODUCHÉ STROJE – OPAKOVÁNÍ
Seznamujeme se s geometrickými tvary - obdélník
Teplota, měření teploty
Transkript prezentace:

Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Jedinou přirozenou družicí Země je Měsíc. Na obrázku je snímek Měsíce ze Země. Střední vzdálenost Měsíce od Země je 383 403 km. Měsíc je po Slunci druhé nejjasnější těleso na obloze. Nemá vlastní zdroj záření, ale odráží záření sluneční.

Pro povrch Měsíce jsou typické krátery. Ty největší mají více než 200 km v průměru. Některé můžeme pozorovat hvězdářským dalekohledem. Měsíční kráter Deadalus

Víte, že Měsíc drží primát mezi vesmírnými tělesy Víte, že Měsíc drží primát mezi vesmírnými tělesy? Je jediný, na který stanul člověk. Lidé poprvé přistáli na Měsíci 20. července 1969. Prvním mužem kráčejícím po měsíčním povrchu byl Neil Armstrong, velitel americké mise Apollo 11. Neil Armstrong sestupuje po žebříku na boku lunárního modulu na povrch Měsíce. Následujícím krokem se Armstrong stal prvním člověkem stojícím na povrchu Měsíce. Při tom pronesl slavnou větu: Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo. Posledním člověkem, který stál na Měsíci, byl Eugene Cernan, který v rámci mise Apollo 17 kráčel po Měsíci v prosinci 1972.

Měsíc se otáčí kolem své osy a obíhá Zemi proti směru hodinových ručiček. Jeden oběh vykoná za 27 dní a 8 hodin. V průběhu oběhu můžeme sledovat měsíční fáze. Když Měsíc vidíme jako svítící kruh, tak tuto fázi Měsíce nazýváme úplněk. Může nastat situace, kdy Měsíc na obloze neuvidíme. Této situaci říkáme, že měsíc je v Novu. 3 4 2 1. 3. 5. 8. 5 1 Měsíc v Novu. Měsíc má tvar písmene D, dorůstá. Měsíc je v úplňku. 8. Měsíc má tvar písmene C, couvá. 8 6 7 Pokud jste byli u moře, tak jste mohli zpozorovat příliv a odliv. Je to důsledek působení Měsíce a Slunce na Zemi.

Dvakrát až třikrát do roka můžeme pozorovat zatmění Měsíce Dvakrát až třikrát do roka můžeme pozorovat zatmění Měsíce. Tento astronomický jev nastává při úplňku, kdy se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce. Úplné zatmění Měsíce Slunce Země Částečné zatmění Měsíce

Kontrolní otázky k ověřování znalostí na téma Měsíc. Na interaktivní tabuli bude znění otázek a žáci na ně budou na přiložený papír odpovídat.

1. Jak se nazývá přirozená družice Země? 2. Jaká je vzdálenost Měsíce od Země? A) 383 403 km, B) 390 000 km, C) 350 600 km. 3. Proč Měsíc svítí? 4. Jaký povrch má Měsíc? 5. Zapiš rok, ve kterém lidé přistáli na Měsíci. Je to rok 1968, 1969, 1970? 6. Byl to ruský, nebo americký kosmonaut, který první kráčel po měsíčním povrchu? 7. Zapiš slavnou větu, kterou při tom pronesl. a) Je to velký krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo. b) Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo. 8. Jakým směrem se otáčí Měsíc kolem své osy? 9. Jak dlouho trvá jeden oběh Měsíce kolem Země? Zapiš správnou odpověď! a) 26 dní 8 hodin b) 27 dní 8 hodin c) 28 dní 10. Nakresli Měsíc v Novu! 11. Nakresli tvar Měsíce, když dorůstá! 12. Nakresli tvar Měsíce v úplňku! 13. Nakresli tvar Měsíce, když couvá! 14. Co je důsledkem působení Měsíce a Slunce na Zemi? 15. Za jakých podmínek nastává zatmění Měsíce?

Zdroje obrázků: Luc Viatour, Der Vollmond, fotografiert in Hamois (Belgien), own work www.lucnix.be, 7. října 2006, [cit. 2017-05-12]. Dostupné pod licencí Creative Commons3.0 Unported na www: < https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Full_Moon_Luc_Viatour.jpg?uselang=cs > NASA (photo by Apollo 11) – The Project Apollo Archive, photo AS11-44-6611 see also http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/alsj/a11/AS11-44-6609.jpg…, Deadalus, en:Image: Moon-craters.jpg [cit. 2017-05-12]. Dostupné pod licencí Public domain na www: < https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lunar_crater_Daedalus.jpg?uselang=cs > NASA, výstup astronauta na Měsíc z Apolla 11, http://mfile.akamai.com/20356/mov/etouchsyst2.download. Akamai.com/18355/qt.nasa-global/apollo40/Buzz_Descends_Comparison.mov, 20. července 1969 [cit. 2017-05-15]. Dostupné pod licencí Public domain na www: < https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A11v_1094228.ogv?uselang=cs > Autorem obrázků fází Měsíce a zatmění Měsíce je Zdeněk Hanzelín.