Česká hymna a její tvůrci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Advertisements

Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
Anotace  Materiál obsahuje prezentaci hlavních představitelů národního obrození. Materiál navazuje na znalosti dětí získané v hodinách českého jazyka,
ČESKÁ REPUBLIKA. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_12_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_12:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 20. století ve vážné.
Skupiny hudebních nástrojů
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
OPAKOVÁNÍ(KŘÍŽOVKA), MUZIKÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
zpracovaný v rámci projektu
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_15 J. K. Tyl
SLOVNÍ DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Písemné sčítání a odčítání do milionu
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_06 Název Josef Kajetán Tyl Téma hodiny Josef.
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Žáci se seznamují se státními symboly a jejich významem.
Jak se jmenuje píseň,která se stala naší hymnou?
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Základní společenstva - lesy
PODOBNOST TROJÚHELNÍKŮ
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Ekologie a ochrana přírody
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu mužského
LINEÁRNÍ FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní společenstva – skály a hory
České drama Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 7.
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Česká republika Mgr. Lenka Stará
STÁTNÍ SYMBOLY 1) 2) 3).
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
Český jazyk JOSEF KAJETÁN TYL.
Státní symboly České Republiky
Neživá příroda - vzduch
Jednotky hmotnosti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_23_Buditelé_českého_národa_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
3/4 takt 3. ročník.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

Česká hymna a její tvůrci Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_19_ČESKÁ HYMNA A JEJÍ TVŮRCI Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 28. ledna 2012 Odpilotováno dne 27. února 2012 ve třídě V.A Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Hudební výchova Tematický okruh Hudební nauka Téma Česká hymna a její tvůrci Klíčová slova hymna, fidlovačka, hra, J. K. Tyl, Fr. Škroup, divadlo

Česká hymna a její tvůrci Naší českou hymnou je píseň Kde domov můj: píseň (hymna) je zapsána ve čtyřdobém taktu na každou čtvrtou dobu ve všech taktech připadají vždy dvě slabiky textu poprvé zazněla v Tylové hře se zpěvy a tanci Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka (premiéra 21. 12. 1834 ve Stavovském divadle v Praze) roku 1918 se píseň stala hymnou naší nově vzniklé země (součástí československé hymny byla v letech 1918 – 1993 také slovenská píseň Nad Tatrou sa blýska) píseň byla velmi oblíbená a tak vznikaly i mnohé její textové obměny (např. pardubická obměna)

Česká hymna a její tvůrci Fidlovačka = oblíbená jarní slavnost pražských ševců (konala se každý rok v nuselském údolí v Praze) název odvozen od ševcovského nástroje zvaného fidlovačka (sloužila k hlazení – fidlování kůže obuvi) symbolem slavnosti byla břízka ozdobená věncem z jarních květů, stuhami a malovanými kraslicemi, na vrcholku byla připevněna fidlovačka (podobná je tzv. májka - máje) Máje nebo májka je označení ozdobeného stromu – staví se při jarních slavnostech na většině území Evropy (nejčastěji 30. dubna nebo 1. května)

Česká hymna a její tvůrci Josef Kajetán Tyl (4. 2. 1808 Kutná Hora – 11. 7. 1856 Plzeň ) český dramatik a spisovatel stal se šéfredaktorem časopisu Květy a vydával i další časopisy v r. 1835 dal dohromady ochotnickou divadelní společnost (ta hrála české hry ve Stavovském divadle v Praze) dílo: - slavné hry Fidlovačka, Pražský flamendr, Strakonický dudák, Lesní panna (psal i prózu) František Škroup (3. 6. 1801 Osice – 7. 2. 1862 Rotterdam, Nizozemsko) český hudebník, dirigent a hudební skladatel věnoval se ochotnickému divadlu - byl kapelníkem Stavovského divadla, nakonec odešel ze země dílo: další hry Dráteník, Oldřich a Božena (hudba)

Česká hymna a její tvůrci Odpověz na otázky: Z jaké hry pochází naše česká hymna a kdo byli její autoři? Kdy se píseň Kde domov můj stala českou hymnou a při jaké příležitosti? Co bylo poté její součástí až do rozpadu Československa? Co znamená slovo fidlovačka? Kdo byl Josef Kajetán Tyl? Jaký časopis vedl jako šéfredaktor? Jaké znáš jeho nejslavnější hry? Kdo byl František Škroup? K jakým dalším hrám napsal Fr. Škroup hudbu? Kde nakonec Škroup zemřel?

Mgr. Renáta Jehličková 28. ledna 2012 Určeno pro 4.- 6.ročník ANOTACE Výklad Seznámení s českou hymnou, jejími tvůrci i okolnostmi jejího vzniku Obrázky tvůrců hymny (J. K. Tyl a Fr. Škroup) na hypertextových odkazech Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

Použité zdroje Texty z vlastních zdrojů. Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace.