SmoČR a senioři v obcích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Geriatrická komunitní centra Zdeněk Kalvach 1.LF UK Praha.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Komunitní plánování sociálních služeb
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Koordinační skupina SENIOŘI. Koordinační skupina V současnosti 16 členů Organizace, agentury, které poskytují sociální služby Svazy, aktivity, které vyplňují.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
SPOV – POR - červen 2011 Cíl SPOV  nastolit toto téma v přesvědčení, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát velmi důležitou roli při obnově.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Aktivní senior v České Skalici.
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Komunitární program PROGRESS
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

SmoČR a senioři v obcích 9.8.2017, Roudnice nad Labem Mgr. Jindra Tužilová, SMOČR, legislativně právní sekce

Co potřebují obce - dostupnost seniorských služeb

Svaz měst a obcí ČR 2686 42, 95% 8 300 942 78, 65% 1907 1992 2004

Senioři v obcích a městech Velmi špatně zmapovaná skupina, která je přítomna v mnoha oblastech a agendách samosprávy Nemá jednotné požadavky (kromě toho, že většina chce zůstat co nejdéle doma) Velké rozdíly ve způsobu života s ohledem na věk a prostředí Není jednoduchá identifikace – věk? zdravotní stav? Křehká skupina obyvatel, která potřebuje ochranu a pomoc

Identifikace problému Demografická křivka předběhla původní výpočty o cca 5 let Vylidňování území – problém se službami Bydlení Péče – sociální, zdravotní, NEFORMÁLNÍ Bezbariérovost Bezpečnost Technologie

Kdo se má starat o seniory? Obec? Rodina? Komunita? Senioři sami? Stát? ?

Co potřebují obce pro své seniory JAK? PRO KOHO? PROČ? Dostupnost seniorských služeb Komunitní plánování Informovanost o potřebách Udržení seniorů v přirozeném prostředí

Identifikované problémy Nedostatečná informovanost o potřebách (komunitní plánování, znalost obyvatel) Nedostatečná informovanost Nedostatek terénní služby Nedostatek lůžek v pobytových službách Chybí sladění sociálně zdravotního pomezí Nedostatek sociálních pracovníků Malá podpora/zapojení komunity

Co smočr v seniorské oblasti podniká Jsme členy pracovních skupin na vládní úrovni Rada vlády pro seniory a stárnutí populace Jsme hodnotiteli Obec přátelská rodině a Obec přátelská seniorům - MPSV Jsme partnery pro-seniorských organizací a spolupracujeme s pro-seniorskými organizacemi Účastníme se projektů a konferencí na toto téma Organizujeme vlastní aktivity

Oblasti, kde podporujeme proseniorskou tématiku Podpora venkova – vylidňování Sociální bydlení/upravitelné bydlení Dostatek sociálních pracovníků Dostatek lékařů, zdravotně – sociální pomezí Architektura a veřejný prostor – bezbariérovost Genderová vyváženost, spravedlivé ohodnocení Zaměstnanost a sandwichové rodiny PŘIPOMÍNKOVÁNÍ KONCEPCÍ A ZÁKONŮ

Jak propojujeme/zapojujeme obce? Akcemi Sdělováním informací a výzev – web, facebook, INS Příklady dobré praxe – web, facebook, INS Zapojením zástupců obcí a měst ve svazových komisích a komorách, v projektech, ve kterých je Svaz zapojen – přenos do území Spoluprací s organizacemi a institucemi

Příklady dobré praxe Mezigenerační spolupráce – školka a domov důchodců/škola a senioři Senior kluby – podpora stávajících, vlastních Senior pointy - zřizování Setkávání seniorů – organizováno radnicí Akce knihovny či jiného tmelícího bodu v obci Ocenění místních seniorů, gratulace k jubileím Zapojení seniorů do péče o veřejný prostor a dění Provoz helplinky, domácí podpory apod. Senior taxi, Taxík Maxík

Co se nám povedlo Dostat do povědomí seniorskou tématiku První ročník Obec přátelská seniorům Sociální bydlení Velká konference o seniorech v obci (v budově Microsoftu – propojení obcí a organizací) Semináře organizované s Iuridicum Remedium specializované na dluhy seniorů Spolupráce s ČSÚ Veřejné opatrovnictví Semináře v Senátu na téma vylidňování území

Děkuji za pozornost!