Dyby byla Morava - lidová píseň

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_16_Vznik Rakouska-Uherska Téma:
Praha – hlavní město České republiky VY_32_Inovace_02KR-3 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
 Podíl objemu a termodynamické teploty plynu je při stálém tlaku konstantní. ? Jaké je znění Gay – Lussacova zákona ?  Objem určitého množství plynu.
Jak se obléct na koncert? Reggae JA ZZ Rock Klasická hudba Folklor Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Jana.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
GEOLOGICKÝ VÝVOJ A STAVBA ČR Př_161_Geologie_Geologický vývoj a stavba ČR Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
Náhradní rodinná péče VY_32_INOVACE_19_36. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_10 TÉMA: Příroda a člověk.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lenka Dolanová NÁZEV: VY_32_Inovace_7A_04 TÉMA: Násobení ČÍSLO.
Státní barvy (trikolóra) Vlajka prezidenta republiky (standarta)
Znáš kraj, ve kterém žiješ? VY_32_Inovace_15KR-7
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Naše vlast – Česká republika
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy: Základní škola Netvořice
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Který obrázek nepatří do řady?
Název školy: Zš a MŠ Březno
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_43_Alois Jirásek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Česká republika jako součást Evropy
Magnetické vlastnosti látek
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Život na vesnici Název: VY_32_inovace_08 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Digitální učební materiál
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_13
Česká republika.
METODICKÝ POPIS Prezentace slouží k výkladu nové látky. Posun se provádí kliknutím. Opakování kliknutím na šipku, resp. lva.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
EVROPSKÁ UNIE.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Téma: Rakousko Číslo projektu: 02
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Státní symboly České Republiky
NAŠE VLAST – Česká republika
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Téma: Německo Číslo projektu: 02
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
F-Pn-P068-Mikroskop PAPRSKOVÁ OPTIKA 9. MIKROSKOP.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Člověk a voda – VODNÍ STAVBY
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Název školy: Základní škola T. G
Transkript prezentace:

Dyby byla Morava - lidová píseň Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Jana Karkošková Dyby byla Morava - lidová píseň

Vídeň je hlavní město …………….. . 1. sloka Dyby byla Morava, jako je Vídeň, dala bych ti huběnek na celý týden. [: Ale že je Morava malučká, ošidila cérečka synečka. :] Rakouska Vídeň je hlavní město …………….. . Cérečka neboli dívka by dala chlapci huběnky. Co mu chce dát?

Slezsko se v současné době rozkládá v Polsku, v Česku 2. sloka Dyby byla Morava, jako je Slezko, dala bych ti huběnku, až by to plesklo. [: Ale že je Morava malučká, ošidila cérečka synečka. :] Slezsko se v současné době rozkládá v Polsku, v Česku a zčásti v Německu. Na mapě ukaž Slezsko v ČR.

PYTEL Děvče slibuje chlapci za štyry měchy. Co znamená v nářečí měch? 3. sloka Dyby byla Morava, jako sů Čechy, dala bych ti huběnek za štyry měchy. [: Ale že je Morava malučká, ošidila cérečka synečka. :] Děvče slibuje chlapci za štyry měchy. Co znamená v nářečí měch? PYTEL

Jaké množství vyjadřuje slovo fůra? 4. sloka Dyby byla Morava, jako sů Uhry, dala bych ti huběnek na štyry fůry. [: Ale že je Morava malučká, ošidila cérečka synečka. :] Uhry neboli Uherské království bylo součástí habsburské říše. Víš, v kterém roce došlo k rozpadu Rakousko – Uherské monarchie, a tím vznikly samostatné státy (např. náš stát nebo Maďarsko) ? 1918 Jaké množství vyjadřuje slovo fůra? KOPEC, HODNĚ, VELKÉ MNOŽSTVÍ

Polka je společenský tanec ve 2/4 taktu. Tančí se v páru. Chlapci požádejte dívky o tanec. K tanci Vám zahraje skupina Fleret a zazpívá královna lidové písně JARMILA ŠULÁKOVÁ.

Dyby byla Morava 1. Dyby byla Morava, jako je Vídeň, dala bych ti huběnek na celý týden. [: Ale že je Morava malučká, ošidila cérečka synečka. :] 2. Dyby byla Morava, jako je Slezko, dala bych ti huběnku, až by to plesklo. [: Ale že je Morava malučká, ošidila cérečka synečka. :] 3. Dyby byla Morava, jako sů Čechy, dala bych ti huběnek za štyry měchy. [: Ale že je Morava malučká, ošidila cérečka synečka. :] 4. Dyby byla Morava, jako sů Uhry, dala bych ti huběnek na štyry fůry. [: Ale že je Morava malučká, ošidila cérečka synečka. :]

Použité zdroje: CzechJoker. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-05-11]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jarmila_Sulakova.jpg?uselang=cs Jarda. In: Clipart-bag [online]. 2013 [cit. 2013-05-12]. Dostupné z: http://openclipart.org/detail/174101/bag-by-jarda-174101 Mcol. In: Clipart haystack [online]. 2013 [cit. 2013-05-12]. Dostupné z: http://openclipart.org/detail/6173/haystack-by-mcol Fext. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-05-12]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zem%C4%9B_a_samospr%C3%A1vn%C3%A9_kraje.PNG?uselang=cs Cliparty z webu Office.com